Κόσμος

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: “Το ΝΑΤΟ να απαντήσει για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999 / Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;”

Το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει για την επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε εκδηλώσεις μνήμης για την 24η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρει το πρακτορείο TASS.

«Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε που διαλύσατε την επικράτειά μας, σκοτώσατε 79 παιδιά, 2.500 πολίτες, όχι μόνο πολίτες, αλλά και στρατιώτες και αστυνομικούς. Ποιος είστε εσείς που σκοτώνετε τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς μας στο δικό μας έδαφος και στη χώρα μας; Έχετε το δικαίωμα να σκοτώσετε τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς μας; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;» είπε ο αρχηγός του κράτους.

«Δεν αποτρέψατε καμία ανθρωπιστική καταστροφή. Οπλίσατε ομάδες ανταρτών σε μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, η οποία δεν πάτησε το πόδι της στο έδαφος μιας άλλης χώρας», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Δημοκρατία θα ξεχάσει την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 μόνο όταν εξοντωθούν όλοι οι Σέρβοι.

Η Σερβία τιμά την 24η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η φετινή κεντρική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται στο Sombor, όπου έπεσε η πρώτη βόμβα το 1999 και πέθανε ο πρώτος Σέρβος πολίτης. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφιρίγε και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση και θεατές της θεατρικής παράστασης στο Σόμπορ.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999 και διήρκεσε 78 ημέρες. Ο κύριος λόγος για την επιθετική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Allied Force» ήταν η αποτροπή της γενοκτονίας του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η αεροπορία των χωρών του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε 38.000 στρατιωτικές πτήσεις, με περισσότερες από 10.000 από αυτές να έχουν ως στόχο την παράδοση βομβών.

Σύμφωνα με σερβικές πληροφορίες, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, σκοτώθηκαν 3.500 με 4.000 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 10.000, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν άμαχοι. Οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τους τρεις μήνες του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, 15 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν ριφθεί σε οβίδες στο έδαφος της Σερβίας. Κατά τα πρώτα δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, 30.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από καρκίνο, 10.000 έως 18.000 από τους οποίους πέθαναν.

banner-article

Ροη ειδήσεων