Υγεία

Ν. Σύψας: Δυστυχώς εμφανίζονται πολυανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια, όπως ο μύκητας candida auris

……………..

To  21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τη δίχρονη παρουσία του covid στην Ελλάδα και τον κόσμο, που είναι η ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία.

«Η ήδη κακή κατάσταση επιδεινώθηκε. Είχαμε έκρηξη κατά την πανδημία των

ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, εξηγώντας ότι αυτό έγινε διότι οι λοιμωξιολόγοι ασχολήθηκαν μόνο με την Covid-19, «εγκαταλείφθηκαν οι δράσεις επιτήρησης» και αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών.

Ο κ. Σύψας είπε ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 οφείλεται σε ενδονοσοκομεικαές λοιμώξεις. «Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και το 2050 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε, αναδείχθηκε ο μύκητας “Candida auris“, και στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς ελάχιστα κρούσματα, αλλά αυτός ο μύκητας άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκριζωθεί.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων τόνισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και περαιτέρω στελέχωσής τους με λοιμωξιολόγους και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων.

«Τα μικρόβια δεν εξαφανίζονται. Τα παρακολουθούμε και συμμετέχουμε όλοι στην αντιμετώπισή τους. Η συμμετοχή ξεκινάει από το σπίτι με την χρήση αντιβιοτικών», τόνισε στην παρέμβασή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Πληροφορίες από  ertnews

banner-article

Ροη ειδήσεων