Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Εγκαίνια έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» στο Χώρο Τεχνών / Εντυπωσιακά τα εκθέματα

…………………….

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαίνια σήμερα το μεσημέρι για την έκθεση«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, μιας έκθεσης που παρουσιάζουν στο κοινό το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συνεργασία της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας με τον συλλέκτη Τάκη Μπάιτση και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, εμπλουτίζει – πέρα από τα άλλα εκθέματα –  την έκθεση με όπλα και ενδυμασίες Μακεδόνων αγωνιστών, αλλά και με σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων λογίων της εποχής του Διαφωτισμού.

Στο δεύτερο όροφο του Χώρου Τεχνών εκπρόσωποι Αρχών και  φορέων αισθάνθηκαν την  ανάγκη να χαιρετίσουν στα εγκαίνια,  μιλώντας για τους αγώνες και τις θυσίες του παρελθόντος, που μοιραία σηματοδοτούν και το παρόν και το μέλλον.

Χαιρέτισαν: Ο Δήμαρχος Βέροιας Κων/νος  Βοργιαζίδης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Σωφρόνιος, ο Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Καλαϊτζίδης, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας Φάσας Κων/νος, οι βουλευτές του Νομού Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλαος Καρανικόλας, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, ο ναουσαίος συλλέκτης Τάκης Μπάιτσης και η επιμελήτρια της Έκθεσης Νικολέτα Ζυγούρη.

Η έκθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ελαιογραφίες αγωνιστών, χάρτες, πολύτιμα έγγραφα, όπλα προσωπικοτήτων του αγώνα, χειρόγραφα, αποτελούν έναν συγκεντρωμένο πλούτο κειμηλίων.

Δεν είναι συνηθισμένο να έχεις μπροστά σου το καριοφίλι που κράτησε στα χέρια του ο Κολοκοτρώνης ή την πάλα του Καραϊσκάκη, την ξύστρα του Μακρυγιάννη ή χειρόγραφο του Κασομούλη. Η εξαιρετική ξενάγηση της κ. Ζυγούρη επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των κειμηλίων λέγοντας πως ειδικά το καριοφίλι του Κολοκοτρώνη κατέληξε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από τον εγγονό του.

Η συλλογή Μπάιτση, σημαντικότατη, έφερε στο φως  όπλα του Καρατάσου για τα οποία ο ναουσαίος συλλέκτης μίλησε, εξηγώντας παράλληλα και τη χρήση όπλων αγωνιστών, που καθένα, βέβαια, απ’ αυτά φανέρωνε και την κοινωνική του τάξη. Ασημένια, μπρούτζινα, ξύλινα…

Η ξενάγηση στην έκθεση ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο και την Ιστορία, που έφερε στο νου όσων την παρακολούθησαν τις δυσκολίες και τις θυσίες της επανασύστασης ενός έθνους σε κράτος.

Ο αγώνας ο δικός μας, της Μακεδονίας, και ειδικά της Νάουσας με την τραγική κατάληξη – που την έχρισε όμως με τον τίτλο της “Ηρωϊκής Πόλης – είναι συγκινητική παρακαταθήκη, που προβάλλεται ανάγλυφα μέσα από την έκθεση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και 30 Ιουνίου και η Βέροια πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που ανήκει στις 12 μόνο πόλεις της Ελλάδας που έχουν την τύχη να τη φιλοξενήσουν.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας