Ελλάδα

Δίχως τέλος η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, πύρινος εφιάλτης στον Έβρο για 12η νύχτα

Για 12η νύχτα εξακολουθεί να μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο, συνεχίζοντας την καταστροφική του πορεία. Το απόγευμα της Τρίτης το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη. Οι πυρκαγιές στον Έβρο έχουν καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε η Υπηρεσία Copernicus. Η επόμενη μέρα και ο σχεδιασμός για την πρόληψη βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης.

Η Ελλάδα κατακαίγεται, ο Έβρος για 12 συνεχόμενες μέρες! Πού είναι οι “φίλοι”; Θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι…”εχθροί”;

Εικόνες που προκαλούν θλίψη καταγράφονται στο Δάσος της Δαδιάς, όπου η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Στον Έβρο, περισσότερα από 800.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Γιαννούλη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοτρωνιά απομακρυνθείτε προς Γιαννούλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς προσπαθώντας να το περιορίσουν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς αλλά και για την προστασία των αναδασώσεων Πεύκης που υπάρχουν στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Όπως ανέφερε στη, τελευταία ενημέρωση η πυροσβεστική στον Έβροαναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρείς Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Για την Τετάρτη 30/08/2023 παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Στον Έβρο η μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης, έκαψε έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη

Τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πυρκαγιές που καίνε στον Έβρο εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε η Υπηρεσία Copernicus.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών.

Ηδη από τις 24 Αυγούστου, το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι  η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Πέντε ημέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: “Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την περιοχή του Εβρου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι νά χάσουν την ζωή τους.  

Σημμειώνεται ότι τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα απόφάσισε η κυβέρνηση στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας. Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να καλύψει τις προσωπικές του ευθύνες για την τραγική εξέλιξη των πυρκαγιών με τη συνηθισμένη, αλλά επικίνδυνη πλέον επικοινωνιακή τακτική του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφαρμογή ήδη ισχυόντων μέτρων και μέτρα που πρέπει να υποχρεωτικά να ληφθούν. Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκης ότι επιμένει στη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία».

Χθες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ανακοίνωσή του, έδωσε αποστομωτική απάντηση στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όχι μόνο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ορθότητα των στοιχείων των δορυφόρων αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που κατακαίνε ασταμάτητα στη χώρα, αλλά έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν και για «προπαγάνδα» τους επιστήμονες.

topontiki.gr/

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας