Αγροτικά Νάουσα

Α.Σ.Ν. “Μαρίνος Αντύπας”: Θα είχαν βάση οι πανηγυρισμοί εάν οι εξαγγελίες αφορούσαν το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκ. ευρώ για την καταβολή του υπόλοιπου του 35% στους πληγέντες παραγωγούς πυροδότησαν πανηγυρισμούς κυβερνητικών και άλλων παραγόντων τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή μας.

Θα είχαν πραγματικά βάση εάν οι εξαγγελίες αφορούσαν το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ από το 2011 μέχρι σήμερα και μεταφράζεται σε 350 εκ. ευρώ ή σε 20% επί των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Θα είχαν βάση εάν ικανοποιούνταν τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και να αποζημιώνει στο 100%. Εάν υπήρχε έστω και μια δήλωση για τη στελέχωσή του ΕΛΓΑ με επιστημονικό δυναμικό, την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και μέσων μετακίνησης των εκτιμητών που σύμφωνα με το λογιστήριο του ΕΛΓΑ εκτινάσσουν το κόστος των εκτιμήσεων.

Εάν δίνονταν κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση από τα καιρικά φαινόμενα με επίγεια και εναέρια μέσα.

Όμως πίσω από τους πανηγυρισμούς κρύβεται η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης  για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, όπως επιβεβαίωσε στην επιτροπή των μελών για θέματα του ΕΛΓΑ ο Υπουργός κ. Βορίδης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή από τα βαρίδια της χρηματοδότησης του οργανισμού.

Επιπλέον πακτωλοί χρημάτων έχουν δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους του αγροτικού και  διατροφικού τομέα λόγω της πανδημίας, τη στιγμή που αγροτικοί κλάδοι μέχρι και σήμερα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως οι παραγωγοί κηπευτικών λαϊκών αγορών, κτηνοτρόφοι που αν και εντάχτηκαν στα μέτρα στην πράξη η πλειοψηφία τους για διάφορους λόγους αποκλείστηκε.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ κα οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα χωρίς καμία προοπτική.

Ο σύλλογος μας το επόμενο διάστημα με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης θα πραγματοποιήσει περιοδείες και συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που διαχρονικά διώχνουν τους αγρότες από τα χωριά και τα χωράφια τους και τους οδηγούν στις ουρές των ανέργων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας