Αγροτικά

Η ωμή αλήθεια για τα ψίχουλα των de minimis αποζημιώσεων και το μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες της Ημαθίας

Τάσος Μπαρτζώκας

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018, με αφορμή τον αρχικό αποκλεισμό των συμπύρηνων ροδακίνων από τις αποζημιώσεις και τα ψίχουλα που είχαν ανακοινωθεί για τα επιτραπέζια ροδάκινα, είχα επισημάνει με δήλωσή μου τον εμπαιγμό της κυβέρνησης Τσίπρα κατά του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας. Η άποψη που τότε διατύπωσα πως πρόκειται για έναν “κατά συρροή εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου”, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε μια ακόμη φορά, από τις τελικές αποφάσεις για τις de minimis αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγων. Μια υπόθεση που οι τοπικοί και κεντρικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι, με τις συνεχείς άστοχες ενέργειές τους και τις πέρα-δώθε ταλαντώσεις τους, την μετέτρεψαν σε φαρσοκωμωδία, που τελικά αποδείχθηκε ότι κατέληξε σε τραγωδία.

Είναι αδιανόητο να δίνουν δήθεν αποζημιώσεις επιμένοντας σε αυθαίρετες εκτιμήσεις ζημιάς, να αγνοούν τα πραγματικά στοιχεία της καταστροφής που έγκαιρα κατέγραψαν και απέστειλαν στον ΕΛΓΑ οι συνεταιρισμοί και οι τοπικές ομάδες παραγωγών και να καταλήγουν σε αποφάσεις για δήθεν αποζημιώσεις de minimis πληρώνοντας με ψίχουλα τους πληγέντες αγρότες.

Τους καταγγείλαμε για προχειρότητα στην καταμέτρηση της ζημιάς, τους επισημάναμε το απόλυτο “μπάχαλο” της διαδικασίας, τους τονίσαμε ότι δεν μπορούν να κάνουν αυθαίρετες διακρίσεις με το έτσι θέλω, τους τονίσαμε ότι είναι “άσχετοι, αδιάφοροι και επικίνδυνοι” όμως ουδέποτε ίδρωσε το αυτί τους.

Όχι μόνο αγνόησαν τις φωνές και τις παρεμβάσεις του αγροτικού κόσμου και των εκπροσώπων του, αλλά στο τέλος έκαναν το “δικό τους”, με πρωτάκουστο πείσμα και διαρκή αδιαφορία για την πραγματικότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ονομάσουν “αποζημιώσεις” τα ψίχουλα που έβαλαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πληγέντων αγροτών, να αδικήσουν κατάφορα χιλιάδες αγρότες, αλλά και να πανηγυρίζουν για το κατόρθωμά τους αντί να ντρέπονται.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τονίσαμε εξ αρχής ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ορίζει με σαφήνεια ότι οι ζημιές που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή λόγω βροχοπτώσεων από Μάιο έως Νοέμβριο είναι άμεσες, καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης το αγνόησαν αυθαίρετα και έπαιξαν παιχνίδια εντυπώσεων στις πλάτες των αγροτών, επιλέγοντας να τους παραπλανήσουν με de minimis αποζημιώσεις, που προβλέπονται μόνο για άλλες περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος, εξωγενείς προς την καλλιέργεια, όπως η περίπτωση απώλειας αγορών λόγω εμπάργκο κλπ.

Επέλεξαν να κοροϊδεύουν και να παραπλανούν τους αγρότες διότι στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να τους καταβάλουν έως και τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το “φιλοδώρημα” που τους πληρώνουν σήμερα. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών και της Ημαθίας. Είναι όμως άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι το ψέμα τελικά είναι πάγια τακτική του Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων του. Όχι μόνο απέναντι στους αγρότες αλλά απέναντι σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Κι αυτός είναι ο λόγος που, επιτέλους, πρέπει να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με όλους αυτούς, διότι δεν είναι απλώς ψεύτες άλλα είναι και επικίνδυνοι για την πορεία του τόπου μας.

Τάσος Μπαρτζώκας

Δικηγόρος – Πολιτευτής ΝΔ

banner-article

Ροη ειδήσεων