Βέροια

Κοσμοσυρροή- και πάλι- στο χορό του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Μια ξεχωριστή βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι και τα μέλη του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» στην αίθουσα του κέντρου «ΣΕΙΡΙΟΣ» στη Βέροια, το Σάββατο 26/01/2019, στον ετήσιο χορό που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή των 400 και πλέον προσκεκλημένων έδωσε εντυπωσιακή διάσταση και ξεχωριστό παλμό στο γλέντι που ακολούθησε.

Η βραδιά ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Δημήτρη Πίσκου ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ηθική και υλική στήριξη προς τον Σύλλογο.

Ακολούθησε η παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τα χορευτικά τμήματα. Το παιδικό τμήμα, με την καθοδήγηση και την επιμέλεια του κ. Τάκη Γεωργίου, καλωσόρισε στη βλάχικη γλώσσα τους παραβρισκόμενους, χόρεψε και τραγούδησε βλάχικα τραγούδια,  πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, πολλά υποσχόμενη για το μέλλον του συλλόγου. Την σκυτάλη  πήρε  το «εφηβικό» τμήμα που με μοναδική χάρη και λεβεντιά απέδωσε βλάχικους χορούς από την πλούσια παράδοση των Βλάχων προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, και ο κύκλος των χορευτικών έκλεισε  με  το τμήμα ενηλίκων,  ανδρών και γυναικών,  που μπήκαν στην αίθουσα τραγουδώντας  και χορεύοντας παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια της περιοχής μας , με αυθεντικό και συγκινητικό τρόπο, θυμίζοντας πρότερες  εποχές και αναβιώνοντας  το χθες στο σήμερα. Οι χορευτές όλων των τμημάτων πιστοποίησαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη συστηματική δουλειά που κάνουν χρόνια τώρα αφιλοκερδώς οι δάσκαλοι των χορευτικών Κουκουτέγος Αντώνης, Πλιάτσικας Γιάννης, Χρυσής Σταμάτης, Πίσκου Τασούλα,  καθώς και οι δασκάλες των παιδικών τμημάτων  Γατοπούλου Μαρία, Γατοπούλου Λέμη  και Καραγιάννη Χριστίνα.

Η συμμετοχή στο γλέντι, ο χορός και το ξεφάντωμα  κράτησαν αμείωτα μέχρι τις πρωινές ώρες αφήνοντας σε όλους άριστες εντυπώσεις. Η αίθουσα , ως τις πέντε το πρωί, πλημμύρισε μελωδικούς ήχους από τη « μπάντα» των Δημήτρη Παράσχου και Φώτη Καραβιώτη και τη  μοναδική φωνή του Γιώργου Μανέκα, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρηθεί το κέφι σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η εμφάνιση στο τραγούδι των  νεαρών  Μπακάλη Θανάση, Σταμανίκη Νικολάκη και Φουνταλή Μιχάλη, και κυρίως της Πίσκου Τάνιας και του Παράσχου Γιώργου – έπαιξε και κλαρίνο- αναδεικνύει ότι η παράδοση στο βλάχικο τραγούδι έχει και μέλλον και συνέχεια στο Σύλλογο.

Την εκδήλωση τίμησαν ο βουλευτής  Ημαθίας κ. Βεσυροπουλος Α., ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιατζίδης Κ.,  οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τουρισμού του Δήμου Βέροιας κ. Ασλάνογλου Σ. και κ. Λυκοστράτης Β., οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.  Τσαμητρος Ν., κ. Παπαγιάννης Γ. , κ. Παπαδίνα Π. ,και η  κ. Τζίμα Σ, ο  Πάρεδρος  Σελίου κ. Αντώνης Πιτουλιας, καθώς και αντιπροσωπείες από τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) και  το Μικρό Συνεταιρισμό Σελίου.

Επίσης παρέστησαν πολυμελείς αντιπροσωπείες, πρόεδροι  και εκπρόσωποι από τη Συντροφιά Βλάχων Αθήνας, από το Σύλλογο Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Ανηλίου Μετσόβου, από το Σύλλογο  Περιβολιωτών Ν. Ημαθίας, από το Σύλλογο  Αετομηλιτσιωτών Θεσσαλονίκης, το « Ντένισκο», από το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων  Νάουσας, από το Σύλλογο  Νέων Νεοκάστρου, από το Σύλλογο Βλάχων Διστράτου, από την Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας, από τον Πολιτιστικο Σύλλογο Σταυρού , η «ΕΣΤΙΑ», από το Σύλλογο Τριλόφου, ο «Αριστοτέλης», καθώς και Βλάχοι από την Κατερίνη, τη Σαμαρίνα, το Τσοτύλι και από άλλα μέρη. Ο κ. Παγανιάς Κ. , ο Κ. Δαρδακούλης Γ. και η κ. Τζημουλίκου Α, οι οποίοι παρέστησαν στο Χορό ως εκπρόσωποι των Συλλόγων τους, είναι και μέλη της      ΠΟΠΣΒ.

Και όπως κάθε χρόνο στο Χορό των Βλάχων , δεν έλειψαν οι προσφορές προς το Σύλλογο. Και βέβαια «η λαχειοφόρος αγορά» ήταν εμπλουτισμένη με πλούσια δώρα,  , που διατέθηκαν ευχαρίστως – και γι΄αυτό το Δ/Σ του Συλλόγου τους ευχαριστεί- από  πολλούς επαγγελματίες, και φίλους  της Βεροιώτικης Κοινωνίας (Εμπορικά Καταστήματα και Επιχειρήσεις, τυροκόμοι, κτηνοτρόφοι  ) και η κλήρωση απογείωσε την καλή διάθεση . Στο τέλος όλοι ήταν ευχαριστημένοι,  καθότι όλοι όσοι αγόρασαν λαχεία έφυγαν με πλούσια δώρα, αλλά και ο Σύλλογος με σημαντικά έσοδα,  τόσο αναγκαία στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, για να συνεχίσει τις πλούσιες δραστηριότητές του.

Ροη ειδήσεων