Πολιτισμός

“Εαρινές Συμφωνίες 2022” – Μια νέα αρχή / Συνέντευξη τύπου

…………………

Μετά από δύο χρόνια σιωπής, λόγω του covid, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και το Δημοτικό Ωδείο επιστρέφουν με τις “Εαρινές Συμφωνίες”, ανοίγοντας τις πόρτες της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στον κόσμο και τη μουσική.

Τα βήματα είναι ακόμα προσεκτικά και δειλά είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ, ο Κώστας Ρίζος, στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στο Φουαγιέ της Στέγης, με παρόντα τον Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, Πέτρο Ρίστα.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Ρίζος είπε:

 Η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αγωγής αποτελεί μέλημα και χρόνια επιδίωξη των εκπαιδευτικών της μουσικής και κατ επέκταση των ωδείων και των πολιτιστικών φορέων που εκπροσωπούν.

Η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ως μια μορφή τέχνης, αποτελεί έναν τρόπο ανθρώπινης έκφρασης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας των λαών.

Όπως μέσα από κάθε εμπειρία με τις τέχνες, έτσι και μέσα από τη μουσική εμπειρία, το άτομο συσχετίζεται με το έργο τέχνης σε άμεση αλληλεπίδραση, η οποία δημιουργεί μια βαθιά ικανοποιητική αίσθηση ευχαρίστησης, ένα ισχυρό συναίσθημα αυταξίας και εκπλήρωσης, όπως τονίζει η Διδάκτωρ  του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Μαγαλιού.

Η ψυχαγωγία είναι μία ακόμη σημαντική διάσταση της μουσικής.  Η αγωγή της ψυχής μέσα από την τέχνη γενικότερα και τη μουσική ειδικότερα είναι ένας ρόλος τεράστιας σημασίας. Η μουσική εμπειρία είναι πηγή χαράς και μοναδικής απόλαυσης, που μπορεί να χρωματίσει την άχρωμη καθημερινότητα και να δώσει δημιουργικές διεξόδους στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. Η παροχή τέτοιων δημιουργικών διεξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, που η απομόνωση μπροστά στο τηλεοπτικό γυαλί και η καταφυγή στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει από την οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τείνει να μετατρέψει τον ελεύθερο χρόνο μας σε χαμένο χρόνο και την ψυχαγωγία σε χειραγώγηση συνειδήσεων.

Εκτός όμως από τη διάσταση της ψυχαγωγίας, η μουσική έχει και μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη. Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα (χορωδίες, ορχήστρες, ή μικρά νεανικά μουσικά γκρουπ) σίγουρα έχουν βιώσει αυτή την επικοινωνιακή διάσταση της μουσικής

Όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες είναι σημαντικές για το μεμονωμένο άτομο και για το άτομο ως μέλος μιας ομάδας.

Ο εκπαιδευτικός της μουσικής με τη διττή του υπόσταση του παιδαγωγού και του καλλιτέχνη μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της τέχνης, για να παρέχει ένα καταφύγιο γαλήνης σε μια εποχή ιλιγγιωδών ρυθμών, να προωθήσει το συνεργατικό πνεύμα και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μια εποχή πρωτόγνωρης απομόνωσης και υστερικού ανταγωνισμού, να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την ελευθερία της έκφρασης, σε μια εποχή που μας θέλει παθητικούς, άβουλους και αδρανείς, να αναδείξει την ομορφιά της τέχνης σε μια εποχή αισθητικής ασχήμιας και πνευματικού ξεπεσμού.

 Μετά διακοπή δυο ετών, συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά τον θεσμό, πλέον, των Εαρινών Συμφωνιών. Το Δημοτικό Ωδείο και κατ’ επέκταση η ΚΕΠΑ είναι σε θέση, μέσα φυσικά σε ένα όχι και τόσο καλό ψυχολογικό αλλά και υγειονομικό κλίμα, με όλα τα δυσάρεστε που συμβαίνουν γύρω μας, να τολμήσει την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων που τόσο μας έχουν λείψει, όλους μας, ως ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι και η βασική αποστολή του ωδείου.

Η ΚΕΠΑ στηρίζει φυσικά όλα τα είδη μουσικής και παρέχει σοβαρή εκπαίδευση με ιδιαίτερα άξιες και άξιους καθηγήτριες και καθηγητές.

Ο Πέτρος Ρίστας από τη μεριά του από τη μεριά του υπενθύμισε πως “οι Εαρινές Συμφωνίες ξεκίνησαν το 2018 ανταποκρινόμενες στα σχήματα της Μουσικής Δωματίου και συνεχίστηκαν και το ’19.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε, προκειμένου να σχηματίσουμε πρόσφορο έδαφος επικοινωνίας των μαθητών του Ωδείου μας με τη μουσική. Ακολούθησαν δύο χρόνια επιβεβλημένης σιωπής.

Η τροφή του καλλιτέχνη και η δράση του είναι πάνω στη σκηνή και φυσικά αμφίδρομη η σχέση ακροατή και μουσικού. Η ζωντανή δράση και επικοινωνία δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε καμιά περίπτωση.

Το πρόγραμμά μας:

Το Σάββατο 26/3, 20:00 θα εμφανιστούν οι Quatro Syllabus enseble, κουαρτέτο εγχόρδων από Αθήνα με διάσημους σολίστ από την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Σταυρούλα Μέντη βιολί, Στέφανος–Ρουντίν Μήλας, βιολί-βιόλα, Αλέξανδρος Χαλάψης βιολί-βιόλα, Βαγγέλης Νίνα, Βιολοντσέλο, σε έργα κλασικά, ρομαντικά, κινηματογραφικής μουσικής.

Την Κυριακή 27/3, 20:00 θα εμφανιστεί μουσικό τρίο από την Θεσσαλονίκη με την Άννα Τκατσένκο στο πιάνο, την Τατιάνα Μασμανίδου στο σαξόφωνο και την Όλγα Κατσενίδου στο τραγούδι, σε έργα κινηματογραφικής μουσικής, tango, και standars jazz κομμάτια.

Την Δευτέρα 28/3, 20:00 θα εμφανιστεί το ντουέτο από το Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας με την Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο και το Γιάννη Στέφανο Βλάχο στο βιολί, με έργα Μπετόβεν, Ραβέλ, Γκερσουίν, αλλά και μουσικές από τον κινηματογράφο.

Οι συναυλίες θα είναι όλες στις 8 το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Απευθυνόμαστε στους μαθητές του Ωδείου αλλά και στο φιλόμουσο κοινό της Βέροιας.”

Σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν γενικά για τον προγραμματισμό της ΚΕΠΑ, ο Κώστας Ρίζος αποκάλυψε πως προγραμματίζεται ένα φεστιβάλ αξιώσεων, που θα περιλαμβάνει συναυλίες αλλά και σεμινάρια, μίλησε για παραδοσιακά όργαν που μπαίνουν πια επίσημα στο Ωδείο με πρώτη την ποντιακή λύρα και αργότερα και άλλα, για  επιστροφή της “Εύηχης Πόλης” και του “Μουσικού Περίπτερου”, για Φεστιβάλ κιθάρας και χορού, αλλά και για ολοκλήρωση του Μητρώου Καλλιτεχνών διαφόρων ειδικοτήτων, που προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Για τη θέση του Διευθυντή της ΚΕΠΑ πληροφόρησε πως οι υπόλοιπες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων για τη θέση.

Απ’ ότι φαίνεται οι προθέσεις της ΚΕΠΑ είναι οι καλύτερες, οι προθέσεις, όμως, του covid είναι άγνωστες αυτήν τη στιγμή για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών σχεδιασμών.

far

φωτογραφία: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων