Κορωνοϊός Υγεία

Να ακούσουμε τη φωνή των γιατρών! – Συνέντευξη

Συνέντευξη με τη Μερόπη Μανταίου, γιατρό στο «Σωτηρία»

Την ώρα που η κυ­βέρ­νη­ση επι­κα­λεί­ται την ατο­μι­κή ευ­θύ­νη για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, τα νο­σο­κο­μεία της χώρας βρί­σκο­νται στα πρό­θυ­ρα κα­τάρ­ρευ­σης. Οι για­τροί και όλο το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό έχουν αφε­θεί να πα­λεύ­ουν αθω­ρά­κι­στοι απέ­να­ντι στον ιό. Η ρα­γδαία αύ­ξη­ση των κρου­σμά­των και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο των δια­σω­λη­νω­μέ­νων δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­σθεί μόνο με τα πε­ριο­ρι­στι­κά μέτρα και τη χρήση μά­σκας. Χρειά­ζε­ται να δο­θούν λεφτά προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί ση­μα­ντι­κά το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας. Η Με­ρό­πη Μα­νταί­ου, για­τρός στο νο­σο­κο­μείο ανα­φο­ράς «Σω­τη­ρία», μας μί­λη­σε για όλα τα πα­ρα­πά­νω και μας έδωσε μια πλήρη ει­κό­να της κα­τά­στα­σης:

Με­ρό­πη δια­νύ­ου­με ήδη το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας. Πώς κρί­νεις τη μέχρι τώρα κυ­βερ­νη­τι­κή δια­χεί­ρι­ση;

Ανε­παρ­κή την κρίνω, το λι­γό­τε­ρο που μπορώ να πω. Ήταν πρό­χει­ρη και απο­σπα­σμα­τι­κή. Τα μέτρα που έπαιρ­ναν, οι ίδιοι τα αναι­ρού­σαν. Πρώτα απ’ όλα πα­ρέ­λει­ψαν τε­λεί­ως τις ΜΕΘ, τις έβγα­λαν από το παι­χνί­δι. Τα νο­σο­κο­μεία δεν εξο­πλί­στη­καν, παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις, και υπο­στή­ρι­ζαν απλώς ότι «δε θα έχου­με άλλα κρού­σμα­τα». Στα σχο­λεία δεν πήραν κα­θό­λου επαρ­κή μέτρα, δεν αυ­ξή­σα­νε τις αί­θου­σες και δε μειώ­σα­νε κα­θό­λου τον αριθ­μό των μα­θη­τών μέσα. Έπρε­πε να προ­σλά­βουν προ­σω­πι­κό και δεν πή­ρα­νε. Το κα­λο­καί­ρι στα κα­ρά­βια, ενώ η πλη­ρό­τη­τα ξε­κί­νη­σε με 60%, έφτα­σε στο 100% γιατί δια­μαρ­τύ­ρο­νταν οι πλοιο­κτή­τες, τα αε­ρο­πλά­να πε­τού­σαν επί­σης με πλη­ρό­τη­τα 100% με ευ­θύ­νη λέει των επι­βα­τών. Πράγ­μα­τα απί­στευ­τα, που τα πε­ρι­μέ­νεις μεν από αυτή την κυ­βέρ­νη­ση, αλλά εδώ έχου­με να κά­νου­με με αν­θρώ­πι­νες ζωές.

Η κα­τά­στα­ση στο «Σω­τη­ρία» που είναι και νο­σο­κο­μείο ανα­φο­ράς ποια είναι αυτή τη στιγ­μή;

Το «Σω­τη­ρία» είναι πάρα πολύ πιε­σμέ­νο. Προ­σω­πι­κό δεν έχει έρθει κα­θό­λου. Έχει βγει και μια ανα­κοί­νω­ση από την πε­ντα­με­λή επι­τρο­πή γι’ αυτό, που γρά­φει και πιο πολ­λές λε­πτο­μέ­ρειες. Δη­λα­δή ότι δεν έχου­νε γίνει προ­σλή­ψεις, οι για­τροί που είχαν έρθει ήταν για­τροί με τρί­μη­νες και ετή­σιες συμ­βά­σεις. Για τις ΜΕΘ δε ελά­χι­στοι. Έχουν έρθει υπό­τρο­φοι από το πα­νε­πι­στή­μιο στις πα­νε­πι­στη­μια­κές κλι­νι­κές αλλά με λεφτά του πα­νε­πι­στη­μί­ου όμως. Ελά­χι­στοι και αυτοί. Είχαν έρθει και κά­ποιοι με απο­σπά­σεις από άλλα νο­σο­κο­μεία, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων έχουν γυ­ρί­σει πίσω. Οι απο­σπά­σεις ήταν εξά­μη­νες, τε­λεί­ω­σαν και ξα­να­γύ­ρι­σαν πίσω.

Οι κλι­νι­κές που ση­κώ­νουν το βάρος αυτή τη στιγ­μή θα αντέ­ξουν το επό­με­νο διά­στη­μα;

Οι λίγες κλι­νι­κές που ση­κώ­νουν όλο το φόρτο αυτή τη στιγ­μή κα­λού­νται με ελά­χι­στο προ­σω­πι­κό να αντα­πε­ξέλ­θουν. Ανα­γκά­ζο­νται να εφη­με­ρεύ­ουν ένας-ένας οι για­τροί, που είναι ανή­κου­στο για τον covid-19, γιατί πρέ­πει να είσαι επαρ­κώς ντυ­μέ­νος και οι κα­νό­νες υγιει­νής και ασφά­λειας λένε ότι δεν μπο­ρείς να είσαι ντυ­μέ­νος πάνω από τέσ­σε­ρις ώρες. Κι όμως οι κλι­νι­κές αυτές δέ­χο­νται πε­ρι­στα­τι­κά επί 24ώ­ρου βά­σε­ως με έναν εφη­με­ρεύ­ο­ντα και έναν on call, με εφη­με­ρία από το σπίτι δη­λα­δή. Μας έστει­λε και ένα χαρτί ο διοι­κη­τής ότι πρέ­πει να κά­νου­με όσες εφη­με­ρί­ες χρειά­ζε­ται για να γε­μί­ζου­με το πρό­γραμ­μα. Δη­λα­δή αν για πα­ρά­δειγ­μα είναι δύο για­τροί σε μία κλι­νι­κή, πρέ­πει να κά­νουν από 15 ο κα­θέ­νας.

Με τη ρα­γδαία αύ­ξη­ση των κρου­σμά­των και των δια­σω­λη­νω­μέ­νων έχει υπάρ­ξει κά­ποια μέ­ρι­μνα για τις ΜΕΘ;

Είδα τώρα, ότι θέ­λου­νε να ανοί­ξου­νε λέει 12 επι­πλέ­ον κρε­βά­τια ΜΕΘ στο «Σω­τη­ρία». Υπάρ­χει μία ΜΕΘ που προς το παρόν παίρ­νει άλλα πε­ρι­στα­τι­κά, δεν παίρ­νει covid-19. Ή αυτή θα ανοί­ξου­νε ή θα βά­λουν τη ΜΑΦ που δεν είναι κα­νο­νι­κή μο­νά­δα, είναι Μο­νά­δα Αυ­ξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας. Επί­σης σκε­φτό­ντου­σαν να κά­νουν τη ΜΕΘ εμ­φραγ­μά­των, που όμως είναι άλλης ποιό­τη­τας ΜΕΘ. Για όλα αυτά μπο­ρεί να βρού­με και κρε­βά­τια και ανα­πνευ­στή­ρες, το θέμα είναι ότι δεν υπάρ­χει έμπει­ρο προ­σω­πι­κό να τα δου­λέ­ψει! Ούτε νο­ση­λευ­τές ούτε για­τροί. Μόνο λίγοι νο­ση­λευ­τές με διε­τείς συμ­βά­σεις ήρθαν. Παι­διά, όμως που μόλις έχουν τε­λειώ­σει τις σχο­λές και χωρίς καμία εμπει­ρία. Για­τροί δεν έχουν έρθει.

Το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό είναι εκτε­θει­μέ­νο στον ιό. Υπάρ­χει ανη­συ­χία;

Ευ­τυ­χώς τα κρού­σμα­τα σε για­τρούς είναι σπο­ρα­δι­κά μέχρι τώρα. Πρό­λη­ψη όμως δεν υπάρ­χει! Τα ρούχα τα βρί­σκου­με με το στα­γο­νό­με­τρο, άδειες ει­δι­κού σκο­πού δεν έχουν δοθεί. Υπάρ­χει προ­σω­πι­κό που είναι ευαί­σθη­το. Εγώ ας πούμε ανήκω στις ευ­πα­θείς ομά­δες γιατί έχω πάθει έμ­φραγ­μα. Δεν έχω πάρει μέχρι τώρα άδεια ει­δι­κού σκο­πού, δε μου εγκρί­θη­κε. Το ίδιο και για κα­νέ­ναν από το προ­σω­πι­κό. Και όταν κά­νεις πε­ρισ­σό­τε­ρες βάρ­διες είναι λο­γι­κό να εκτί­θε­σαι πε­ρισ­σό­τε­ρο στον ιό. Γιατί αν για πα­ρά­δειγ­μα αντί για 3 εφη­με­ρί­ες κά­νεις 6, και εκτί­θε­σαι πιο πολύ και κου­ρά­ζε­σαι πιο πολύ και υπάρ­χουν πε­ρισ­σό­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες δια­σπο­ράς. Πράγ­μα που δεν είναι ασφα­λές ούτε για εμάς, ούτε για τους ασθε­νείς.

Ποια πι­στεύ­εις ότι είναι η πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης αυτή τη στιγ­μή;

Νο­μί­ζω ότι δεν ξέ­ρουν πως θα το δια­χει­ρι­στούν όλο αυτό. Νο­μί­ζω ότι το πάνε «βλέ­πο­ντας και κά­νο­ντας». Γιατί όταν τον Αύ­γου­στο εμείς δια­μαρ­τυ­ρό­μα­σταν και λέ­γα­με ότι δε βγαί­νουν οι εφη­με­ρί­ες μας για το Σε­πτέμ­βρη, μας έλε­γαν «κα­θί­στε να βγει ο Αύ­γου­στος πρώτα». Αυτοί θα πα­ρα­κα­λά­νε στον «ύψι­στο» για να μη γίνει πιο με­γά­λη η ιστο­ρία. Νο­μί­ζω όμως ότι έχου­με όλες τις προ­δια­γρα­φές έτσι όπως εί­μα­στε, να γί­νου­με Ιτα­λία. Τα κρού­σμα­τα πλη­θαί­νουν, η δια­σπο­ρά με­γα­λώ­νει, τα σχο­λεία θα έχουν προ­βλή­μα­τα απ’ ότι φαί­νε­ται. Δυ­στυ­χώς πάμε για με­γά­λες ιστο­ρί­ες. Το σύ­στη­μα υγεί­ας έχει ήδη αρ­χί­σει και κα­ταρ­ρέ­ει.

Ποια είναι τα πιο βα­σι­κά αι­τή­μα­τα των για­τρών και του υπό­λοι­που υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού τώρα που μι­λά­με;

Τα βα­σι­κά μας αι­τή­μα­τα είναι να γί­νουν εδώ και τώρα μό­νι­μες προ­σλή­ψεις, να γί­νουν μά­λι­στα πρό­σθε­τες προ­σλή­ψεις για αυτό το διά­στη­μα, να δώ­σου­νε κί­νη­τρα, να αυ­ξή­σουν τους μι­σθούς των υγειο­νο­μι­κών, να υπάρ­χει επαρ­κής εξο­πλι­σμός και μέσα για την προ­στα­σία μας και να επι­τα­χθούν ιδιω­τι­κές μο­νά­δες. Και λεφτά προ­φα­νώς υπάρ­χουν. Δί­νουν λεφτά για τις φρε­γά­τες και τα αε­ρο­πλά­να, για τα κα­νά­λια και για τις ζαρ­τι­νιέ­ρες και δε δί­νουν εκεί που υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη. Είναι απί­στευ­το.

rproject.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων