Αγροτικά

Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”: Η κυβέρνηση προκλητικά αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» χαιρετίζει όλους τους αγρότες, τις αγρότισσες, τους κτηνοτρόφους που πήραν μέρος στον 20ήμερο αγώνα με τη μορφή των μπλόκων, καθώς και τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων, συνταξιούχων, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων που εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα μας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων που εκφράστηκε με τις πρωτοφανείς δικαστικές διώξεις για τον εμπαιγμό των προσχηματικών προσκλήσεων σε «διάλογο», και για την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Καταγγέλλουμε επίσης την «ένοχη σιωπή» κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 ημέρες που βρισκόμασταν στα μπλόκα δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας. Δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση που είχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που εκπροσωπήθηκε και το μπλόκο μας, με κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργείων η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματά μας. Επικαλούμενη τα «δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας» αρνήθηκε να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, την ίδια στιγμή από τον προϋπολογισμό του 2019 εξασφάλισε πάνω από 1 δις ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες.

Αρνήθηκε το αίτημα μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΦΚΑ και αποσύνδεση από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, ενώ για τους μεγαλοβιομήχανους και τους επιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με το επιχείρημα του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και των «κανόνων της αγοράς», ενώ δεν δέχθηκε το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, ώστε να μην μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Από την άλλη προσφέρει «κατώτερα εγγυημένα κέρδη» στις μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται εθνικούς αυτοκινητόδρομους και «εγγυημένη κερδοφόρα τιμή» στο ρεύμα που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κυνικά και προκλητικά αρνήθηκε να δώσει λύση στα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, που αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της είναι, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε χέρια νεοτσιφλικάδων, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα.

Και ενώ με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση δηλώνει ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια» συνεχίζουν τα «μνημονιακά μέτρα», όπως η μείωση του αφορολόγητου, η εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος κα.

Όσο για την απώλεια τους εισοδήματός μας από το εμπάργκο και τις άλλες αιτίες μείωσης του εισοδήματός μας, ισχυρίζεται ότι λύθηκε μέσω των  de minimis καθ’ υπόδειξη των πρόθυμων αγροτοσυνδικαλιστικών αγροτοσυνεταιριστών που δεν χάνουν την ευκαιρία να μας θυμίζουν την άριστη συνεργασία τους με το Υπουργείο.

Φεύγουμε από τα μπλόκα με ψηλά το κεφάλι, συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης που επί χρόνια δίνουμε όχι μόνο στα μπλόκα , αλλά με κάθε μορφή πάλης.

Μετά τη συνέλευση στο μπλόκο όπου έγινε συζήτηση για αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποφασίστηκε η συνέχεια του αγώνα που επί χρόνια δίνουμε όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με διάφορες μορφές πάλης.

Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού της 1 Μάρτη έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας για συμπαράσταση στους 10 συναδέλφους μας που δικάζονται χωρίς να έχουν απολογηθεί, με την κατηγορία ότι παρακίνησαν αγρότες να στήσουν το μπλόκο της Νίκαιας. Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να διώκεται το δικαίωμά μας στον συνδικαλισμό, δεν δεχόμαστε την ποινικοποίηση του αγώνα μας και τα «αγροτοδικεία»

Στις 17 Μάρτη θα τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με δυναμικό συλλαλητήριο στο χώρο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!

18/2/2019

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων