Κορωνοϊός Υγεία

Γ. Παυλάκης: “Είναι λάθος να βγουν οι μάσκες – Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει”

Τρεις «μύθους για τον κορονοϊό και μια αλήθεια, ότι «όσο υπάρχουν κρούσματα δεν έχουμε νικήσει», ανέφερε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ  Γιώργος Παυλάκης.

«Αν η κοινωνία πάρει το μήνυμα τελειώσαμε – πετάξτε τις μάσκες δεν έχει καταλάβει ότι χρειάζεται υπεθυνότητα. Αν τα αεροπλάνα σταματήσουν την υποχρεωτική μάσκα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, καθώς μια παύση του εξαερισμού αρκεί για να μολυνθεί ολόκληρο το αεροπλάνο», συμπληρώνει ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Μύθος ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει. Είμαστε στη μέση»: Όσο δίνουμε τη δυνατότητα να μεταλάσσεται κάθε δύο μήνες το πρόβλημα δεν θα λυθεί.  Κάθε ημέρα έχουμε 5.000 κρούσματα δηλαδή πενταπλάσια από το περασμένο καλοκαίρι. ‘Εχουμε λιγότερους θανάτους, αλλά θα συνεχίσουν  γιατί το 1/4 της κοινωνίας είναι ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι», εξηγεί ο καθηγητής.

«Μύθος ότι τα εμβόλια θα μας σώσουν»: Βοηθάνε αλλά προστατεύουν από τη βαριά νόσο και όχι από τη μόλυνση. Τα τελευταία δεδομένα λένε ότι οι εμβολιασμένοι μετά την τρίτη επαναμόλυνση μπορεί να έχουν προβλήματα

«Τρίτος μύθος ότι ο ιός θα γίνει γριπούλα με την πάροδο του χρόνου : Η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε επιδημία στη μέση του καλοκαιριού πέρυσι. Η Β2 είναι χειρότερη από την Β1 και ακολούθησαν πάλι χειρότερες, η Β 4-5 και η ΒΑ 212  στην Αμερική, σύμφωνα με τον κύριο Παυλάκη.

«Κάθε 1-2 μήνες έχουμε νέα παραλλαγή. Εχουμε περάσει 4 επιδημίες»

Τώρα επικρατεί η παραλλαγή ΒΑ 2, πριν η ‘Ομικρον, πιο πριν η Δέλτα και πιο πριν η ‘Αλφα. Εχουμε μέλλον με τον κορονοϊό.

Εκτός από το να επικεντρωθούμε στα εμβόλια πρέπει να έχουμε συνδυασμό μεθόδων. Εγώ το ονομάζω πέντε ελπίδες  που είναι οι εξης:

  •  μάσκες,
  • καθαρός αέρας και φίλτρα
  • εμβόλια (η τέταρτη δόση θα γίνει αναγκαία)
  • τα τεστ είναι «τεράστιο εργαλείο»
  •  τα φάρμακα «βοηθάνε πολύ αλλά να προσέχουμε να μην τα κάψουμε όπως τα αντιβιοτικά»

Πηγή:ΕΡΤ

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας