Αγροτικά Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Οι βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφοι / Με μπλόκα σε όλη τη χώρα δίνουν αγώνα επιβίωσης

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν ακλόνητοι, ενισχύουν τα μπλόκα τους, στήνουν νέα και πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις (συλλαλητήρια μέσα στις πόλεις κ.ά.), κλιμακώνοντας έτσι τον αγώνα που δίνουν σε όλη την ύπαιθρο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η ακούραστη καθημερινή προσπάθεια για τη μαζικοποίηση των μπλόκων δίνει «καρπούς», αφού δυναμώνει διαρκώς η συμμετοχή στην πανελλαδική συντονισμένη κινητοποίηση.

Συμπαραστάτες και συμμάχους στον αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα βρίσκονται αγωνιστικά στο πλευρό τους. Και αυτή η εργατική – λαϊκή στήριξη, που όσο περνούν οι μέρες διευρύνεται και δυναμώνει, δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους.

«Καρδιά» του αγροτικού αγώνα η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, βρίσκονται στα μπλόκα πάνω από 1.000 τρακτέρ, επιβεβαιώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο.

Το πιο μαζικό μπλόκο βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα, κάτω από τον Ε65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας. Εκατοντάδες αγρότες του νομού Καρδίτσας και των Φαρσάλων βρίσκονται καθημερινά στο μπλόκο, πραγματοποιούν συνελεύσεις, όπου συζητάνε για την κλιμάκωση του αγώνα τους, προχωράνε σε αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Ε65. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα αν δεν δικαιωθούμε. Οποιος παλεύει για το ψωμί και για το δίκιο του – κι αυτήν τη μάχη δίνουμε οι αγρότες χρόνια τώρα – δεν τρομοκρατείται και δεν κάνει πίσω!», διαμηνύει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου.

Στο νομό Λάρισας, παραταγμένα παραμένουν εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Το Σάββατο 27 Γενάρη στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του μπλόκου, όπου θα συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή. Παράλληλα, γίνονται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά. Μαζικό και το μπλόκο που έχει στηθεί από τους αγρότες των Τρικάλων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, στο ύψος του Ζάρκου, όπου το Σάββατο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της Εθνικής Οδού. Οι αγρότες της Μαγνησίας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στον Ριζόμυλο, στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας και στον Αλμυρό.

Τις επόμενες μέρες οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων θα πραγματοποιήσουν κοινή σύσκεψη με σκοπό τον συντονισμό τους και την πραγματοποίηση κοινών και πιο δυναμικών δράσεων.

Στο πόδι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη. Πηγή: Eurokinissi

Τα μπλόκα και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις πυκνώνουν σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από την Καστοριά μέχρι τον Έβρο.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες της Ημαθίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή μαχητική και μαζική κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Τον τόνο έδωσαν οι αγρότες της Αλεξάνδρειας, που έφτασαν στον χώρο της συγκέντρωσης με τα τρακτέρ τους μετά από μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν στην πόλη της Βέροιας. Οι αγρότες της Νάουσας ενισχύουν καθημερινά με νέα τρακτέρ το μπλόκο στη διασταύρωση της πόλης, οι αγρότες – μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Πιερίων ενισχύουν το μπλόκο που έχουν στήσει στα Παλατίτσια και μαζί με τους συναδέλφους τους από τις άλλες περιοχές της Ημαθίας συζητούν το στήσιμο ενός μεγάλου μπλόκου τις επόμενες μέρες.

Στα Γιαννιτσά οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στον Πλατανότοπο. Στην Πιερία, οι αγρότες του δήμου Πύδνας – Κολινδρού πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο δημαρχείο του Αιγινίου, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες της Επανομής πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τον κόμβο του Πλαγιαρίου, με την αστυνομία προκλητικά να τους εμποδίζει να προχωρήσουν προς την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Περαίας. Οι αγρότες του Λαγκαδά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία και μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Λητή και τα άλλα χωριά προετοιμάζουν το στήσιμο μπλόκου στην περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό. Οι αγρότες της Χαλκηδόνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο δημαρχείο στα Κουφάλια.

Στις Σέρρες, οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια, και δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν, διατηρούν τα τρακτέρ τους μέσα στην πόλη. Στα Γρεβενά, οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραμένουν και ενισχύονται στον κόμβο της Μυρσίνας, στην Εγνατία Οδό. Στην Πτολεμαΐδα, με κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη συγκέντρωση η οποία κατέληξε στο δημαρχείο Εορδαίας, όπου ακολούθησε σύσκεψη για οργάνωση και περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα. Στην Κοζάνη οι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην Καστοριά την Παρασκευή οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης, στο Ενυδρείο. Στην Κομοτηνή δεκάδες τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα, με τους βιοπαλαιστές να ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Μαζικά τα μπλόκα στη Φθιώτιδα

Από το μπλόκο στην Ανθήλη

Από το μπλόκο στην Ανθήλη
Μαζικό μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα δίπλα από την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης, έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά του κάμπου της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Το δικό τους μπλόκο έχουν στήσει οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας στην είσοδο του Νέου Μοναστηρίου, ενώ αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και στήσιμο μπλόκων πήραν οι αγρότες της Αταλάντης και της Λιβαδειάς. Το δικό τους μπλόκο ετοιμάζονται να στήσουν την Κυριακή 28 Γενάρη στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στο ύψος του κόμβου του Αϊ – Γιάννη αγρότες από τη Λιβαδειά και τα γύρω χωριά.

Με τα τρακτέρ στους δρόμους και στην Ήπειρο

Σε ΑρταΓιάννενα και Λούρο Πρέβεζας στην Ηπειρο οι αγροτοκτηνοτρόφοι βγήκαν την Παρασκευή με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας. Στην Αρτα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της πόλης μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Οι αγρότες αποφάσισαν να μετατρέψουν τον χώρο του δημαρχείου σε τόπο συγκέντρωσης των αγροτικών μηχανημάτων. Το Σάββατο 27/1, στις 7 μ.μ. πραγματοποιούν και Γενική Συνέλευση.

Στα Γιάννενα αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου επέδωσαν τα αιτήματά τους, ενώ το απόγευμα συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση των αγροτών στον Λούρο Πρέβεζας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας. Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αρτας – Πρέβεζας για 1 ώρα και αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στον χώρο. Τέλος, καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 28/1 στις 12 μ. με συμμετοχή και άλλων μαζικών οργανώσεων του νομού.

Κλιμάκωση και σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στην Αιτωλοακαρνανία, το Σάββατο 27/1 (8 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί παναιτωλοακαρνανιακή σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στο Νεοχώρι (παλαιό δημαρχείο), που έχει καλέσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι ΑΣ Νεοχωρίου και Κατοχής. Παράλληλα, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, την Τρίτη 30 Γενάρη το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ πραγματοποίησαν αγρότες και στη Ναύπακτο το μεσημέρι της Παρασκευής. Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Βόνιτσα, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των ΑΣ Ακτίου – Βόνιτσας και Κατούνας, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε στήσιμο μπλόκου την Τετάρτη 31 Γενάρη στον κόμβο με τη Λευκάδα. Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε πανηλειακή σύσκεψη την Κυριακή 28 Γενάρη (8 μ.μ.) στην Ξυλοκέρα, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε σύσκεψη για κοινή δράση και κινητοποιήσεις στην Αχαΐα κάλεσε τους Αγροτικούς Συλλόγους Ερυμάνθου και Ωλενίας, καθώς και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, για το Σάββατο 27 Γενάρη το απόγευμα, ο ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Παράλληλα, προχωρά σε Γενική Συνέλευση για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αιγιάλειας, την Κυριακή 28 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου. Σε παν-λακωνική συγκέντρωση καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους την Κυριακή 28 Γενάρη (11 π.μ.) στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης.

Στη Μεσσηνία, ενισχύεται το μπλόκο στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ της Μεσσήνης, που έχει στήσει ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος. Τη Δευτέρα 29 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί παμμεσσηνιακή σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στου Χανδρινού (7 μ.μ.), με κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού και του ΑΣ Μεσσήνης και θέμα την κλιμάκωση της πάλης. Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αρκαδία για κινητοποιήσεις απευθύνουν και καστανοπαραγωγοί, που οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 29 Γενάρη (6 μ.μ.), στο Αστρος Κυνουρίας (Πνευματικό Κέντρο).

Παν-χανιώτικη κινητοποίηση στις 31 Γενάρη

Στην Κρήτη, κάλεσμα για μεγάλη παν-χανιώτικη κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών με τα αγροτικά αυτοκίνητα απευθύνει το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ), προς όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στον δρόμο βγαίνουν επίσης οι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις, ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών – Αστερουσίων καλεί σε κινητοποίηση τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο των Πεζών.

  • Τη Δευτέρα 29 Γενάρη (8 μ.μ.), σε σύσκεψη για την οργάνωση κινητοποιήσεων, προχωρά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, στο Θέατρο Σαρακινάδου.

Δίκαιες και ζωτικής σημασίας οι διεκδικήσεις των αγροτών

Δίκαιες και ζωτικής σημασίας είναι οι διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων αγροτών, με βάση τις οποίες καλούν και τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

— Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

— Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

— ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

— Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας