Βέροια Υγεία

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από το Παράρτημα Βέροιας της ΟΓΕ

Καλεσμένοι της ΟΓΕ ο Θωμάς Τσουκαλάς, ειδικός μαστολόγος, διδάκτορας της  Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  η πλαστικός χειρουργός Επ. Καθηγήτρια  Σπυροπούλου Γεωργία Αλεξάνδρα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση στο Καφέ Σερεμέτα η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κούλα Θεοδωρίδου  είπε  ότι η υγεία των πολιτών έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης τους. Το θέμα  της υγείας είναι πολιτικό και ταξικό τονίζοντας ότι η Δημόσια Υγεία συνεχώς υποβαθμίζεται, ενώ προωθείται ο ιδιωτικός τομέας που είναι και πολιτική της ΕΕ.

“Εμείς σαν ΟΓΕ” είπε η Κούλα Θεοδωρίδου “απαιτούμε Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας και όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται από το κράτος.”

Ο Θωμάς Τσουκαλάς, που  πήρε το λόγο στη συνέχεια, είπε αρχικά ότι το παν είναι η πρόληψη, όμως γι αυτό το θέμα δεν διατίθενται κρατικά κονδύλια. Προτιμούν τη θεραπεία η ακόμη και να χάνονται άνθρωποι παρά να προλαμβάνουν.

Πολύ σημαντικό θεώρησε το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης, ενώ προβλήματα δημιουργεί η πολλαπλή «ενημέρωση» κυρίως από πηγές μη υπεύθυνες.

Μίλησε στη συνέχεια για το μαστό, που αποτελεί σύμβολο της μητρότητας και της θηλυκότητας, που έχει επηρεάσει την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μυθολογία…

Το σημαντικότερο για τον καρκίνο του μαστού, είπε ο ομιλητής,  είναι η έγκαιρη διάγνωση η οποία και ισοδυναμεί με ίαση.

Σήμερα, συνέχισε, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις  με τις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα, η μαγνητική μαστογραφία.

Τόνισε επίσης ότι κάθε όγκος δεν είναι καρκίνος. Στατιστικά μία στις οκτώ γυναίκες έρχεται αντιμέτωπη με τη νόσο και περίπου εμφανίζονται γύρω στα 4500 περιστατικά κακοήθειας το χρόνο.

Επανερχόμενος στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης τόνισε πως το ποσοστό για τη Μεγάλη Βρετανία είναι 40%, για τη Σουηδία 80%, ενώ για την Ελλάδα μόλις 4-5%.

Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, που επηρεάζει κατά 80% τις γυναίκες άνω των 45 ετών, διατροφικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, οι ακτινοβολίες, το οικογενειακό ιστορικό και η ατεκνία.

Τι κάνουμε; Αυτοεξέταση μια φορά το μήνα και προσδιόρισε πώς πρέπει να αυτοεξετάζεται η γυναίκα.

Ο ομιλητής επέμενε στη σημασία της αυτοεξέτασης του μαστού από την πλευρά όλων των γυναικών, πράγμα που αποτελεί σημαντικότατο τρόπο πρόληψης.

Δίνοντας εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν σημάδια αναγνώρισης πιθανής ύπαρξης της νόσου, έδωσε χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει η κάθε γυναίκα να προβαίνει σε εξετάσεις πέρα από την αυτοεξέταση.

Μετά τα 35 απαραίτητη η πρώτη μαστογραφία, η οποία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, προλαβαίνοντας έτσι την εξέλιξη ενός όγκου, και επομένως την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Η μαστογραφία, που δεν ενέχει κίνδυνο βλαβερής ακτινοβολίας σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει, πρέπει να εκτιμάται από ειδικό γιατρό και να συνοδεύεται από υπερηχογράφημα, που αποτελεί συμπληρωματική εξέταση του μαστού, καθοριστική όμως για τη διάγνωση.

Κλείνοντας ο γιατρός επεσήμανε για μια ακόμη φορά την επαγρύπνηση, στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, λόγω κληρονομικότητας, αλλά τόνισε με πνεύμα αισιοδοξίας ότι καμιά γυναίκα δεν πρέπει σήμερα να διακατέχεται από φόβο. Πρέπει όμως να χαρακτηρίζεται από διάθεση να προλάβει έναν καρκίνο του μαστού προστατεύοντας τον εαυτό της αλλά και το κατεξοχήν στοιχείο της θηλυκότητάς της, το στήθος της.

Στη συνέχεια η χειρουργός Γεωργία Αλεξάνδρα Σπυροπούλου, πραγματεύτηκε την πλαστική αποκατάσταση του στήθους μετά από μια μαστεκτομή, θέμα που απασχολεί αισθητικά και φυσικά ψυχολογικά κάθε γυναίκα.

Αναφερόμενη σε τρεις τρόπους αντιμετώπισης, έδωσε πληροφορίες σημαντικές και ως προς τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και ως προς τη διάρκεια της ανάρρωσης, τονίζοντας πως κάθε περίπτωση  είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς.

Ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων του κοινού, που απαντήθηκαν από τους δύο γιατρούς με ιδιαίτερη προθυμία και ευστοχία.

Μια εκδήλωση που τη διέκρινε από τη μια η επιστημοσύνη κι από την άλλη ο απλός και κατανοητός τρόπος προσφοράς της στο κοινό. Η εκλαΐκευση δεν έβλαψε στο ελάχιστο το υψηλό επιστημονικό επίπεδο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων