Άρθρα

Πες κι εσύ κάτι (για την εκλογή Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ) / γράφει ο Κώστας Καραγιάννης

Για μια ημέρα ακόμα είναι η ώρα των υποψηφίων! Να μιλήσουν, να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, το βιογραφικό τους, τις ιδέες τους, τις σκέψεις τους, τα ταλέντα τους, το όνειρό τους και τα μέλη να ακούσουν, να ρωτήσουν, να επεξεργαστούν με το μυαλό τους, να αξιολογήσουν τα κατατεθέντα και τα συμπαρομαρτούντα και να επιλέξουν με την ψήφο τους.

Επειδή όμως γράφονται και εκστομίζονται άπειρες αερολογίες, ανακρίβειες, ανοησίες έως και χυδαιότητες και μάλιστα από ανθρώπους που είτε δεν τους πέφτει λόγος σ’ αυτή τη φάση είτε έχουν καταδικάσει το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεκάδες φορές και τον έχουν εξορίσει στα τάρταρα (άραγε που αλλού να τον στείλουν)!- είτε γιατί, οι επί παντός του επιστητού κατέχοντες μόνιμο στασίδι με πρόεδρο τη Λιάνα Κανέλλη, αίφνης διαπιστώνουν πως κάτι ξεφεύγει από την «πολιτική κανονικότητα» και πρέπει να το διυλίσουν αλλά νέο-ελληνικά, δεν ξέρω ποιος μπορεί να αντέξει στον πειρασμό. Πες κι εσύ κάτι λένε και οι φίλοι!

Διαπίστωση πρώτη: Η αντιπαράθεση των πέντε υποψηφίων κινήθηκε σε πολιτισμένα πολιτικά πλαίσια όπως αρμόζει στο χώρο!

Δεύτερη: Υπήρξε η όλη πορεία πλούσια, από την άποψη, της κατάθεσης προτάσεων και ιδεών.

Τρίτη: Ο κόσμος της αριστεράς δεν συνήθισε στις δημόσιες αντιπαραθέσεις και φαίνεται πως η παραμικρή διαφωνία προς τα έξω τον θλίβει και τον αγχώνει. Αλλά δημοκρατία σημαίνει θέση, αντίθεση, σύνθεση κλπ

Τέταρτη: Κάποιοι, προφανώς άνθρωποι του καθεστώτος και τεθλιμμένοι πιο ακραίοι συγγενείς του, επαγγελματίες  του είδους, διασπείρουν χυδαιότητες και χοντρά ψεύδη και για τους δύο υποψηφίους, προφανώς ανησυχούντες μήπως και ο λαβωμένος σηκωθεί.

Πέμπτη: Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παλιά και νέα προσήλθαν μαζικά στις κάλπες και αποδείχτηκε πως « βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν το ΣΥΡΙΖΑ απόντα»!

Τώρα έμειναν ως υποψήφιοι, δύο νέοι άνθρωποι, με πανεπιστημιακές σπουδές, με διδακτορικά και με πλούσια βιογραφικά.

Η Έφη Αχτσιόγλου, καταγόμενη από μια επαρχιακή πόλη, χωρίς πολιτική οικογενειακή παράδοση,  κατάφερε να γίνει , κατά γενική ομολογία,  μια πετυχημένη υπουργός εργασίας σε περίοδο μάλιστα μνημονίου και βουλευτίνα από το 2019 μέχρι σήμερα. Τον περασμένο  Μάιο μάλιστα να εκλεγεί πρώτη κατά σειρά στο Δυτικό Τομέα Αθηνών!

Τονίζει πως τη δική της υποψηφιότητα ενδιαφέρει το πολιτικό περιεχόμενο και τα πολιτικά σχέδια που καταθέτει, ότι έχει σαφείς θέσεις για ζητήματα όπως εργασία, οικονομία, κράτος, δικαιώματα κλπ και προτάσεις για το πως θα πρέπει να ασκηθεί η αντιπολίτευση και πως να λειτουργεί το κόμμα (κόμμα των δομών). Στέκεται στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής της παρουσίας  και δηλώνει: Κατεβαίνω με σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και εγώ η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα  πρωθυπουργός της χώρας. Έχω μέσα μου συνεχώς μια αίσθηση ευθύνης. Δεν παίζουμε με την πολιτική. Ο συνυποψήφιός της δηλώνει πως τη σέβεται και την εκτιμά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με επιτυχίες σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, ακαδημαϊκός μετανάστης  στις ΗΠΑ στα 14, από ανάγκη όπως λέει ο ίδιος, για να φοιτήσει σε φημισμένα σχολεία (Λύκειο και Πανεπιστήμιο) των ΗΠΑ με υποτροφίες. Μέσω δανείου, με προσωπική εγγύηση  καταφέρνει να μπει στη ναυτιλία.

Επισημαίνει: Προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στο στρατό. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας. Δικαιούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μια ευκαιρία στο δικό τους όνειρο. Κάποιοι αντιδρούν στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη του και στην κοινωνία θεωρώντας το δεξιά απόκλιση. Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ που θα καταλαμβάνει το χώρο από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο.  Η συνυποψήφιά του αναγνωρίζει το επικοινωνιακό του χάρισμα και πως η συμμετοχή του βοήθησε στην τόνωση του ενδιαφέροντος για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά του προσάπτει πως δεν μπορούμε στην πολιτική να μένουμε μόνο στα συνθήματα.

 Προσωπικά έγραψα σε κάποια ανάρτησή του:  

«Σε χαρακτηρίζουν Αμερικανάκι αλλά νομίζω πως είναι άδικο. Οι περισσότεροι συγγενείς μου -μέλη  μιας μεγάλης οικογένειας- εργάζονται, πετυχαίνουν και ζουν στην Αμερική (Ν. Υόρκη, Βοστώνη, Φιλαδέλφεια , Ατλάντικ Σίτυ, Amherst) τους αισθάνομαι Έλληνες  από κάθε άποψη όσο και τους εδώ συγγενείς μου.

Λένε ότι είσαι πλούσιος και επομένως γιατί να είσαι με την αριστερά! Αυτοί αφενός δεν έχουν πρόβλημα με φτωχούς που είναι στη δεξιά και αφετέρου δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο «ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ» του Τζένεραλ  Άλλαν  Κοέν!

Σε κατηγορούν ότι εργάστηκες στην Goldman Sachs αλλά δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο «Γιατί έφυγα από την Goldman Sachs» του Γκρεγκ Σμιθ που μεταξύ των άλλων στις τελευταίες του σελίδες αναφέρει: Το σημερινό μοντέλο που βασίζεται στην αρχή «πάρε τα λεφτά και τρέχα» απλούστατα δεν είναι υπεύθυνο ούτε βιώσιμο.

Σε κατηγορούν γιατί είσαι γκέι. Ειλικρινά, θα προτιμούσα να είναι αλλιώς τα πράγματα, όμως δεν μου πέφτει λόγος.

Οι δικοί μου οι πέραν του Ατλαντικού με διαβεβαίωσαν πως τα σχολεία στα οποία φοίτησες όντως είναι μεταξύ των κορυφαίων στις ΗΠΑ!

Οι ιδέες σου είναι ενδιαφέρουσες και ριζοσπαστικές και είναι ευχάριστο πως τις καταθέτεις με θάρρος.

Ένα θέμα κρίσιμο παραμένει αναπάντητο!                                                                                                    Επειδή ακούμε πολλά, επειδή υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις περισσεύουν, επειδή πολιτικοί ηγέτες κατά καιρούς μας έχουν διαψεύσει, επειδή δεν σε γνωρίζουμε επαρκώς,  έχεις κανένα τρόπο να μας πείσεις να σου έχουμε εμπιστοσύνη; Έχουμε κάποιες σαφείς και χειροπιαστές εγγυήσεις  ότι είσαι ένα φως που θα λάμψει για αρκετό χρόνο στο στερέωμα και όχι ένας διάττοντας αστέρας; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ                

Κώστα το μόνο για το οποίο εγγυώμαι είναι ότι είμαι ειλικρινής. Θέλω να κάνω ο,τι μπορώ για να βοηθήσω τη χώρα μου. Σε αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα, μπορώ να πω ότι πέτυχα τους στόχους μου. Αυτές είναι οι μόνες χειροπιαστές αποδείξεις (και όχι εγγυήσεις) που έχω. Αν σου είναι αρκετές για να με εμπιστευτείς και να μου δώσεις τη δύναμη να προχωρήσω μέσω της ψήφου σου, είναι δική σου απόφαση. Πραγματικά ελπίζω να συμπορευτούμε.

Την Κυριακή ψηφίζουμε για πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σκεφτόμαστε, στοχαζόμαστε! Με το μυαλό σε εγρήγορση, με κριτική σκέψη και με το χέρι στην καρδιά αποφασίζουμε.

Ο πήχης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έτσι ή αλλιώς, είναι πολύ ψηλά αφού  πρόκειται για την ή τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Ο λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει τον άδικο πόλεμο που ο τελευταίος δέχτηκε από τους ιδιοκτήτες της χώρας και τα δικά τους  ΜΜΕ, ούτε την ανόητη και μικρόψυχη στάση των μικρότερων προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντί του. Αν ο νέος πρόεδρος δεν τον ξεπεράσει και δεν ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των καιρών και αν προκύψουν σοβαρές δυσκολίες για τη χώρα, γρήγορα ο λαός θα ξαναφωνάζει το όνομά του.

Αλλά σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε πως «Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη», πως «σημασία έχουν οι αμέτρητες μικρές δράσεις αγνώστων ανθρώπων που οδηγούν στις μεγάλες στιγμές» και την άποψη πως «η ιστορία γράφεται από αυτούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας ακόμη και αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν».

Από τη Δευτέρα  πάμε μπροστά, ας ελπίσουμε κι όπως θα έλεγε ο ποιητής και κορυφαίος αγωνιστής: Απάντηση θα πάρουν μ’ ενότητα κι αγώνα…

Κώστας Καραγιάννης Φυσικός

Ροη ειδήσεων