Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας: Η ιδιωτικοποίηση της υγείας νομιμοποιεί τα “φακελάκια”!

 Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, κατά του «νέου ΕΣΥ», επί της ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, με βροχή, κρύο και υγρασία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροια – με παρουσία ελάχιστου κόσμου λόγω των συνθηκών –  από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας. Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής, την ίδια ημέρα, από την Κυβέρνηση και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ και εντάσσεται στον προγραμματισμό συναφών σωματειακών εκδηλώσεων των γιατρών, σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας Θεόδωρος Κακαγιάννης, ο οποίος επιγραμματικά δήλωσε ανοιχτή στήριξη όχι μόνο στους γιατρούς, αλλά και σε κάθε αγώνα ενάντια των ιδιωτικοποιήσεων σε βάρος του λαού, ενώ σχετική ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της  Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας  Ημαθίας, Γιώργος Καρτσιούνης, (διευθυντής Ορθοπεδικής Υ.Μ. Βέροιας). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Γ. Καρτσιούνης: «Θέλουν την Υγεία να εξαρτάται από το πορτοφόλι»

Για εκβιαστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα και οδοστρωτήρα που βάζει «ταφόπλακα», ισοπεδώνοντας τη Β/θμια περίθαλψη, στο όνομα ενός νέου ΕΣΥ, μετατρέποντας την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, και προνόμιο των ολίγων, μίλησε ο κ. Καρτσιούνης, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος, όπως τη χαρακτήρισε, στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους οποίους στηρίζει απροκάλυπτα και σε βάρος του ελληνικού λαού, κωφεύοντας συστηματικά και προκλητικά στις πανελλαδικής εμβέλειας αντιδράσεις των γιατρών.

Μάλιστα ο κ. Καρτσιούνης επεσήμανε πως η εν λόγω συγκέντρωση της Πλατείας Δημαρχείου αποτελεί συνέχεια της προ ενός μήνα σύσκεψης της Ένωσης στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, όπου αποφασίστηκε, όπως είπε, η συμπόρευση για διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ. «…Η αποψινή συνάντηση κατά της ψήφισης του νόμου για το νέο ΕΣΥ είναι πολύ κρίσιμη, γιατί μετά από 2 χρόνια πανδημίας που ανέδειξε τα όρια του σημερινού υποβαθμισμένου και μερικώς ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας, βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, διαλέγοντας να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που με ιδιαίτερη συνέπεια έχουν κτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας όλες τις αντιδραστικές αλλαγές του ΕΣΥ, που αποτελούν τη στόχευση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων των Ομίλων.  Ήδη υπάρχουν εργολάβοι εντός των Νοσοκομείων που δουλεύουν στον τομέα της σίτισης και της καθαριότητας, με εξευτελιστικούς μισθούς και ελαστικές σχέσεις εργασίας κοκ.

Παράλληλα καταλόγισε στην Κυβέρνηση εμπαιγμό του λαού, στον οποίο, μέσα από την ιδιωτικοποίηση, επαγγέλλεται, όπως υπογράμμισε, δήθεν αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών για όλους, αλλά και των γιατρών, με τη δήθεν κάλυψη κενών θέσεων και εισοδηματικές αυξήσεις, ενώ στην πραγματικότητα οδηγούν συλλήβδην τη Δημόσια Υγεία σε κανονική υποβάθμιση, με τους τελευταίους να αποσπώνται από την πλήρη τους απασχόληση στο παρόν ΕΣΥ και να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. «…Διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Η τομή που προσπαθεί να περάσει αυτό το έκτρωμα είναι ο εξαναγκασμός των ασθενών να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωθώντας τους να γίνουν ακόμη μεγαλύτερη βορά στα κοράκια των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, τα οποία θησαύρισαν, ιδίως στη διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται να αυξήσουν ακόμη παρά πάνω τα κέρδη τους. Οι ασθενείς αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, είτε στα απογευματινά χειρουργεία, ως μια μοναδική διέξοδο από τις ατελείωτες λίστες αναμονής, των υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούν το φακελάκι με το οποίο μπορούσε πάντα κανείς να προσπεράσει αυτές τις λίστες. Τι θα αλλάξει από όλα αυτά, όταν δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού;», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Καρτσιούνης, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καρτσιούνης έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος, όχι μόνο της τσέπης, των ασθενών αλλά και της ίδιας τους της ζωής, αφού, όπως είπε, αυτονόητα δικαιώματα των ανθρώπων σε έγκαιρες εξετάσεις και σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, με την ένδειξη του κατεπείγοντος, θα αποτελούν εις το εξής αγοραστική δυνατότητα και όχι επιλογή, όπως η Κυβέρνηση κυνικά ισχυρίζεται, γι’ αυτούς που μπορούν!

Από την άλλη, αν και οι γιατροί θέλουν να καρπωθούν την αυτονόητη αμοιβή τους, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, υποχρεώνονται εκβιαστικά να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ποιότητα ζωής, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης,  έχοντας οργανώσει μια ικανή πελατειακή ατζέντα – με «δεξαμενή» άντλησής πελατών τους από το Δημόσιο. «…Τώρα έρχεται το τελειωτικό χτύπημα. Από τη μία με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τη Β/θμια περίθαλψη που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνοντας γιατρούς μερικής απασχόλησης και από την άλλη με τις τυμπανοκρουσίες για την άμεση έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ…», σημείωσε.

Τέλος αναφέρθηκε στις αυξομειώσεις των μισθών πείνας, όπως και στα νοσοκομειακά επιδόματα απασχόλησης που «θύουν» το μισθολόγιο της αξιοπρέπειας των ιατρών στο «βωμό» των αχόρταγων συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Καρτσιούνης παραχώρησε δηλώσεις σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Φωτογραφίες – video: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων