Ψυχολογία

Τα ζώα έχουν συναισθήματα!

Ένα από τα πιο καυτά ζητήματα στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων είναι αν τα ζώα έχουν συναισθήματα. Φυσικά κι έχουν.

Κοίταξε τα πρόσωπα, τις ουρές, τα σώματά τους και το σημαντικότερο τα μάτια τους. Αυτό που βλέπουμε, μας λέει πολλά για το τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι και την καρδιά των ζώων. Επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύουν άρθρα για τη χαρά σε αρουραίους, τη θλίψη σε ελέφαντες και την εμπάθεια σε ποντίκια!

  • Οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα ζώα και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων. Τα συναισθήματα λειτουργούν ως μια κόλλα που συνδέει τα ζώα με το ένα το άλλο, αλλά και ως ένα διαχωριστικό ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς. Μάλιστα, θεωρίες του Δαρβίνου για την εξελικτική συνέχεια, υποστηρίζουν θερμά την παρουσία των συναισθημάτων των ζώων, την ενσυναίσθηση και την ηθική συμπεριφορά.
  • Όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου μοιράζονται νευροανατομικές δομές, όπως η αμυγδαλή και νευροχημικές οδούς που είναι σημαντικές για τα συναισθήματα. Συγκεκριμένα, τα συναισθήματα προέρχονται από τις πιο πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου, που εξελίχθηκαν πολύ πριν εξελιχθούν τα μέρη σκέψης του εγκεφάλου μας. Μη ξεχνάμε ότι τα συναισθήματα δεν απαιτούν σκέψη.
  • Όλα τα σπονδυλωτά ζώα, δηλαδή θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια νιώθουν, σε διάφορους βαθμούς, συναισθήματα.
  • Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι αισθάνεται ένα ζώο, μπορούμε να παρατηρήσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία και να καταλάβουμε τα συναισθήματά τους. Αλλαγές στο σώμα τους είναι παρόμοιες  με τις αλλαγές στο σώμα μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε παρόμοια ερεθίσματα.Ο φόβος προκαλεί το ζώο να ανταποκριθεί στον κίνδυνο, το θέτει σε εγρήγορση. Ο θυμός και η ζήλια κάνουν το ζώο να υπερασπιστεί το φαγητό του, το έδαφος, τους συντρόφους, τους απογόνους του, και τη θέση του στην ιεραρχία της ομάδας. Έχουμε όλοι δει τα ζώα να τρέχουν μακριά όταν απειλούνται. Έχουμε δει τους γονείς να προστατεύουν τα μικρά τους. Έχουμε δει ζώα να περιποιούνται το ένα το άλλο. Έχουμε δει να παίζουν. Όλα αυτά είναι συναισθηματικές συμπεριφορές.

.

Ποιος, άλλωστε, δεν έχει δει τη χαρά και τη λύπη τόσο εκφραστικά στα μάτια ζώων όταν βλέπουν ή αποχωρίζονται αντίστοιχα τον ιδιοκτήτη τους; Ποιος δεν έχει ακούσει το γουργουρητό ευτυχίας μιας γάτας όταν τη χαϊδεύουμε; Όλοι έχουμε ακούσει για ορισμένα είδη πτηνών που αν πεθάνει το ταίρι τους, πεθαίνουν κι αυτά από τη στενοχώρια τους!

tsemperlidou.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας