Κορωνοϊός Κόσμος

Η πανδημία στον Κόσμο / Πρωτόκολλα… διασποράς και ανοχύρωτα συστήματα Υγείας

————–

Σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό και μετά την ανάρρωση δείχνουν έρευνες | Η ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» ενδέχεται να προκαλέσει νέες παραλλαγές, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
—————-

Επίσης, έρευνα του Cedars-Sinai Smidt Heart Institute στο Λος Αντζελες δείχνει ότι μήνες μετά την ανάρρωσή τους οι ασθενείς με Covid έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που κατά λάθος μπορούν να επιτεθούν στα όργανα και τους ιστούς τους, ακόμα κι αν δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά. Η έρευνα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αρκετούς μήνες μετά τη νόσηση

——————

Με την παραλλαγή «Όμικρον» να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και αυξάνοντας νοσηλείες και θανάτους, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πόσο «ανοχύρωτα» παραμένουν τα δημόσια συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο και πόσο εκτεθειμένοι οι λαοί απέναντι στην πανδημία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της και έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν στις αρχές της βδομάδας πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 590.000 κρουσμάτων λίγες μέρες πριν. Στη Μεγάλη Βρετανία 1 στους 20 κατοίκους (3,7 εκατ. άνθρωποι) προσβλήθηκε την τελευταία βδομάδα του χρόνου από τον κορονοϊό. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε και σε άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία κ.ά.

Την ίδια στιγμή, τα «ηπιότερα συμπτώματα», που φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί η «Ομικρον», αξιοποιούνται ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη για να ξεχειλώνουν ξανά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μειώνοντας ακόμα και την καραντίνα για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά ασθενείς με Covid-19), για να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μείωσης της διασποράς, ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας.

Υγειονομικοί με κορονοϊό φροντίζουν ασθενείς!

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αυστραλία υγειονομικοί με Covid-19 ανακαλούνται να εργαστούν σε νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Υγειονομικοί εργάζονται σε θαλάμους ακόμη και με εμφανή συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία φροντίζουν ασθενείς μη Covid και αλληλεπιδρούν με προσωπικό αρνητικό στην Covid-19, με μεγάλο κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον κορονοϊό!

Στη Μεγάλη Βρετανία, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από το πρώτο κύμα της πανδημίας και οι διαχρονικές ελλείψεις και περικοπές δεν μπορούν πλέον να «μπαλωθούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες εγχειρήσεις, θεραπείες, προληπτικές εξετάσεις, με βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία.

Τα αυξανόμενα κρούσματα και η καραντίνα όσων νοσούν έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται δρομολόγια των τρένων στο Λονδίνο, να γιγαντώνονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ και αρκετά σχολεία υπολειτουργούν με το άνοιγμά τους και «επιστρατεύονται» συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Δεκάδες φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με ανακοινώσεις και δηλώσεις υπογραμμίζουν ότι ο «ταχέως αυξανόμενος» αριθμός των απόντων εργαζομένων του NHS ασκεί «πολύ σοβαρή» πίεση στα νοσοκομεία, που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές Covid και «τεράστια ευρύτερη πίεση» στις υπηρεσίες επείγουσας φροντίδας και έκτακτης ανάγκης.

Αλλά και στη Γερμανία, μπροστά στο ενδεχόμενο μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ο υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος, Καρλ Λάουτερμπαχ, εισηγήθηκε στη συνέλευση των υπουργών Υγείας των κρατιδίων τη μείωση της διάρκειας της καραντίνας στις 7 από τις 14 μέρες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως στον υγειονομικό τομέα ή σε άλλο νευραλγικό πόστο, με αρνητικό μοριακό τεστ. Για τις επαφές των κρουσμάτων, προτείνεται ο περιορισμός της καραντίνας στις 5 μέρες.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσησης δείχνουν μελέτες

Στο μεταξύ, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, και επομένως την ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα Υγείας και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των λαών, αναδεικνύουν και δύο νέες μελέτες.

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH).

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (long Covid).

Επίσης, έρευνα του Cedars-Sinai Smidt Heart Institute στο Λος Αντζελες δείχνει ότι μήνες μετά την ανάρρωσή τους οι ασθενείς με Covid έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που κατά λάθος μπορούν να επιτεθούν στα όργανα και τους ιστούς τους, ακόμα κι αν δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά. Η έρευνα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αρκετούς μήνες μετά τη νόσηση.

Μεταξύ 177 υγειονομικών που είχαν αναρρώσει από κορονοϊό, πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όλοι είχαν επίμονα αυτοαντισώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και τραυματισμό των αρθρώσεων, του δέρματος και του νευρικού συστήματος.

Η εξάπλωση ίσως φέρει νέες παραλλαγές

Τέλος, την ώρα που οι κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη σε όλο τον κόσμο «καθησυχάζουν» για την «ήπια» παραλλαγή «Όμικρον», προκειμένου να δικαιολογήσουν για ακόμη μια φορά την απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χτες για νέες, ενδεχομένως πιο επικίνδυνες παραλλαγές.

«Οσο περισσότερο εξαπλώνεται η “Όμικρον”, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή», διευκρίνισε.

«Σήμερα η “Ομικρον” είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο (…) Ίσως λίγο λιγότερο από τη “Δέλτα”, αλλά ποιος μπορεί να πει τι μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;», προειδοποίησε, παρεμβαίνοντας και στο κλίμα προσδοκιών που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές ότι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της «Όμικρον» παγκόσμια και με δεδομένο ότι μοιάζει λιγότερο παθογόνα, σηματοδοτεί και το τέλος της πανδημίας.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και περισσότερα από 5 εκατ. νέα κρούσματα την τελευταία βδομάδα του 2021, κάτι που «επισκιάζει σχεδόν όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα» και η πραγματική επίπτωση δεν είναι ακόμη σαφής, πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

 rizospastis

banner-article

Ροη ειδήσεων