Γράμματα & Τέχνες

«Ίκαρος Ποντίκαρος». Μια έξυπνη και καλοστημένη μουσική παράσταση από το Ωδείο Φίλιππος, που ενθουσίασε

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά τη Νάουσα, όπου παρουσιάστηκε χθες, 23 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης,  ο «Ίκαρος Ποντίκαρος», ένα πολυπρόσωπο musical του Ωδείου Φίλιππος, σήμερα το μεσημέρι παίχτηκε και στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ της Βέροιας.

Το έργο, με τη μορφή μουσικού παραμυθιού, γραμμένο από την Εύα Ιεροπούλου, κυκλοφόρησε παλιότερα σε  cd, με τις φωνές της Μελίνας Μποτέλλη και του Θοδωρή Αθερίδη. Το κείμενο πήρε μια δεύτερη πληρέστερη και εντυπωσιακότερη διάσταση, καθώς μετατράπηκε τώρα σε musical, που έδωσε την ευκαιρία σε πολλά μικρά  και μεγαλύτερα παιδιά  να το χαρούν συμμετέχοντας.

Και επειδή πιστεύουμε ότι πάντα όλα ξεκινούν από το κείμενο, το κείμενο της παράστασης ήταν το καλύτερο χαρτί της, διαθέτοντας πολλά θετικά.

Άνεση στη σύλληψη του μύθου, που, χωρίς να διακρίνεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία, διέθετε πειστικότητα και ροή.

Εξαιρετικός χειρισμός της γλώσσας, που κατέβαινε στο παιδικό επίπεδο, χωρίς να χάνει τη γοητεία του στο αυτί των μεγάλων.

Εύστοχη διαγραφή των «χαρακτήρων» των ζώων που πρωταγωνιστούσαν, οι οποίοι παρέπεμπαν έμμεσα σε ανάλογους ανθρώπινους χαρακτήρες.

Ιδέες, όπως η κεντρική που διαπερνούσε το κείμενο –αυτός ο άδικος κόσμος για τους αδύναμους πρέπει ν’ αλλάξει- οι οποίες όμως δεν διέθεταν ίχνος διδακτισμού και περνούσαν φυσικά και αβίαστα στα παιδιά.

Αν προσθέσουμε και το ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο ύφος, που κάνει την παιδική ψυχή να χαίρεται, τότε έχουμε πραγματικά ένα πολύ καλό κείμενο.

Κι αν η γραφή της Ιεροπούλου είναι δοκιμασμένη και πραγματικά καλή, δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει στα πολύ θετικά και τη μουσική που έγραψε η ίδια για το έργο της, μουσική με απλές μελωδικές γραμμές, που κέρδιζαν όμως αμέσως το κοινό της, καταφέρνοντας να δώσει ένα αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και εξαιρετικά ευχάριστο για μικρούς και μεγάλους. Αποτέλεσμα που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και από τη δική της σκηνική παρουσία στο ρόλο του αφηγητή.

Περισσότεροι από 80 χορωδοί-χορευτές των ομάδων Naousa Glee και Filippos Glee κινήθηκαν χορεύοντας και τραγουδώντας κάτω από τις οδηγίες της Νεφέλης Μπραβάκη, που έκανε με επιτυχία τη σκηνοθεσία της παράστασης και τη μουσική διδασκαλία της.

Στις δύο παραστάσεις το τζαζ κουαρτέτο που έντυσε μουσικά το κείμενο αποτελούσαν οι: Χρήστος Γεωργουδάκης, Ασημίνα Ματζίρη, Λάζαρος Μπίντσης και Θοδωρής Χριστοφορίδης.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Αρσένιος Γαβριηλίδης, η Νίκη Μπραβάκη και η Φωτεινή Γεωργουδάκη, έξοχοι και οι τρεις μουσικά και σκηνικά.

Συμμετείχαν τα παιδάκια της Μουσικής Προπαιδείας των τάξεων της Εύας Ιεροπούλου στο Ωδείο Φίλιππος και στην Εστία Μουσών, με χάρη και απίστευτη πειθαρχία.

Μια μουσική παράσταση έξυπνη, καλοστημένη και δροσερή, που, όπως ανακοινώθηκε, θα παιχτεί την επόμενη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας