Κόσμος

Ουκρανία: Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές

Αναμενόμενα… υπέρ της Ρωσίας τα αποτελέσματα σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα σε μια διάτρητη διαδικασία την οποία απορρίπτουν το Κίεβο και η Δύση.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα για ένωση με τη Ρωσία, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται στη δημοσιότητα.

Τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν φιλορώσοι στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με τις «ευλογίες» της Μόσχας και την καταδίκη από Κίεβο και Δύση, έχουν αποτελέσει κεντρική εστία αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα:

  • Ντονέτσκ: Με καταμετρημένο το 20,64% των ψήφων, το  98,27% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
  • Λουγκάνσκ: Με καταμετρημένο το 21,11% των ψήφων, το 97,83% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
  • Ζαπορίζια: Με καταμετρημένο το 18% των ψήφων, το 97,83% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
  • Χερσώνα: Με καταμετρημένο το 53% των ψήφων, το 96,30% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ποσοστά δείχνουν να είναι συντριπτικά υπέρ της Μόσχας, με τη διαδικασία, ωστόσο να είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη και να μην υπάρχει τρόπος να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές το αποτέλεσμα της κάλπης.

Εδώ και ημέρες, άλλωστε, η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες, αλλά και εξαναγκασμό πολιτών να προσέλθουν στην κάλπη, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την κριτική.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις αυτές περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει μια επίφαση νομιμότητας στις ρωσικές ενέργειες, αλλά, κυρίως, θα δώσει τη δυνατότητα στη

Μόσχα να χρησιμοποιήσει όποιον οπλισμό κρίνει αναγκαίο, καθώς οι περιοχές αυτές θα θεωρούνται, πλέον, ρωσικά εδάφη.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση έχουν απορρίψει την οποιαδήποτε νομιμότητα των διαδικασιών αυτών και έχουν προειδοποιήσει με δυναμική απάντηση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας