Βέροια Πολιτισμός

Μεσημέρι με τον εικαστικό Αστέρη Γκέκα στην έκθεσή του στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η πετυχημένη τριήμερη έκθεση του εικαστικού Αστέρη Γκέκα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, που εντάχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τίτλο «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα», συνεχίζεται τώρα στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, για να έχει την ευκαιρία να τη δει περισσότερος κόσμος.

Η έκθεση, που υποστήριζε θεματικά και καλλιτεχνικά τους στόχους του Συνεδρίου,  με πολλές επισκέψεις και που εντυπωσίασε τους συνέδρους, Έλληνες και Ξένους, είναι τώρα πια στο Βυζαντινό Μουσείο, ενταγμένη και πάλι  στις εκδηλώσεις της ΕΦΑ.

Τότε η faretra.info είχε γράψει για την έκθεση:

«Τα ‘Παλίμψηστα’ του Γκέκα διαπερνούν τον χρόνο παίζοντας μαζί του με μια ματιά παιδική και ταυτόχρονα στοχαστική, δουλεύοντας το ξύλο και το χρώμα σ’ ένα ιδανικό πάντρεμα ψυχής και σκέψης.

Πάνω σε λεπτά μεταλλικά υποστηρίγματα τα έργα του υψώνονται ανάλαφρα γλυκαίνοντας το χώρο με μια σοφή αίσθηση του μέτρου, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες της έκθεσης.

Οι εποχές με τα αποτυπώματά τους είναι εκεί, μα πάνω απ’ αυτές και στο κέντρο τους πάντα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος μέσα στους αιώνες, που τους δαμάζει δημιουργώντας.»[…]

Σήμερα το μεσημέρι ο Αστέρης Γκέκας ήταν στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου τα έργα του έχουν αναδιαταχθεί στο χώρο, καταφέρνοντας να ενεργοποιήσουν και πάλι το συναίσθημα αλλά και τη σκέψη του επισκέπτη.

Μαζί του ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος  και ο Αντιπρόεδρός του, Νίκος Πασχαλούδης, οι οποίοι φωτογράφισαν και θαύμασαν τη δουλειά του Γκέκα, πληροφορώντας μας  πως ο εικαστικός θα ενταχθεί και πάλι στο πρόγραμμα του επόμενου καλοκαιρινού φεστιβάλ.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης φωτογραφήθηκε μπροστά σε έργο που φιλοτέχνησε για την «Πρωτοβουλία για το Παιδί», αναλύοντας τη σύλληψή του με τα παρακάτω λόγια:

«Έχω υιοθετήσει αυτήν τη μοναδική Δομή της Βέροιας, που τόσα πολλά πρόσφερε και προσφέρει στο παιδί, χαρίζοντας έργα μου αλλά και με την υπόσχεση να το κάνω και στο μέλλον.

Το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε πιθανόν να αποτελέσει λογότυπο για τη Δομή, αυτό, βέβαια, δεν είναι του παρόντος.

Στο έργο το παιδί συμβολοποιείται μέσα από το δέντρο, που κρατώντας το από το χέρι η “Πρωτοβουλία”  προσωποποιημένη, του δίνει δύναμη για να προχωρήσει. Το έργο της “Πρωτοβουλίας για το Παιδί”αλλά και η αφοσίωση του Προέδρου της Τέλη Σιδηρόπουλου σ΄αυτό το όραμα με συγκινούν βαθύτατα.»

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Σημείωση Φαρέτρας: Σχετικά με την πρώτη  έκθεση του Αστέρη Γκέκα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας