Αγροτικά Βέροια Νάουσα

Παράσταση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας « Μαρίνος Αντύπας» στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια όπου και επιδόθηκε το παρακάτω υπόμνημα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ» για τη ΜΗ ΚΑΛΥΨΗ των ΖΗΜΙΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Προς το ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α.  (μέσο του Υποκαταστήματος Βέροιας)

Στη  διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» συζητηθήκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή του 2023 (Κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινά, δαμάσκηνα κλπ) στην Ημαθία.

Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα Βέροιας μεταφέροντας τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων μας για την παραλαβή ζημιάς για τις ζημίες της φετινής χρονιάς.

Σας είναι γνωστό το μέγεθος των ζημιών. Η κατάσταση πλέον είναι ολοφάνερα τραγική με το μέγεθος της καταστροφής σε πολλές ποικιλίες να αγγίζει το 100%. Αιτίες οι παγετοί και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης με αποτέλεσμα στη συνέχεια την πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί).

Είναι πέρα για πέρα άδικο να προκύπτουν προσκόμματα δηλώσεων των ζημιών και αποζημίωσης αυτών από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Ν 3877/2010), ένα κανονισμό που είχαμε και στη ψήφιση του καταγγείλει και αντιπαλέψει την εφαρμογή του και μας δικαιώνει – δυστυχώς- η φετινή κατάσταση.

Είχαμε επισημάνει από τότε τον εισπρακτικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του  Κανονισμού του ΕΛΓΑ .

Ζητούσαμε και ζητάμε τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται στο 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή ,το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Απαιτούμε:

  • Την κάλυψη των ζημιών σε όσα προϊόντα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α.) υπάρχει απώλεια παραγωγής και την άμεση αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ.
  • Την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησης τους ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να τα αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημίας από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Βέροια 7/6/2023  

banner-article

Ροη ειδήσεων