Βέροια Κορωνοϊός Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Βέροια 25η Μαρτίου 2020: Κορονοϊός – Εικόνες έρημης πόλης    

Πέρα από τις λιγοστές σημαίες στα μπαλκόνια της Βέροιας τίποτα άλλο δεν θύμιζε σήμερα το μεσημέρι τη διπλή γιορτή. Η πόλη έρημη με ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους να κινούνται και πεζούς που μετριόταν στα δάχτυλα. Μια δίωρη σχεδόν περιδιάβαση σ’ αυτήν, όπου καταγράψαμε τις εικόνες σε συνοικίες αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της.

Ο φωτογραφικός φακός της Φαρέτρας κατέγραψε δεκάδες εικόνες, που πριν λίγες μέρες ούτε από τη φαντασία μας δεν θα είχαν περάσει.

Ακόμη και στα  αδέσποτα -πολύ λιγότερα από  αυτά που θα συναντούσε κανείς σε μια φυσιολογική μέρα-  διέκρινες μια θλίψη στο βλέμμα τους αλλά και μια απορία. Μια σκυλίτσα, αν και στενοχωρημένη για την απουσία  ανθρώπων, δέχτηκε να ποζάρει στο φωτογραφικό μας φακό.

Στο κέντρο της πόλης  διακρίναμε την παρουσία της αστυνομίας, που, όπως έδειχναν τα πράγματα, πολύ λίγη θα ήταν η δουλειά της σήμερα.

Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα –οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας- ότι οι πολίτες υπάκουσαν και τηρούν τα μέτρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι  αποτέλεσμα   υπευθυνότητας  μπροστά  στην άκρως επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και όχι μόνο φόβου απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Ξεκινήσαμε από την παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευής, κατευθυνθήκαμε στην Πλατεία της Καλλιθέας, στο Πασακιόσκι και στη συνέχεια στην Πλατεία στο Τσερμένι.

Στο Ρολόι καταγράψαμε κι εκεί εικόνες ερημιάς. Το ηρώο των πεσόντων σήμερα χωρίς στεφάνια.

Η ίδια εικόνα παντού, στη Μητροπόλεως, στην Κεντρικής…   φωτογραφίσαμε την Παλαιά Μητρόπολη αλλά και το ιστορικό Πλατάνι δίπλα της.

Ξανά πάλι στη Μητροπόλεως και στη συνέχεια στην κεντρική αγορά και στα καφέ της πόλης. Τα πάντα κλειστά. Ψυχή δεν υπήρχε και στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου αλλά και στο δρόμο για την Πλατεία Κόρακα.

Στο δρόμο μας κάποιες παλιές μεταβυζαντινές εκκλησιές. Το μόνο που πρόδιδε ζωή ήταν ένα καντήλι και μερικά κεριά αναμμένα έξω απ’ αυτές.

Οδός Βενιζέλου και πάροδοι αυτής, οδός Εληάς, Πλατεία Εληάς. Παντού ερημιά. Στο βάθος διακρίναμε μια κυρία που έβγαλε βόλτα το σκυλάκι της. Οδός Πιερίων. Σε μια πάροδο διακρίναμε ακόμη μια κυρία με το σκυλάκι της.

Εικόνα απόγνωσης; Θα λέγαμε όχι. Εικόνα που σίγουρα συμβάλλει στο να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από τον αναπάντεχο, ύπουλο και θανατηφόρο επισκέπτη που έχει αλλάξει τη ζωή μας.

ΥΓ. Οι δεκάδες εικόνες της πόλης που ακολουθούν δείχνουν ότι στα όσα περιγράψαμε δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπερβολής.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων