Γενικά

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρότασή μας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό απευθύνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με ευθύνη, τόλμη και μεγάλη αισιοδοξία ανακοινώνω την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για ΠτΔ. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο ΠτΔ οφείλει να έχει αίσθημα καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ο καταστατικός μας χάρτης δεν επιφυλάσσει στον πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση. Όλοι μαζί ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γέννους αρσενικού, η Ελλάδα και η δημοκρατία είναι γέννους θηλυκού. Η πρότασή μας είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι διακεκριμένη επιστήμων κι ενεργός πολίτης. Η ελληνικής κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Και συνέχισε: “Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι πρόταση ενωτική, προοδευτική. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την πρόταση της υποψηφιότητας”.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

 

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”

Εάν εκλεγεί η Αικ. Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

banner-article

Ροη ειδήσεων