Επιστήμη Κορωνοϊός

Το πρώτο τεστ στον κόσμο για την ανίχνευση δύο τμημάτων του ιικού γονιδιώματος SARS-CoV-2 καταχωρήθηκε στη Ρωσσία

———

Η νέα αυτή εξέλιξη εξασφαλίζει αυξημένη ανιχνευσιμότητα του ιού και μειώνει την πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, δήλωσε ο υγειονομικός επόπτης της Ρωσσίας

ΜΟΣΧΑ, 14 Απριλίου /TASS/ Το πρώτο παγκοσμίως διαγνωστικό τεστ ισοθερμικής ενίσχυσης για την ανίχνευση δύο διαφορετικών τμημάτων του ιικού γονιδιώματος SARS-CoV-2 καταχωρήθηκε στην Ρωσσία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υγειονομικό εποπτικό όργανο της Ρωσσίας.

“Το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας καταχώρισε το κιτ AmpliSens SC2-IT, το πρώτο στον κόσμο τεστ ισοθερμικής ενίσχυσης για την ταυτόχρονη ανίχνευση δύο διαφορετικών τμημάτων του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2. Η νέα εξέλιξη εξασφαλίζει αυξημένη ανιχνευσιμότητα του ιού και μειώνει την πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος”, αναφέρεται.

Το κιτ αντιδραστηρίων λειτουργεί με βάση τη μέθοδο της  αναπαραγωγής  αντιγράφων του γονιδιώματος του παθογόνου in vitro. “Αλλά σε αντίθεση με άλλα υπάρχοντα συστήματα εξέτασης που βασίζονται σε LAMP, είναι προσανατολισμένο στην ανίχνευση δύο διαφορετικών τμημάτων του ιικού γονιδιώματος SARS-CoV-2, τα οποία δεν είναι τόσο μεταβλητά όσο το τμήμα  S του κορωνοϊού”, ανέφερε. “Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σοβαρής μετάλλαξης ενός τμήματος του γονιδιώματος, το δεύτερο τμήμα θα καταστήσει δυνατή την ανίχνευση του ιού”.

Σύμφωνα με το εποπτεύον όργανο, το νέο κιτ εξέτασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μεταλλάξεων στα υπάρχοντα τμήματα ενίσχυσης. “Δεδομένου ότι η πιθανότητα σοβαρών μεταλλάξεων σε δύο τμήματα του γονιδιώματος του κορονοϊού-στόχου ταυτόχρονα είναι αρκετά χαμηλή, η πλατφόρμα αυτή καθιστά δυνατή την ταχεία επιλογή ενός άλλου, πιο συμβατικού (σταθερού) τμήματος για ενίσχυση και τροποποιεί το τεστ”, πρόσθεσε.

Το νέο τεστ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε 20-25 λεπτά, αντί για τα 90 λεπτά, που απαιτούνται για τη λήψη του αποτελέσματος ενός κανονικού τεστ PCR. Το νέο κιτ είναι προσαρμοσμένο για χρήση με βάση την υπάρχουσα υποδομή της Ρωσσίας, με όλα τα εξαρτήματα να κατασκευάζονται τοπικά από το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας.

Μετάφραση Ε.Β.

World’s first test to detect two SARS-CoV-2 viral genome sections registered in Russia – TASS-1

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας