Αγροτικά Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία Περιβάλλον Πολιτική

Μεγάλο το συλλαλητήριο στην «Agrotica» / οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βροντοφώναξαν: «Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους έστειλαν με το πολύ μεγάλο συλλαλητήριό τους στην «Agrotica» οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη από πολλές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ των αγροτών από τη Θεσσαλία.

Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εκεί που αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη. «Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» φώναζαν οι διαδηλωτές, κάτω από τους ήχους των παρατεταμένων κορναρισμάτων από τα τρακτέρ.

«Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε», τονίζουν οι αγρότες και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους.

«Ενωμένοι απαντάμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να δώσει λύσεις», τονίζουν και συντονίζουν τον αγώνα τους με την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στη Νίκαια της Λάρισας.

Πηγή: Associated Press

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην άνω πύλη της ΔΕΘ έγιναν ομιλίες.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Δήμητρα Δαλδογιάννη, εκλεγμένη του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκου Ανθήλης, Διονύσης Δρένος, εκπρόσωπος μπλόκου Αλμωπίας – Πέλλας, Στέφανος Πανταζής, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Πρέβεζας, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας από το μπλόκο Αταλάντης, Σούλης Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αν. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας και Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σε μια συμβολική κίνηση αγρότες από την Αγιά της Λάρισας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα.

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλοι αν ενωθούμε θα βγούμε νικητές», το σύνθημα που ακούστηκε όταν σε μια συμβολική κίνηση οι αγρότες μοίρασαν μήλα στους φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στο πλευρό τους και εργαζόμενοι που δίνουν μάχη στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία και ταυτόχρονα προετοιμάζουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη του ΠΓ, Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και Ελένη Μπέλλου.

Παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης.  Ακόμη αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο, Στέλιο Τσικριτσή καθώς και εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αδιαλλαξία και ξαναζεσταμένες υποσχέσεις από την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί όπως και να αρνείται να απαντήσει καθαρά και επί της ουσίας στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες.

— Για τη μείωση του κόστους παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Η κυβέρνηση «περί άλλων τυρβάζει», κάνοντας λόγο για επιστροφή φόρου καυσίμων (η οποία μάλιστα είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που έπαιρναν οι αγρότες το 2016, όταν την έκοψε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), για αναστολή πληρωμών στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια και για ρύθμιση των χρεών για 5 χρόνια, λες και θα μπορούσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, που λόγω των πλημμυρών έχουν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα, να πληρώσουν το τωρινό ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αρνείται, επικαλούμενη μια μείωση που έκανε στο παρελθόν, όταν και με αυτήν τη μείωση οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους παραγωγούς.

— Για τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την παγωνιά, τις αρρώστιες φυτών και ζώων, οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν τα χωράφια και να ζώα τους να δίνεται μέχρι να μπορέσουν να παράξουν ξανά. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μη γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

— Η αναπλήρωση εισοδήματος να αφορά όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από κάθε αιτία, και να υπολογίζεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες, αντί με βάση την ασφαλιζόμενη αξία που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

— Επιπλέον ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνει αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες και σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς πρόσθετο χαράτσωμα. Τάσσονται ενάντια στην αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της παραγωγής.

Τι λέει για τα παραπάνω η κυβέρνηση; Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» την αυτονόητη πρόβλεψη για ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον ΕΛΓΑ, ύψους μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Κι αυτό, ενώ γνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα παραμένουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης ότι και αυτές είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες – ζημιές.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει χορηγηθεί ούτε καν το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση, ούτε και επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μπορούν να διαμείνουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές.

Και την ίδια στιγμή κάνει πως δεν ακούει τους Θεσσαλούς αγρότες όταν διεκδικούν να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση και με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ, και άλλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

 902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο