Ιστορία Κοινωνία

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

——–

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τιμά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που σηματοδοτεί τους πολύμορφους αγώνες, διαχρονικά, των Γυναικών από την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα όπου γης, για κοινωνικά και εργασιακά  δικαιώματα, για τη γυναικεία χειραφέτηση και την ισοτιμία ανδρών -γυναικών.

Ως αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας είμαστε περήφανοι καθώς την 10ετία 1940–’49 στην Εθνική Αντίσταση και την τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ, αλλά και στη συνέχεια, χιλιάδες γυναίκες πήραν μέρος παλεύοντας από κάθε μετερίζι του αγώνα: Με το όπλο στο χέρι για την απελευθέρωση, με τη συμμετοχή στην Εθνική Αλληλεγγύη για τη σωτηρία του λαού από την πείνα την περίοδο της κατοχής, παίρνοντας μέρος, επίσης, στους μεγάλους λαϊκούς αγώνες, απεργίες και συλλαλητήρια, πλάι και μαζί με τους αγωνιστές συντρόφους τους.

Η γυναίκες αγωνίστριες πολέμησαν με το όπλο στο χέρι με απαράμιλλο ηρωϊσμό δίπλα και ισότιμα με τον αντάρτη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κόντρα στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πολέμησε με το όπλο στο χέρι μαζί με τους μαχητές του ΔΣΕ, και από θέσεις υπαξιωματικών και αξιωματικών. Ήταν πρωτοπόρες στην οργάνωση της επιμελητείας, του τομέα της υγείας, έδρασαν και με το χωνί στο χέρι στα όρια του αντίπαλου αστικού στρατού, καλώντας τα παιδιά του λαού να μην σκοτώνουν τα αδέρφια τους του ΔΣΕ αλλά να συνταχθούν μαζί τους για μια Ελλάδα του λαού της, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, δείχνοντας ανεπανάληπτο ηρωισμό και αυτοθυσία.

Μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ όπου οργανωτής, ψυχή και καθοδηγητής ήταν το τιμημένο ΚΚΕ, οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής, για πρώτη φορά, στις εκλογές, όπως έγινε και με τους νέους 18 χρονών. Συμμετείχαν στα όργανα διοίκησης και μαζικής πάλης του λαού μας στις περιοχές που απελευθερώνονταν από τον ΕΛΑΣ, όπως σε τοπική διοίκηση, λαϊκή δικαιοσύνη, μόρφωση, πολιτιστική δημιουργία κλπ. Μέσα από τη συμμετοχή στον ΔΣΕ απέδειξαν με αυταπάρνηση την ανεπανάληπτη δύναμή τους στον αγώνα για κοινωνική προκοπή του λαού μας σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Και συνέχισαν στην Πολιτική Προσφυγιά, από άλλο μετερίζι, να είναι πρωτοπόρες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Χιλιάδες ήταν και οι γυναίκες, κομμουνίστριες και άλλες αγωνίστριες, που για τη συμμετοχή τους στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, αντιμετώπισαν τις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες, τα φρικτά βασανιστήρια των κολαστήριων του αστικού μετεμφυλιακού κράτους, αλλά έμειναν αλύγιστες, όρθιες αγωνιζόμενες ηρωϊκά για τις ιδέες και τη δράση τους κόντρα στον αντίπαλο και βγήκαν νηκήτριες!

Πολλές από τις αλύγιστες της ταξικής πάλης αναδείχτηκαν στην πορεία σε σημαντικές προσωπικότητες στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, σε αυτή τη δεκαετία της λαϊκής ανάτασης, άνοιγε ο δρόμος της γυναικείας χειραφέτησης και ισοτιμίας.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρετίζει και τιμά τους μεγάλους αγώνες των γυναικών της χώρας μας και όλου του κόσμου για τα δικαιώματά τους, για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία στην εργασία, τη μόρφωση και τον πολιτισμό, για κοινωνική ισότητα. Οι αγώνες αυτοί, διαχρονικά, οδήγησαν σε σημαντικές κατακτήσεις που, όμως, στο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι δεδομένες…

Γι αυτό μέχρι και σήμερα -παρά την κοινωνική πρόοδο που επιτεύχθηκε στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των λαϊκών ανθρώπων, και αυτές των γυναικών που έχουν σχέση με την αναπαραγωγική τους λειτουργία- στην καπιταλιστική κοινωνία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πολλά παραμένουν ανεκπλήρωτα. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη χειραφέτηση και ισοτιμία, για ίσα δικαιώματα -μισθολογικά και εργασιακά- με τους άνδρες και την έμπρακτη αναγνώριση του ιδιαίτερου κοινωνικού ρόλου της εργαζόμενης γυναίκας μητέρας κόντρα στους εκμεταλλευτές που τις καταδικάζουν στην ανισοτιμία στερώντας τους όλα αυτά και άλλα δικαιώματα. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό είχαν κατακτήσει οι γυναίκες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει πως για την πραγματική χειραφέτηση και την κατάκτηση της γυναικείας ισοτιμίας ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Σήμερα, ωστόσο, οι αγώνες των εργαζομένων γυναικών για κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση που υφίστανται, μαζί με τους άντρες εργαζόμενους, είναι ανάγκη να συνδυάζονται με τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εξαπολύει ο μονοπωλιακός καπιταλισμός στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για σφαίρες επιρροής, μοίρασμα αγορών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς της ενέργειας κλπ, δολοφονώντας λαούς.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με την πείρα της πάλης στη δεκαετία 1940-1949, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με όλο το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπέλυσε η καπιταλιστική Ρωσία στην Ουκρανία στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος.

Καταγγέλλουμε την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης παρέχοντας βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ εμπλέκοντας, έτσι, τη χώρα και το λαό μας, όπως και άλλους λαούς σε μεγάλους κινδύνους. Εντείνουμε τους αγώνες για να σταματήσει αμέσως τώρα η σφαγή του λαού της Ουκρανίας πρώτα απ’ όλα, αλλά και της Ρωσίας με τεράστιες καταστροφές υποδομών, εκατόμβη θυμάτων και το φούντωμα της προσφυγιάς.

Όλες και όλοι μαζί με τις εργαζόμενες γυναίκες, αγρότισσες, μικροεπαγγελματίες, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του, για εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για την ισοτιμία γυναικών-ανδρών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για Δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα, να σταματήσει να είναι η πατρίδα μας ιμπεριαλιστικό ορμητήριο δολοφονίας άλλων λαών με κινδύνους και για το λαό μας, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δικαίωση που θα γίνει πραγματικότητα για τις γυναίκες εργαζόμενες και τους άνδρες συντρόφους τους με τον αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις  που διοργανώνουν η ΟΓΕ και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Ζήτω η 8η Μάρτη!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας