Αγροτικά

Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις

Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν με σφοδρότητα την αναμενόμενη παραγωγή φρούτων σε αρκετές περιοχές του Δήμου Βέροιας όπως στη Βεργίνα, Μέση και Διαβατού, πιθανότατα και αλλού.

Οι αγρότες αυτών των περιοχών και όχι μόνο έχουν για συνεχόμενες χρονιές ζημιές τα τελευταία χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.

Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» με μεγάλα στρεμματικά ασφάλιστρα των αγροτών.

Από την άλλη μεριά έχουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού που μειώνουν τραγικά το εισόδημα των καλλιεργητών.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και – επιπλέον – δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί αρωγός στους αγρότες του Δήμου μας που επλήγησαν και να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και κάθε εμπλεκόμενο φορέα να παρθούν μια σειρά μέτρα όπως:

  • Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

  • Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

Βέροια, 22 Απρίλη 2019

Ο δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Μελιόπουλος Γιώργος

banner-article

Ροη ειδήσεων