Κορωνοϊός Κόσμος

Έκκληση για επείγοντα εμβολιασμό των εγκύων στις ΗΠΑ λόγω του στελέχους Δέλτα

Τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης των Λοιμώξεων (CDC) έκαναν έκκληση προς τις εγκύους να εμβολιαστούν κατ’ επειγόντως κατά του κορονοϊού, καθώς στις περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί μολύνσεων πολλές μέλλουσες μητέρες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Όπως επισημαίνεται από τα CDC, οι έγκυες γυναίκες που προσβάλλονται από κορονοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολές και επιπλοκές του τοκετού, ωστόσο μόνο το 23% εξ αυτών έχουν κάνει έστω μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», επισημαίνει η Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των CDC, που προσθέτει ότι «ποτέ δεν ήταν περισσότερο επείγον να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, καθώς η παραλλαγή Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει σοβαρές επιπτώσεις στις εγκύους που μολύνονται».

Από την πλευρά της, η Δρ Τζέιν Μάρτιν, γυναικολόγος του Ιατρικού Κέντρου Ochsner Baptist στη Νέα Ορλεάνη, είπε «Αυτό που βλέπουμε είναι το χειρότερο από ό,τι έχουμε δει στην πανδημία. Είναι αποκαρδιωτικό και εξουθενωτικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες μετά τη μελέτη σε 2.500 γυναίκες, έδειξε ότι όσες έγκυες έκαναν έστω μία δόση εμβολίου δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο αποβολής πριν από την 20ή εβδομάδα, όταν το φυσιολογικό ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 13%.

Η σύσταση των CDC έρχεται έπειτα από ανάλογες εισηγήσεις γυναικολόγων και μαιευτήρων, ενώ αφορά και τις μητέρες που θηλάζουν ή τις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας