Υγεία

Το HPV DNA τεστ οδηγεί σε έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Queen Mary University of London ( QMUL ) και το University of New Mexico ( UNM ) Comprehensive Cancer Center, γυναίκες που εξετάστηκαν για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων με την δοκιμασία HPV DNA testing, εκτός του τεστ Παπανικολάου, έλαβαν μια πιο πλήρη και πιο γρήγορη διάγνωση για πιθανες προκαρκινικές βλάβες στον τραχήλο της μήτρας.
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 450.000 γυναίκες.

Ο ιός HPV είναι δυνατόν να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του φάρυγγα. Περισσότερες από 520.000 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας περίπου 266.000 θανάτους. Μια κοινή δοκιμασία διαλογής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ Παπανικολάου, με τη βοήθεια του οποίου ανιχνεύεται η παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology, χρησιμοποίησε δεδομένα από το αρχείο του New Mexico HPV Pap testing center στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη μακροπρόθεσμα ολοκληρωμένη αξιολόγηση αποτελεσμάτων HPV test σε γυναίκες που είχαν λάβει τεστ Παπανικολάου οριακά μη φυσιολογικό.

Συνολικά στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 457. 317 γυναίκες από τις οποίες οι 20.677 ( ποσοστό 4,5 % ) είχαν λάβει αποτέλεσμα για το τεστ Παπανικολάου, οριακά μη φυσιολογικό. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης. Σε μερικές από τις γυναίκες αυτές (με οριακά μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου) , η δοκιμασία HPV DNA testing βρέθηκε θετική.

Το HPV DNA test αύξησε το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου της μήτρας κατά 15,8% ενώ ταυτόχρονα μείωσε πολύ τον χρόνο που απαιτούνταν για να πραγματοποιηθεί αυτή η ανίχνευση (κατα μέσο όρο 103 ημέρες έναντι 393 ημερών με το τεστ Παπανικολάου).
Σχεδόν όλες οι γυναίκες στις οποίες ανιχνεύτηκε καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ήταν θετικές στο HPV DNA test . Κατόπιν αυτού ειναι πολύ σημαντικό να προτείνεται η συγκεκριμένη δοκιμασία ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου , ώστε η κολποσκόπιση (ιατρική εξέταση ) να επικεντρώνεται στις γυναίκες που θα την χρειάζονται περισσότερο: αυτές με θετικό HPV DNA test .

Ο Καθηγητής Jack Cuzick από το Queen Mary University of London, δήλωσε σχετικά : « η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι, το να γνωρίζουμε την κατάσταση μιας γυναίκας σχετικά με τον HPV μπορεί να βοηθήσει στο ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα γι’ αυτές »
Ο δε καθηγητής Cosette Wheeler από το University of New Mexico Comprehensive Cancer Center δήλωσε : « παρόλο που τα οφέλη από το HPV DNA test ειναι αναμφίβολα σημαντικά , εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται και η σωστή αξιολόγηση των βλαβών που ανιχνεύονται».
Πηγή: Medical News Today

Χαρά Κοντού
banner-article

Ροη ειδήσεων