Απόψεις Κοινωνία

Όλυμπος: Είναι δυνατόν να συμφωνούν τοπικοί ορειβατικοί σύλλογοι με την επιβολή εισιτήριου;

——–

Υστέρα από την  αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης για την επιβολή εισιτηρίου στους επισκέπτες του Ολύμπου, οι τοπικοί ορειβατικοί φορείς έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοίνωση  με τίτλο «Και στο βάθος εισιτήριο…», στην οποία φαίνεται καθαρά ότι υπό προϋποθέσεις δεν είναι αντίθετοι.

Θα περίμενε κανείς  όχι μόνο να είναι αντίθετοι, αλλά να αναλάβουν και πρωτοβουλίες, ώστε το μυθικό βουνό να είναι επισκέψιμο απ’ όλους και να μην καταλήξει στα χέρια ιδιωτών, που θα το εκμεταλλεύονται, όπως συμβαίνει με τον δημόσιο πλούτο στην πλειοψηφία του. (Λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικοί οδοί κλπ.)

(Ολόκληρη η ανακοίνωση στο τέλος.)

Συγκεκριμένα, αφού στην ανακοίνωση  γίνεται αναφορά στο  υπέρογκο κόστος του εισιτηρίου( 1) και (2), στη συνέχεια γίνεται μια κριτική, γιατί δεν λαμβάνεται για το ύψος της τιμής η εποχικότητα (3)  ή γιατί δεν υπάρχει μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων (4).

Επίσης, στην ίδια  επισημαίνεται  ότι  υπάρχουν  «εξόφθαλμες εξαιρέσεις» (6), ότι πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο (7), ενώ ταυτόχρονα δηλώνεται και η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει το Βουνό.

Μέσω της εν λόγω ανακοίνωσης καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο και «να ξεκινήσει διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κοινή βάση για συζήτηση.

Δηλαδή, λέγεται ευθέως ότι, εάν λαμβάνονταν μια μέριμνα πάνω στα σημεία κριτικής των συλλόγων, αυτοί δεν θα είχαν αντίρρηση και στο εισιτήριο. Εδώ φαίνεται ακόμη πιο καθαρά ότι μπορεί να… συζητηθεί το θέμα, όταν γράφουν: «Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα».

Ακόμη και αυτός ο τίτλος της ανακοίνωσης «Και στο βάθος εισιτήριο…» έχει πολλές αναγνώσεις, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για την κατάληξη.

Η θέση λοιπόν των συλλόγων είναι σαφής και όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά στην ουσία βάζει πλάτες σ’ αυτό το κυβερνητικό εγχείρημα.

Υποθέτοντας ακόμη ότι όλα τα αιτήματα των συλλόγων γίνονται δεκτά και επιβάλλεται εισιτήριο, ο ιδιώτης που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το «έργο» θα τηρήσει τις υποσχέσεις του; Τι ανάλογες εμπειρίες έχουμε;

Γνώμη μας, ότι εφόσον μπει εισιτήριο στον Όλυμπο θα αποκόψει το βουνό από μια μεγάλη μερίδα πολιτών, των οικονομικά αδυνάτων, ενώ σε λίγα χρόνια ας περιμένουμε να μπουν και… διόδια, γιατί θα μας πουν ότι είναι άδικο να πληρώνουν το ίδιο αυτοί που θέλουν να ανεβούν στις κορυφές, μ’ αυτούς που θα ανέβουν στα 1000 ή 2000 μέτρα υψόμετρο.

Φυσικοί προστάτες του βουνού είναι αυτοί που το ανεβαίνουν, αυτοί που το αγαπούν. Ο ιδιώτης «προστάτης» αγαπά μόνο τα κέρδη και γι αυτά θα κάνει το παν εξαντλώντας κάθε όριο εκμετάλλευσης!

ΥΓ. Συμφωνούν άραγε με την επιβολή εισιτηρίου τα μέλη των συλλόγων που εξέδωσαν αυτή την ανακοίνωση;

—–

Και στο βάθος εισιτήριο…

Βιώνουμε την 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και προκύπτει νέο θέμα που πλήττει ευρέως τους επαγγελματίες καθώς και τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του.
Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον Όλυμπο. Το συγκεκριμένο προσχέδιο επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. Υπάρχει μάλιστα σε μορφή παραρτήματος πίνακας με τις τιμές του εισιτηρίου για όλες τις κατηγορίες και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε πρώτη ανάγνωση, καθώς απαιτείται προσεκτική μελέτη του κειμένου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Το κόστος είναι υπέρογκο. Ενδεικτικά αναφέρουμε 6,00 € ανά επισκέπτη και 12,00 € ανά αυτοκίνητο. Δηλαδή, 36,00 € για μία απλή βόλτα στο βουνό από μία τετραμελή οικογένεια.

2. Το προστιθέμενο ΦΠΑ είναι 24% και όχι 6%

3. Δεν υπάρχει καμία διακύμανση στην τιμή λόγω εποχικότητας π.χ. Αύγουστος – Φεβρουάριος

4. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων. Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή οι Σύλλογοι, που κατά τα λοιπά είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε κάθε έκτακτη περίπτωση όπως και τις τελευταίες ημέρες με την εθελοντική φύλαξη των εισόδων του Δρυμού αντί της αστυνομίας

5. Δεν υπάρχει μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά π.χ. το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Λιτόχωρο – Πριόνια

6. Υπάρχουν δύο εξόφθαλμες εξαιρέσεις που αναφέρονται στους επισκέπτες της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου και στους συμμετέχοντες στον Olympus Marathon. Ακόμη και να δεχτούμε την λογική των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άλλες Μονές ή άλλοι αγώνες που λαμβάνουν χώρα στον Όλυμπο κύριοι;

7. Το σπουδαιότερο, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα

8. Είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό το αρμόδιο υπουργείο σκέφτεται να επιβάλλει εισιτήριο την στιγμή που εδώ και 10 μέρες η Πολιτεία κρατάει τον Όλυμπο κλειστό ως προληπτικό μέτρο φύλαξης, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει

Για να φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για εισιτήριο θα πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για ανταποδοτικότητα. Για τα αυτονόητα δηλαδή: πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.
Επίσης, όσο το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει κρυμμένο σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου απομακρύνεται κάθε ελπίδα για φύλαξη του αγαπημένου μας βουνού και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της UNESCO καθώς βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Ολύμπου υπό του αυστηρού καθεστώτος προστασίας της είναι το επαρκές σχέδιο φύλαξης του Δρυμού.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός πως τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν κρυπτώ αλλά σε πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών και πλούσια εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεγάλη προσφορά στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται και να μην ζητείται η γνώμη τους πάνω σε τέτοια ζητήματα.

Ως εκ τούτου καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, να μην το εμφανίσουν σε τελική μορφή καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.
Μήπως τελικά κύριοι η απαγόρευση των τελευταίων ημερών ήταν ο προάγγελος του εισιτηρίου για την είσοδό μας στον Όλυμπο;

ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ. Σπυρίδωνα, ΕΟΣ Καρίτσας.

banner-article

Ροη ειδήσεων