Τοπικά

Η ΕΑΑΣ Ημαθίας για το συλλαλητήριο της Βεργίνας, 9ης Ιουλίου 2018

Στο χώρο που μετά τη δολοφονία του Φιλίππου του Β’ πριν από 2354 χρόνια ανακηρύχθηκε στην ουσία Βασιλεύς των Μακεδόνων αλλά και Αρχιστράτηγος των Ελλήνων ο 20χρονος τότε Αλέξανδρος ο Γ’ , ο Μακεδνός που έμελλε να καταγραφεί ως Μέγας, ο Μέγιστος των Ελλήνων, δώσαμε το παρόν οι Έλληνες, οι σύγχρονοι  Μακεδόνες. Εκεί που η πραγματικότητα έγινε μύθος κι ο μύθος πραγματικότητα.

Ήμασταν εκεί που τον Οκτώβριο του 336 πΧ, σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του Φίλιππου, του ανθρώπου που ένωσε τους Έλληνες για πρώτη φορά. Είμαστε στον τάφο του Φιλίππου. Η παρουσία μας τον καθησύχασε. Τον άφησε στον αιώνιο ύπνο του, έκανε τα κόκκαλά του να μην τρίζουν. Η παρουσία μας έδειξε σε όλους, εντός και εκτός συνόρων, ότι εμείς είμαστε οι νόμιμοι κληρονόμοι. Δεν αποποιούμαστε την κληρονομιά μας. Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε ακέραιο το φόρο για αυτή τη βαριά κληρονομιά.

Δεν έχει σημασία ποιος ανέβηκε στο βήμα, παρότι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας αλλά και ο Καθηγητής κ. Μαλκίδης εξεφώνησαν εμπνευσμένους λόγους που δίδαξαν και ενθουσίασαν το πλήθος των συλλαλούντων. Σημασία έχει ότι ακούσθηκε  δυνατά η εικόνα της παρουσίας μας. Δεν έχει σημασία καν πόσοι ήμασταν… Σημασία έχει  ποιοί ήμασταν. Μακριά από διαχωρισμούς, αντεγκλήσεις και επεισόδια, η εικόνα μας, το πάθος  μας, η νηφάλια συμπεριφορά μας έδειξε την απόφασή μας. Το χαμόγελο κάθε παιδιού έδειχνε φωναχτά την αποφασιστικότητα των γονιών και των παππούδων του.

Σε νόμιμα πλαίσια, με συνταγματικά  μέσα, διατρανώσαμε την ελληνικότητα όλων των τόπων μας. Της Μακεδονίας, της Βορείου Ηπείρου, της Θράκης, των Δωδεκανήσων, της Κύπρου, των Διαπόντιων Νήσων, των Οθωνών, και της Στρογγύλης…

Θυμόμαστε ότι «το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι, ήθεά τε ομότροπα» και ισχύει σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και όχι μόνο. 

Θυμόμαστε ότι σε εκείνες τις θρυλικές σύντονες πορείες των πεζών  του Αλέξανδρου, όταν ο λοχίας φώναζε στους στρατιώτες «Ποιος κέρδισε τη μάχη των Λεύκτρων;» εκείνοι απαντούσαν ρυθμικά «Ο Ε-πα-μει-νών-δας» κι έβγαζαν φτερά στα πόδια. Τόσο… Σλάβοι…

Θυμόμαστε ότι ο Αριστοτέλης έγραψε ότι αν χαθεί ο κορμός, δεν υπάρχουν ούτε χέρια, ούτε πόδια. Η Μακεδονία είναι ο ενεργειακός, δηλαδή ο οικονομικός κορμός της πατρίδας μας.

Έχουμε χαραγμένο στο μυαλό μας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη του παρόντος. Τα παθήματα πρέπει να είναι μαθήματα, όχι φτηνές δικαιολογίες.

Είναι ήδη γνωστό ότι στις 3 Ιουλίου, ο κ. Ζάεφ, καλωσόρισε 125 νεοορκισθέντες στρατιώτες της πΓΔΜ στο «Μακεδονικό Στρατό» και στο ΝΑΤΟ… Και ναι, αντέδρασε το ΥΠΕΞ της Ελλάδος…

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, σε απόλυτη ομοφωνία με τα Τοπικά Συμβούλια των 43ων Παραρτημάτων της, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καταλήξαμε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Η «συμφωνία των Πρεσπών» της 17.6.2018 αποτελεί διπλωματικό και Εθνικό ολίσθημα και βλάπτει σοβαρά το εθνικό συμφέρον  και το μέλλον των Ελλήνων.

  • Ποτέ δεν έχει αναγνωρισθεί από Ελληνική κυβέρνηση, «Μακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα, αυτά που αποτελούν την κορωνίδα των αλυτρωτικών βλέψεων της γείτονος.

  • Η συμφωνία των Πρεσπών στρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, εκχωρεί την εθνότητα, τη γλώσσα και το όνομα της Μακεδονίας σε αλλότριους και διχάζει τους Έλληνες, σε κρίσιμους καιρούς.

  • Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων στο διεθνές γίγνεσθαι, με τη δική του όμως ιστορική κληρονομιά, όχι τη δική μας.

  • Εμείς, οι Έλληνες Απόστρατοι Αξιωματικοί, που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε εφ’ όρου ζωής την Πατρίδα, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη «συμφωνία των Πρεσπών» και:

  • Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για ενδελεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ηγετών των ξένων κρατών και των επικεφαλής  των διεθνών οργανισμών.

  • Απαιτούμε από τη Βουλή των Ελλήνων, να αφουγκρασθεί το κοινό αίσθημα και με εθνική ευθύνη και γενναιότητα, να μην επικυρώσει τη συμφωνία Κοτζιά-Δημητρώφ.

Πρέπει για πάντα να θυμόμαστε ότι αυτή η Πατρίδα, είναι δανεική απ΄ τα παιδιά μας. Εμείς οι ζωντανοί, απλά τη χρωστάμε σ’ αυτούς που πέρασαν κι αυτούς που θα ‘ρθουν,  στους αγέννητους και τους νεκρούς. Τους χρωστάμε άυλα και ανεκτίμητα αγαθά. Θυσίες, αποκοτιές, ιστορία, επιστήμες, θέατρο, πολιτισμό εν τέλει. Οι  Έλληνες είμαστε προσωρινοί, είμαστε θνητοί, αλλά η Ελλάδα είναι αιώνια επειδή φρουρείται, από Θεούς κι Ανθρώπους.

Οι Μακεδόνες είμαστε εμείς. Οι  Έλληνες. Όσο υπάρχουν Έλληνες, υπάρχει Μακεδονία. Όσο υπάρχει Μακεδονία, θα υπάρχουν Έλληνες και η Γοργόνα θα μπορεί να ρωτάει αν «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος» και ο ναύτης να απαντάει: «ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει» Στα Ελληνικά βεβαίως…

Αντ/γος εα Κων. Β. Κωνσταντάρας

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ημαθίας της ΕΑΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας