Θέματα Παιδείας Κοινωνία Τοπικά

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, καλεσμένο στη γιορτή “35 χρόνια ERASMUS”

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας έχει χαράξει εδώ και χρόνια τον δικό του δρόμο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα  ERASMUS στα παιδιά, και μάλιστα στα παιδιά μιας κλειστής κοινωνίας, όπως του χωριού, με δυναμικό 65% παιδιών roma και μεταναστών.

Βέβαια αυτό οφείλεται στον φωτισμένο δάσκαλο και Διευθυντή του Σχολείου, Δημήτρη Κατσαβό, και στο προσωπικό του Σχολείου, που λειτούργησαν συνολικά, οδηγώντας σε πρωτοποριακούς δρόμους τους μαθητές τους.

Η δουλειά που έγινε στο Σχολείο μέσω των προγραμμάτων φαίνεται και μέσα από την πρόσκληση του που δέχτηκε ο Διευθυντής να εκπροσωπήσει το Σχολείο του, το μοναδικό σ’ όλην την Ελλάδα, στο Ζάππειο, στη Γιορτή  “35 χρόνια ERASMUS”

Η τιμή που έγινε στο Σχολείο είναι και τιμή για τον τόπο μας, την Ημαθία!

Μια ακόμη σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και ταυτόχρονα εξαιρετική τιμή αποτέλεσε η πρόσκλησή του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), το Ίδρυμα, δηλαδή, το οποίο αποτελεί τον Εθνικό Φορέα του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνου υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να συμμετέχει στην εκδήλωση εορτασμού 35 χρόνων Erasmus, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας ,  κου Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου Επιτρόπου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων …), εκτός της Υπουργού Παιδείας, κας Κεραμέως, λόγω θετικής διάγνωσης στον covid (με την οποία, ωστόσο, υπήρξε συνάντηση το προηγούμενο απόγευμα στο Υπουργείο), των προέδρων  του Ι.Κ.Υ, κου Μιχάλη Κουτσιλιέρη και του  ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κώστα Δέρβου, Πρυτάνεων Πανεπιστημίων (Α.Π.Θ. κ.λ.π).

Την εκδήλωση συντόνισε η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας: «35 χρόνια Erasmus στην Ελλάδα, 10 χρόνια στην αγκαλιά του Erasmus, και στην οικογένεια του Ι.Κ.Υ. το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας», για την πορεία του  οποίου, ενδιαφέρθηκε να μάθει αλλά και να επισκεφθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την παρουσίαση των δράσεων και πρωτοβουλιών του από το Διευθυντή του, Δημήτρη Κατσαβό,  ενώ ο κος Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει στο σχολείο οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί, στην προσπάθεια που καταβάλει εδώ και μια δεκαετία.

«Μια δεκαετία αφοσίωσης στην ιδέα της Ευρώπης των λαών, της Ειρήνης και της Ευημερίας, στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας, των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για όλους, , δέκα χρόνια προσπάθειας και αγώνα για μια δημόσια εκπαίδευση συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, με συμμετοχικούς και χαρούμενους μαθητές με παροχή κινήτρων και πλούσια ερεθίσματα, δέκα χρόνια συμπόρευσης με την τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα στα πλαίσια ενός ανοιχτού, απελευθερωτικού και, κοινωνικά, ευαίσθητου, σχολείου».

Μέσα στον επιβλητικό χώρο, στο Αίθριο του Ζαππείου, έναν χώρο, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο, αφιερωμένο στα 35 χρόνια του Erasmus.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ανήκε, όπως χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, στους πρωταγωνιστές. Σ’ αυτούς που αξιοποίησαν  το Erasmus  και χάραξαν καινούριους δρόμους στη ζωή τους ή άλλαξαν το πλαίσιο του εργασιακού τους τοπίου, εξασφαλίζοντας εμπειρίες, ευκαιρίες, προοπτικές σε άτομα που , διαφορετικά, δεν θα είχαν αυτή την δυνατότητα.

Δυο φοιτήτριες (πρώην και νυν), μία εθελόντρια, ένα σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας και εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα πρότυπο Αθηναϊκό Επαγγελματικό Λύκειο και ανάμεσα στα παραπάνω και το σχολείο της περιοχής μας, του τόπου μας, το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, το μόνο σχολείο Α/θμιας και Β/θμιας βαθμίδας Γενικής Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα μας, που κλήθηκε να εκπροσωπηθεί από το Ι.Κ.Υ.. Μια πρόσκληση και μια ένδειξη εμπιστοσύνης του Εθνικού Φορέα προς αυτό, που, όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του, κος Κατσαβός «μας πλημμυρίζει υπερηφάνεια , αλλά και ταυτόχρονα μας φορτώνει ένα βαρύ φορτίο ευθύνης, απέναντι στους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, την τοπική μας κοινότητα, αλλά και τους ανθρώπους αυτούς, του Ι.Κ.Υ. που, τόσα χρόνια, μας στηρίζουν, μας καθοδηγούν, μας εμπιστεύονται».

Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας , ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι «Το Erasmus απέδειξε περίτρανα ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί, απλά, μία Ένωση οικονομική και πολιτική αλλά είναι μία Ένωση αξιών με μια πλούσια ευρωπαϊκή κληρονομιά και μ’ ένα δυναμικό μέλλον. Στην ενωμένη Ευρώπη ανήκουμε όλοι μας, στο πιο φιλόδοξο, υπερεθνικό, δημοκρατικό εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά σε κείμενο του Ουμπέρτο Έκο. «Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά γνήσιων Ευρωπαίων» είχε γράψει ο Έκο καθώς και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για κάθε εργαζόμενο. «Όλοι δηλαδή να περνούν χρόνο στην Ευρώπη και να ενσωματώνονται σε αυτή».

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, άδραξε την ευκαιρία της παραμονής του στην Αθήνα και της συμμετοχής του στην εορταστική εκδήλωση των 35 χρόνων Erasmus. Μέσα από την προβολή και παρουσίαση των προγραμμάτων Erasmus που υλοποιεί και του τρόπου με τον οποίο αυτά συνέβαλαν στη χάραξη νέων δρόμων, καινοτόμων παιδαγωγικών διαδρομών, στην αλλαγή , συνολικά, της πορείας της σχολικής μονάδας αλλά και μέσα από σύντομες, κατ’ ίδίαν  συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ. αλλά και παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, στο χώρο του οποίου φιλοξενηθήκαμε, συναντώντας και την Υπουργό, ενθουσίασε τους συνομιλητές, έπεισε και εξασφάλισε το ενδιαφέρον τους για την πορεία του στις ράγες του Erasmus καθώς και τη δέσμευσή τους, να το υποστηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Διεύθυνση του σχολείου, εκπροσωπώντας το σύνολο της σχολικής και τοπικής κοινότητας μας δήλωσε ότι «εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ για όλους αυτούς που έχουν ονοματεπώνυμα αλλά η σεμνότητά τους δεν μου επιτρέπει να τα αναφέρω, και να τους πω: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Τίποτα άλλο, πιο βαθύ, πιο απλό, πιο μεγάλο».

Χρόνια Πολλά Erasmus (35 χρόνια), Χρόνια πολλά Ι.Κ.Υ. !!!

Εδώ το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης: (27/6/2022)

https://www.youtube.com/watch?v=GRPs-zTDYog

(Χρόνοι έναρξης ομιλιών βίντεο:

2:35 Βίντεο Erasmus

5:30 Μήνυμα Κεραμέως

8:42 Πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ

12:07 Πρόεδρος Ι.Κ.Υ.

16:15 Μαργαρίτης Σχοινάς ,  Επιτρόπου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής,

29:30 Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

51:17 Πρωθυπουργός

 

banner-article

Ροη ειδήσεων