Τοπικά

Π.Ε Ημαθίας: Έναρξη του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας

Ανακοίνωση από τo Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για την έναρξη του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας (νόσος με ιδιαίτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία) μετά την εμβολιαστική εκστρατεία φθινοπώρου 2019 (09/12/2019)
Με βάση την υπ’ αριθ. 3213/311867/02.12.2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ), η 11η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας στην εμβολιαστική εκστρατεία του φθινοπώρου 2019 ολοκληρώθηκε και στις 9 Δεκεμβρίου 2019 ξεκινά το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας (ενεργητική επιτήρηση), που ακολουθεί τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2019 και θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες, με πιθανότητα παράτασης.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο στόχος του συλλεγόμενου αριθμού αλεπούδων στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας, για το φθινόπωρο 2019 για την Π.Ε. Ημαθίας είναι   33  αλεπούδες.

Παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να προσκομίζουν στην κτηνιατρική υπηρεσία δείγματα ενήλικων αλεπούδων (κατόπιν συνεννοήσεως). Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ.

Με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμό των διαδικασιών στο πλαίσιο του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης κρίνεται αναγκαίο:

η επικαιροποίηση της ενημέρωσης για τον τρόπο λήψης των δειγμάτων. Σχετικό ενημερωτικό βίντεο υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa
ο συντονισμός για την κατανομή του αριθμού των δειγμάτων που πρέπει να συλλεχθούν με βάση τον καθορισμένο στόχο για την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών ανά  περιφερειακή ενότητα.
Η συμπλήρωση των συνοδευτικών εγγράφων για τη προβλεπόμενη επιχορήγηση ύψους 50 ΕΥΡΩ ανά θανατωμένη αλεπού που θα προσκομίζεται άμεσα μετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή (αριθ. 1425/142381/14.06.2019 Κ.Υ.Α. έγκρισης δαπανών για το έτος 2019 (ΦΕΚ Β΄ 2487/24.06.2019.
Η αφίσα και το δισέλιδο φυλλάδιο – Ενημερωτικό τρίπτυχο σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της Λύσσας – Αποζημιώσεις και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr →  «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr. → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα).

banner-article

Ροη ειδήσεων