Ελλάδα

Επιχείρηση διάσωσης των 86 προσφύγων στον Έβρο

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση των ελληνικών αρχών για τη διάσωση των 86 προσφύγων, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά σε νησίδα του Έβρου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν ήδη περάσει από τη νησίδα στην ελληνική όχθη του ποταμού οι πρώτοι πρόσφυγες, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πρόσφυγες αφού διασωθούν, στη συνέχεια θα απομακρυνθούν από την περιοχή με λεωφορεία.

Στην περιοχή από το απόγευμα βρίσκονται δυνάμεις των συνοροφυλάκων, βάρκα της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας, άνδρες της FRONTEX, αλλά και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες.

Η παρουσία των 86 προσφύγων έγινε γνωστή το Σάββατο 3 Ιουνίου μέσω της ομάδας Alarm Phone της οργάνωσης WatchTheMed. Αναφερόταν ότι η ομάδα των 86 ατόμων έχει εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου, στην ελληνική πλευρά, για διάστημα τουλάχιστον έξι ημερών. Επίσης, η Alarm Phone επισήμαινε ότι οι πρόσφυγες έχουν προβεί σε επείγουσα έκκληση προς διάφορες αρχές (μεταξύ των οποίων και η Frontex) καθώς έχουν ανάγκη από νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Την παρουσία των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο έχει επιβεβαιώσει με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, καθώς με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, επισήμαινε ότι «τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα».

Και πρόσθετε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «η κυβέρνηση προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος στη χώρα» και πως οι «ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα».

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας