Κοινωνία

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας για την ηρωική επέτειο του Πολυτεχνείου

—–

Συμπληρώνονται 47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας μας, κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» δεν έχουν εκπληρωθεί ως σήμερα και παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα κατά της πολιτικής που οδηγεί τον λαό στη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, την κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ κατά των λαών, στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Ο Σύλλογός μας αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές κατά της στρατιωτικής δικτατορίας που βίωσαν τις διώξεις της, τους νέους που  πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαΐκό ξεσηκωμό κάτω από σκληρές συνθήκες διώξεων.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας υπηρέτησε τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού και υλοποίησε τους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με αποκορύφωμα το Πραξικόπημα στην Κύπρο που οδήγησε στην Τουρκική εισβολή και κατοχή της ως τις μέρες μας.

Σήμερα 47 χρόνια μετά :

το σύνθημα ελευθερία, το πιο βασικό του ξεσηκωμού, δεν έχει δικαιωθεί.

Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωράει σε υπογραφή συνθηκών εκσυχρονισμού  των Αμερικάνικων Βάσεων και τη δημιουργία νέων για να εξαπολύουν στρατιωτικές πολεμικές επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες που με την συμμετοχή και της δικιάς μας χώρας, μας κάνουν πρώτο στόχο σε περίπτωση γενικότερης σύρραξης. Η Συμφωνία με την Γαλλία έχει το ίδιο στόχο. Τεράστια ποσά διατίθενται για πολεμικούς σκοπούς που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας μας, ενώ τα 4 δις το χρόνο για το ΝΑΤΟ έγιναν 6-7 με τα νέα οπλικά συστήματα.

Το σύνθημα για ψωμί δηλαδή η βελτίωση των συνθηκών ζωής και του βιοτικού μας επιπέδου, παρά τις τεράστιες δυνατότητες που δίνουν η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, παραμένει αδικαίωτο. Αντίθετα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση στα λαΐκά δικαιώματα και κατακτήσεις  των εργαζομένων και των συνταξιούχων με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμος Χατζηδάκη) που καταργούν ΣΣΕ, ακόμη και το 8ωρο το κατεκτημένο με αγώνες και αίμα. Και μαζί με αυτά πάει και η καταστολή, η απαγόρευση της απεργίας, η περιστολή των συνταξιουχικών μας δικαιωμάτων.

Το αίτημα για παιδεία που αφορά διαχρονικά την βελτίωση της ποιότητας και των υποδομών της εκπαίδευσης, έχει υποστεί πολλές αντιδραστικές αλλαγές που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση, την ποιότητα του περιεχομένου των σπουδών, τις υποδομές, την επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ.

Όλο και περισσότερα εμπόδια τίθενται για την εκπαίδευση, των παιδιών της λαΐκής οικογένειας που ετοιμάζονται για φτηνό εργατικό δυναμικό των πολυεθνικών και της μεγαλοεργοδοσίας.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί με τις ρυθμίσεις , για την αξιολόγηση, δηλαδή την κατηγοριοποίηση των σχολών και σχολείων με ταξικά κριτήρια, την Τράπεζα θεμάτων, τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ, την συγχώνευση των τμημάτων κλπ.

Στο τρίπτυχο ψωμί, παιδεία, ελευθερία προστίθεται το πρωταρχικό αίτημα για «Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό».

Η νόσος COVID ανέδειξε το ασυμβίβαστο της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.

Καλούνται οι συνταξιούχοι σε συντονισμό με το εργατικό και λαΐκό κίνημα να μη δεχθούν το νέο ΕΣΥ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να διεκδικήσουν για την υγεία τους, πρόσβαση στις σύγχρονες δυνατότητες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Συνάδελφοι, σήμερα ο φασισμός σηκώνει πάλι κεφάλι παρ’ ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στην φυλακή.

Κι’ αυτό γιατί ευνοείται από το ίδιο το σύστημα που τον γεννάει, τον θρέφει και τον χρησιμοποιεί σαν όπλο κατά των λαϊκών αγώνων κι όχι μόνο.

Πρέπει να απομονωθούν οι σύγχρονοι υμνητές της Χούντας και οι απόγονοι των ναζί που δηλητηριάζουν με τον φασισμό και τον ρατσισμό για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Συνάδελφοι, σήμερα για να δικαιωθούν τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, να αναπνεύσει ο λαός, να βρει το δίκιο του και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα, της ανυπακοής και της αντεπίθεσης. Ο αγώνας για το σήμερα αλλά και για το αύριο που πρέπει να ανατείλει με την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις 3μερες εκδηλώσεις και στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία την Τετάρτη 17 Νοέμβρη με τα συνθήματα:

  • Ποτέ πια φασισμός

  • Ζωή με δικαιώματα

  • Όχι στις βάσεις του Θανάτου και των Εξοπλισμών

  • Παιδία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός ανάλογα με τις ανάγκες μας

ΑΘΗΝΑ 4.11.2021

Το Δ.Σ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας