Κουζίνα

Σπιτικό γλυκό κουταλιού νεράντζι σαν τον παλιό καλό καιρό…

———

Σπιτικό γλυκό κουταλιού νεράντζι

Υλικά

12 νεράντζια

1 κιλό ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό για το σιρόπι

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ξύνουμε τα νεράντζια στην ψιλή μεριά του τρίφτη μέχρι να φύγει το εξωτερικό τους. Χαράζουμε όπως στα πορτοκάλια σε 3-4 μέρη και αφαιρούμε τη φλούδα προσεκτικά. Πετάμε τη σάρκα και τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολά, στερεώνοντάς τες με μια οδοντογλυφίδα.

Ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν 10 λεπτά. Στραγγίζουμε το νερό, βάζουμε φρέσκο και ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε με καθαρό νερό αλλά αυτή τη φορά τις βράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Αλλάζουμε το νερό και τις αφήνουμε καλυμμένες μέσα σε αυτό για 1-2 ημέρες ανανεώνοντάς το (2-3 φορές) μέχρι να ξεπικρίσουν. Το δοκιμάζουμε έχοντας υπόψιν μας ότι μετά το βράσιμο στο σιρόπι δεν ξεπικρίζουν άλλα, ούτε και μαλακώνουν.

Ύστερα τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν και να στραγγίσουν πιέζοντας ελαφρά, αφού αφαιρέσουμε και τις οδοντογλυφίδες. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα να βράσουν, προσθέτουμε προσεκτικά τα ρολά και κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν δέσει το σιρόπι.

Πριν τα κατεβάσουμε προσθέτουμε και τον χυμό λεμόνι.

Συμβουλή

Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µία σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας