Άρθρα Ελλάδα

“Δουλοπρέπειας συνέχεια… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1991 – Κυριάκος Μητσοτάκης 2023” / γράφει η Φανούλα Αργυρού

Το τραγικό προηγούμενο, επί πατέρα Μητσοτάκη το 1991, που επαναλήφθηκε επί γιου Μητσοτάκη εν έτη 2023

Φανούλα Αργυρού*

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζιώρζ Μπούς (πατέρας) θα επισκεπτόταν την Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 1991, κατά την πρωθυπουργία πατέρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (με πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου) γυναίκες από όλα τα κόμματα και πιστεύω στην Κύπρο ενώθηκαν και συμφώνησαν να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη τουρκική κατοχή, για τη αμερικανική στάση έναντι της Κύπρου και της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που είχε δεχθεί δίχως λαϊκή εντολή ένα χρόνο νωρίτερα το Μάρτιο του 1990 ο Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου με το διαβόητο ψήφισμα 649/90. Βρισκόμουν στην Κύπρο τότε και με περιέλαβαν στην ομάδα οι διοργανώτριες Μαίρη Παπαδοπούλου και Ελένη Βραχίμη.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, πολλές γυναίκες της ομάδας μας συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στριμώχτηκαν σε κλούβα της αστυνομίας σαν εγκληματίες, κακή ώρα όπως χθες (7.12.23) οι φοιτητές μας, επί γιου Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί τους και η αείμνηστη Κερινειώτισσα Έλλη Σταύρου. Μόνο και μόνο γιατί φωνάζαμε συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη και απελευθέρωση για την Κύπρο. Παρόλα ταύτα η δύναμη της αμερικανικής ασφάλειας του Προέδρου Μπούς, εννοείται της CIA που βρισκόταν στην Ελλάδα και που έλεγχε κυριολεκτικά την ελληνική αστυνομία, θεώρησε αν ήταν δυνατό… απειλή της γυναίκες για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου! Και τις έσυρε στο αστυνομικό τμήμα για…ανάκριση δίχως καμία ένσταση από την ελληνική αστυνομία. Τέτοια ήταν η δουλοφροσύνη έναντι των Αμερικανών τότε, όπως χθες έναντι των Τούρκων κατακτητών (7.12.23). Λίγες ώρες αργότερα τις άφησαν ελεύθερες…

Επικοινώνησα αμέσως με φίλες στην Αθήνα και εντός λεπτών μας διοργάνωσαν τηλεοπτική συνέντευξη Ο σταθμός ήταν του ΠΑΣΟΚ, δεν μας ενδιέφερε ποσώς το χρώμα του σταθμού παρά μόνο να προβάλουμε την αδικία, με τη σύλληψη των Ελληνίδων αδελφών μας κατά τη διάρκεια μίας ειρηνικής διαμαρτυρίας για το δίκαιο της πατρίδας μας. Και πού, στην Ελλάδα μας!

Στο τηλεοπτικό σταθμό πήγαμε η Ελένη Βραχίμη, εγώ και μια φίλη από το Λονδίνο που βρισκόταν και εκείνη εκεί η Χαρούλα Σαββίδου. Και πρόβαλε ο σταθμός εκτενές φωτογραφικό υλικό των συλλήψεων, και δηλώσεις μας, για το δικαίωμά μας να ζητούμε απελευθέρωση, το θέμα των αγνοουμένων, και ότι η ΔΔΟ δεν ήταν αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού στην Κύπρο.

Την επομένη θυμάμαι η Ελένη Βραχίμη, προτού επιστρέψουμε, μέσω του μ. καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη διευθέτησε και ραδιοφωνική συνέντευξή από την ΕΡΤ στις 2.μμ και μου ζήτησε να συμμετάσχω. Εξηγήσαμε και εκεί τα γεγονότα των συλλήψεων και το τι ζητούσαμε για την Κύπρο.

Αυτά θυμίζω σήμερα, για γνώση καθώς πολλοί και σίγουρα οι φοιτητές μας σήμερα ήταν αγέννητοι δεν γνωρίζουν το τραγικό προηγούμενο, επί πατέρα Μητσοτάκη το 1991, που επαναλήφθηκε επί γιού Μητσοτάκη εν έτη 2023.

Διαβάστε και ακούστε εδώ για τα γεγονότα της ντροπής:

Έκανε τεμενά στον Ερντογαν

Έσκυψε ο Γεραπετρίτης στον αφέντη, έδωσε τη βίζα ο Μητσοτάκης και άδειασε τον Χριστοδουλίδη στην ΕΕ (Βίντεο – ανάλυση)

https://simerini.sigmalive.com/article/2023/12/7/eskupse-o-gerapetrites-ston-aphente-edose-te-biza-o-metsotakes-kai-adeiase-ton-khristodoulide-sten-ee-binteo-analuse/

https://www.youtube.com/watch?v=nO37WDntt1o

https://www.bankingnews.gr/index.php?id=709806

Για τη σύλληψη Κυπρίων φοιτητών στην Αθήνα για συνθήματα κατά Ερντογάν και άνδρα με κυπριακή σημαία στους συνδέσμους που ακολουθούν:

https://www.sigmalive.com/news/local/1170785/athinasyllipsi-kyprion-gia-synthimata-kata-erntogan-kai-andra-me-kypriaki-simaia?fbclid=IwAR29XUtHdS1Bsg6QQYwiz9M9Ps0UrIfJ93JuQfQC6-aFRLnaGKtKRVrNtZE

https://www.sigmalive.com/news/local/1170965/eleftheroi-oi-kyprioi-pou-prosixthisan-gia-synthimata-kata-erntogan-stin-athina

7.12 ΦΟΙΤΗΤΕΣ.jpg

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο, 8.12.2023, (ανταπόκριση στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Μάριου Πούλλαδου 8.12.2023)

 simerini.sigmalive.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας