Καιρός Καιρός

Καύσωνας Κλέων: Στον «φούρνο» η χώρα, ακραία ζέστη με 45αρια την Παρασκευή – «Καμπανάκι» για φωτιές

«Βράζει» η Ελλάδα λόγω του καύσωνα «Κλέων», καθώς η θερμοκρασία ανέβηκε κι άλλο την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται ρεκόρ ζέστης, με τους ειδικούς να συστήνουν να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες για να προστατευτούμε από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι σε ισχύ, ενώ σε λειτουργία είναι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δήμων για τις ευπαθείς ομάδες. Οι πολίτες προσπαθούν να δροσιστούν με κάθε τρόπο, με τους πιο τυχερούς να γεμίζουν τις παραλίες από νωρίς το πρωί. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, υπόσχονται μικρή υποχώρηση της ζέστης το Σαββατοκύριακο.

Ο καύσωνας επέλασε την Πέμπτη με 40αρια σε διάφορες περιοχές ενώ την Παρασκευή 14 Ιουλίου αναμένονται θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται ρεκόρ ζέστης Παρασκευή και Σάββατο

Ακόμα περισσότερο θα ανέβει την Παρασκευή η θερμοκρασία. Από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο. Μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς στις παραπάνω περιοχές.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει «διάλειμμα» από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Την Παρασκευή αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια σε όλη τη χωρα, κατά την μετεωρολόγο Νικολέτα Ζιακοπούλου. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 με 43°C πιθανώς τοπικά και τους 44°C και έως 39 με 40 στα νησιά.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα φτάσει από 26 εως 42°C.

Στην Θεσσαλονίκη θα εχουμε γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 40°C.

Τo Σάββατο θα περάσει με ήλιο και ίσως ελάχιστες μπόρες στα ορεινά της Θράκης. Οι βοριάδες 4 με 5 μποφόρ και στο Aιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα αγγίξει τους 42 με 44°C στα υπόλοιπα.

Όσο για την Κυριακή, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και θα ρίξουν 2 με 4 βαθμούς τη θερμοκρασία στα ανατολικά.

Η κ. Ζιακοπούλου εφιστά μεγάλη προσοχή στο ζήτημα των πυρκαγιών. Ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ υψηλος λόγω ανέμων έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Την Πέμπτη η Λάρισα έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, η Θήβα τους 41.4, ενώ στα Γιαννιτσά η θερμοκρασία άγγιξε τους 40.9 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, το πρώτο 40άρι για φέτος στην Αττική σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

8,2 εκατομμύρια πληθυσμού βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο σημείωσε η θερμοκρασία στη χώρα την Πέμπτη 13/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 39 °C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Καμπανάκι για φωτιές την Παρασκευή και το Σάββατο

Παράλληλα, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν.

Σύμφωνα με το meteo, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών την Παρασκευή 14 Ιουλίου, οπότε και η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή σε Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Αν. Κρήτη, Ζάκυνθο και κατά τόπους σε Ν. Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Ηλεία, Μεσσηνία και Κεφαλονιά.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου, η επικινδυνότητα για φωτιά αναμένεται να είναι πολύ υψηλή σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Ν. Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Κυκλάδες, Δ. Κρήτη, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Αν. Ρόδο και κατά τόπους σε Έβρο, Κορινθία, Δ. Θεσπρωτια και Φθιώτιδα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων (Εικόνα 3) για ένα τυχαίο σημείο στην Αττική, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 %, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, την Παρασκευή, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 41 έως 44 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές κατευθύνσεις με εντάσεις έως και 5-6 μποφόρ. Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία, με την ένταση των ανέμων όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και να αυξάνεται σταδιακά. Από Δευτέρα έως Τετάρτη, η ένταση των ανέμων θα ενισχυθεί σημαντικά και ενδέχεται οι ριπές να φθάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, γύρω στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του, «την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον καύσωνα, θα ανέβει και η ένταση των ανέμων, που σημαίνει ότι ξηραίνεται η κατώτερη ατμόσφαιρα, ξεραίνονται τα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να προσέχουμε, όλοι να τηρούμε τους κανόνες. Βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχυθεί, και τα πτητικά του μέσα επίσης, ενώ έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Με τη συμβολή όλων, θα κάνουμε την προσπάθειά μας, η οποία πρέπει να είναι εθνική, προκειμένου να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω απ’ όλα». Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες, όταν όλοι γνωρίζουν τι καύσωνα

Από το Σάββατο θα… φυσήξει αεράκι

Με τη θερμοκρασία σε νέα άνοδο θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Παρασκευή και Σάββατο νέα άνοδος του υδραργύρου και σταδιακή ομαλοποίηση της όλης θερμοκρασιακής κατάστασης από Σάββατο απόγευμα και από βορρά προς νότο. Προσοχή στα ενισχυμένα μελτέμια από Σάββατο κυρίως και μετά όπου σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής πάντως καύσωνας ούτε με τα κυάλια τουλάχιστον με αυτά που μας διδάσκει η επιστήμη. Κάθε άλλη αυθαίρετη προσέγγιση είναι σεβαστή αλλά μέχρι εκεί. Καλό είναι να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς σε κάθετι που προσεγγίζουμε για να έχει και νόημα η οποιαδήποτε προσέγγιση.

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς επισήμανε ότι «υπάρχουν και καλά νέα» σε ό,τι αφορά τον καύσωνα, καθώς «το μελτέμι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ από το Σάββατο στο Αιγαίο θα δράσει όχι μόνο ανασταλτικά στην άνοδο του υδραργύρου, αλλά θα προκαλέσει και πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά».

Ο κ. Κολυδάς διευκρίνισε πως παρότι το μελτέμι θα μπει από το μεσημέρι του Σαββάτου «λόγω θερμικής αδράνειας, η πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά θα φανεί Κυριακή και Δευτέρα».

Οι θερμοκρασίες «φωτιά» μέχρι την Δευτέρα

Aπό την Κυριακή (16-07-2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.

Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

1. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Μέτρα για την προστασία των επισκεπτών στην Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Όλα τα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών από τον καύσωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου βρισκόταν από νωρίς το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει λάβει το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει διανείμει έως τώρα 20.000 δωρεάν μπουκάλια νερό καθώς και οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα.

Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων» που επικρατεί στη χώρα.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας