Κόσμος

Γαλλία: Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο Μακρόν – «Σεισμός», αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ

—–

Στο 54% η αποχή

Οι πάντες συμφωνούν ότι καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών έπαιξε η αποχή. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της αποχής που έφτασε στο 54%. Η σημερινή αποχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου που έφτασε στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

Σοκαριστικά ήταν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν στο β’ γύρο και την παράταξη «Μαζί» να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς, επιδιώκοντας συμμαχίες, προκειμένου να κατορθώσει την υλοποίηση του προγράμματός του και των μεταρρυθμίσεων που θέλει να ´εφαρμόσει και προκαλούν αντιδράσεις, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η αναθεώρηση των κρατικών παροχών.

Μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ως «ανήκουστη κατάσταση», η κεντρώα παράταξη του Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) παρέμεινε μεν η πιο ισχυρή στο γαλλικό κοινοβούλιο, ωστόσο υπέστη σημαντικές απώλειες και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Γαλλικά ΜΜΕ: Συντριπτική ήττα

Χαρακτηριστικό είναι, δε, ότι τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «συντριπτική ήττα» και «σεισμό», ενώ πολιτικοί αναλυτές μίλησαν περί «σοβαρής αποτυχίας» για την ομάδα Μακρόν, που έχασε δεκάδες έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία σε αντίθεση με τη σαρωτική νίκη της το 2017.

Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι η αριστερή συμμαχία «Nupes» των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έλαβε 142 έδρες, σημειώνοντας σημαντική εκλογική επιτυχία.

Ισχυρή η Λεπέν

Αλλά το πιο «εκρηκτικό» αποτέλεσμα της βραδιάς κατέγραψε με ιστορικό ρεκόρ ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 89 έδρες, κάτι που θα του επιτρέψει να καταθέτει προτάσεις μομφής (απαιτούνται οι υπογραφές 56 βουλευτών).

Τα κέρδη της ακροδεξιάς δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή του πέρα από τα παραδοσιακά του προπύργια στο Πα ντε Καλέ σε ένα μεγάλο τμήμα στη βόρεια και βορειανατολική Γαλλία, αλλά και να επεκταθεί από τα νοτιοανατολικά του προπύργια κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της χώρας και επίσης στη δυτική Γαλλία, περιλαμβανομένης της περιοχής γύρω από το Μπορντό.

Στο στρατόπεδο της παραδοσιακής Δεξιάς, όπως αναφέρει το iefimerida, οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν 36 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή και εκλέγουν 64 βουλευτές, αλλά αποφεύγουν την καταστροφή που προαλειφόταν μετά τη συντριπτική ήττα της υποψήφιάς τους, Βαλερί Πεκρές, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «δεκανίκι» για την προεδρική παράταξη.

Κριστιάν Ζακόμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Δεδομένου ότι καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν ίσως καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα δυσκολεύεται πολύ να περάσει νομοσχέδια, πράγμα που βάζει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της ατζέντας του για την επόμενη πενταετία.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να επιχειρήσει να συμπήξει συμμαχίες επί συγκεκριμένων θεμάτων – η θέση του επί παραδείγματι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι παρόμοια με εκείνη των δεξιών Ρεπουμπλικανών.

Κι αν αυτό δεν πετύχει, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Επίσης θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στον Γάλλο πρόεδρο να θεσπίζει έναν νόμο χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν θα μπορεί να στηρίζεται στα άκρα, είτε πρόκειται για την ακροδεξιά, είτε για την ακροαριστερά, που αντιτίθενται συστηματικά σχεδόν σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης», λέει η πολιτολόγος του Institut Montaigne, που εδρεύει στο Παρίσι, Λίζα Τομά Νταρμπουά.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολιβιά Γκρεγκουάρ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν θα απευθυνθεί σε όλα τα «μετριοπαθή» κόμματα, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινβούλιο. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Γκρεγκουάρ.

Η Αριστερά πανηγυρίζει

Η εκλογική βάση του Μακρόν συρρικνώθηκε μετά την τελευταία πενταετία, που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, των κοινωνικών ανισοτήτων και της διαχείρισης της πανδημίας.

Ο Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλιο – αλλά μακριά από τον θρίαμβο του 2017 – κι όταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι απειλείται η πλειοψηφία του, επιτέθηκε στην αριστερή συμμαχία και την ακροδεξιά, παρουσιάζοντάς τες ως επικίνδυνες δυνάμεις α

Αν και η Nupes δεν θα μπορέσει να περάσει το οικονομικό της πρόγραμμα, που προέβλεπε αυξήσεις μισθών και μείωση των ωρών εργασίας, ωστόσο, θα έχει ενισχυμένη επιρροή στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις και στον δημόσιο διάλογο και σε μια περίοδο που αυξάνονται τα επιτόκια ανά την υφήλιο, «έχει το δυναμικό να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας», σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg, Μαέβα Κουζάν.

Η επιτυχία της αριστερής συμμαχίας να αντικαταστήσει τη Δεξιά στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν με τον Μελανσόν πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος, ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η Αριστερά κατάφερε να στερήσει από τον Γάλλο πρόεδρο την πλειοψηφία. Ο Μελανσόν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα μια «εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση», που σηματοδοτεί «πάνω απ’ όλα την εκλογική ήττα του Μακρόν.

Και κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Καθοριστικός ο ρόλος της αποχής

Οι πάντες συμφωνούν ότι καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών έπαιξε η αποχή. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της αποχής που έφτασε στο 54%. Η σημερινή αποχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου που έφτασε στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας