Κοινωνία

Κατάσχεσαν την πρώτη κατοικία της δημοσιογράφου και συνεργάτιδας του Μίκη Θεοδωράκη, Ιωάννας Κολοβού

Στον δρόμο η Ιωάννα του Μίκη Θεοδωράκη και ο γιος της – «Θα πέσω να φουντάρω»

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης στέλνει μέσα από την «Espresso» η συνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού, συνεργάτιδα και επιστήθια φίλη του Μίκη Θεοδωράκη επί 40 χρόνια, η οποία χάνει το σπίτι της για χρέη 15.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Και δεν πρόκειται για κάποια… βίλα, αλλά ένα λαϊκό διαμέρισμα 50 ετών στα Ιλίσια, στο οποίο κατοικούν η ίδια και ο γιος της, καθώς ο σύζυγός της έχει φύγει από τη ζωή. Ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό για τη δημοσιογράφο, που έχει υπάρξει υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Μίκη Θεοδωράκη όταν ήταν υπουργός Επικρατείας και έχει γράψει για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη την τριλογία με τίτλο «Πού να βρω την ψυχή μου…». Η Ιωάννα Κολοβού, που ήταν βασική συντελεστής στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ, αναφέρει στην «Espresso» μιλώντας με τρεμάμενη φωνή: «Αυτήν τη στιγμή είμαι σε εξαθλιωμένη κατάσταση! Από λεπτό σε λεπτό περιμένω να μου χτυπήσουν την πόρτα για να μπουν μέσα. Νιώθω σαν κυνηγημένη και παράνομη! Απλώς υπήρξε μια καθυστέρηση εκ μέρους μου για λόγους υγείας, και δικής μου και του γιου μου, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Εγώ έχω χρόνια προβλήματα με την υγεία μου και το στομάχι μου. Προχθές πάλι ήμουν στο νοσοκομείο με αιμορραγία και φοβερούς πόνους».

Όπως λέει, αυτοί που «χτύπησαν» το σπίτι της στον πλειστηριασμό είναι εκπρόσωποι μιας εταιρίας Airbnb, οι οποίοι της ζήτησαν να φύγει μέσα σε τρεις ημέρες. «Η τράπεζα μου φέρθηκε απαίσια και μετά ανέλαβε ένα δικηγορικό γραφείο, που με έπαιρναν τηλέφωνο και με έβριζαν και με απειλούσαν. Μου έδωσαν οι γονείς μου ένα σπίτι και θέλουν να μου το πάρουν πιθανόν και για ανύπαρκτο χρέος!» αναφέρει και συνεχίζει, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ηλικίας 50 ετών διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη: «Σήμερα θα έρθουν πολλοί φίλοι να με στηρίξουν. Θα είναι έξω από το σπίτι μαζί μου και μέλη της Λαϊκής Ενότητας από το Μέτωπο Ανατροπής. Θα δώσω τη μάχη μου ως την τελευταία στιγμή! Δεν πρόκειται να αφήσω το σπίτι μου. Μόνο αυτό μου έχει μείνει και παίρνω μια σύνταξη των 700 ευρώ! Αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο…» καταγγέλλει.

Μέσα στον πόνο της η Ιωάννα Κολοβού αναφέρεται και στον αγαπημένο της Μίκη, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, αν ζούσε: «Αν και τα τελευταία χρόνια ο Μίκης δεν ήταν καλά στην υγεία του, είμαι σίγουρη ότι θα βοηθούσε. Το ζήτημα, όμως, είναι να μην πάμε στην ελεημοσύνη και στη βοήθεια, αλλά να υπάρχει ένα κράτος δικαίου και Πρόνοιας. Θέλω να παγώσει η διαδικασία έξωσης μέχρι να βρεθεί λύση. Πρόκειται για την πρώτη κατοικία, όπως είναι απαραβίαστη η ανθρώπινη ζωή, έτσι είναι και αυτό. Ζητάω αποκατάσταση της αδικίας και να μπει ένα “στοπ” στην απάνθρωπη ψυχολογική βία που μου έχει ασκηθεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην άκρη του γκρεμού και μπορεί να πηδήξω κάτω!»

Μιλώντας στην «Espresso», ο οικονομολόγος και φίλος της οικογένειας Παύλος Φραγκιαδάκης εξηγεί πώς η Ιωάννα Κολοβού έχασε σε πλειστηριασμό τη μοναδική και κύρια κατοικία της: «Για χρόνια -από το 2000 ως το 2011- πλήρωνε τις δανειακές της υποχρεώσεις από πιστωτικές κάρτες με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια. Το 2011, κατόπιν δολίων πιέσεων της Εθνικής Τράπεζας, δέχθηκε να λάβει ένα δάνειο συγκέντρωσης οφειλών περίπου 15.000 ευρώ. Μετά το 2011 συνέχισε να πληρώνει σημαντικά ποσά, επίσης με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια. Πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια ποσά μεγαλύτερα του κεφαλαίου και της νόμιμης οφειλής της. Κάποια στιγμή δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει. Ως έντιμη και συνεργάσιμη δανειολήπτης, έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να βρει εξωδικαστική και βιώσιμη λύση αποπληρωμής των νόμιμων οφειλών της, χωρίς αποτέλεσμα».

Όπως υποστηρίζει ο Παύλος Φραγκιαδάκης, η τράπεζα πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής με δανειακή σύμβαση που εν γνώσει της περιείχε όρους παράνομους και καταχρηστικούς, όπως έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, και για ποσό στο οποίο εμπεριέχονται ανύπαρκτες οφειλές σημαντικού ύψους. «Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες αμοιβές για νομικές υπηρεσίες εξειδικευμένων δικηγόρων σε ζητήματα τραπεζικών δανείων, δεν προχώρησε σε νομική ενέργεια, με αποτέλεσμα η αρχική διαταγή πληρωμής να γίνει αμετάκλητη και τελεσίδικη. Συνέχισε, όμως, τις αγωνιώδεις προσπάθειές της για εξεύρεση εξωδικαστικής βιώσιμης λύσης, αλλά συνάντησε κλειστές πόρτες και προσχηματικές έως και εκβιαστικές προτάσεις, ανέφικτες να υλοποιηθούν» λέει ο κ. Φραγκιαδάκης και προσθέτει εξοργισμένος: «Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η Εθνική Τράπεζα είχε σκοπό την αρπαγή της κατοικίας της και όχι την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Εκανε το λάθος να πιστέψει, επίσης, σε κούφια λόγια κυβερνήσεων, τραπεζών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως τα… ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ότι, και καλά, «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό».

Έκανε, επίσης, το λάθος να μην κάνει γνωστό το πρόβλημά της για λόγους αξιοπρέπειας και να μη ζητήσει βοήθεια από κανέναν, καθώς ντρεπόταν. Ζητάμε τα αυτονόητα, να γίνει ακύρωση του πλειστηριασμού και να αποκατασταθεί η αδικία και η απάνθρωπη ψυχολογική βία που έχει ασκηθεί στην Ιωάννα Κολοβού. Σήμερα, όλοι οι Ελληνες πολίτες είμαστε με την Ιωάννα πριν έρθει η σειρά μας!»

Επιστολή Κολοβού σε Θεοδωρικάκο: Μην επιστρέψετε στα ΜΑΤ να μπουν σπίτια μας

Επιστολή προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο απέστειλε η συνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού, συνεργάτιδα και επιστήθια φίλη του Μίκη Θεοδωράκη επί 40 χρόνια, η οποία κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο  για χρέη 15.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Αναλυτικά η επιστολή:
κύριε υπουργέ,
Πριν δυο ημέρες μου τηλεφώνησε ένας δικαστικός κλητήρας και αφού με εξύβρισε και με απείλησε, μου είπε ότι θα έλθει την 1η Ιουλίου «με ισχυρή αστυνομική δύναμη» να με βγάλει από το σπίτι μου, που το εκπλειστηρίασε η Εθνική Τράπεζα για ένα χρέος 15.000 χωρίς καν υποθήκη η προσημείωση.
Ανεξάρτητα από αυτό, κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, θα επιτρέψετε σε αστυνομικούς να έλθουν και να με βγάλουν βίαια και εξευτελιστικά από το σπίτι; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο σε ένα Κράτος Δικαίου; Σε μια Δυτικού τύπου Δημοκρατία, αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας;
Γνωρίζετε ότι πριν λίγο καιρό στις 5.30 το πρωί ξημερώματα, στην Πετρούπολη, δυο διμοιριες ΜΑΤ (συνοδευόμενα από …ανθρωπιστή εισαγγελέα προφανώς) πέταξαν έξω μια γυναίκα από το σπίτι της; Δυο διμοιρίες ΜΑΤ…
Θα επιτρέψετε στα ΜΑΤ να μπουν στα σπίτια μας, κύριε Θεοδωρικάκο; Κι αν πάνω στην απελπισία μου κάνω το απονενοημένο διάβημα (5ος όροφος) σε τίνος το κεφάλι θα πέσει το αίμα μου;
Ιωάννα Κολοβού
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ

aftodioikisi.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων