Ανακαλύπτω τη Βέροια και τους θησαυρούς της - Παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Πέτρου και Παύλου

Παλιά Μητρόπολη1

Γνωρίζοντας τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα του Δήμου μας, η υποδοχή, η φιλοξενία και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών μπορεί να αποκτήσει άλλη δυναμική στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των θετικών εμπειριών και εντυπώσεων από την επίσκεψή τους στην πόλη μας.

Στο πνεύμα αυτό και με σύνθημα «ανακαλύπτω την πόλη μου και τους θησαυρούς της», η Αντιδημαρχεία Τουρισμού του Δήμου Βέροιας εγκαινιάζει μια σειρά δημοσιεύσεων προς τον τοπικό τύπο που έχει ως στόχο τη γνωριμία των δημοτών με τα κυριότερα σημεία τουριστικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της ευρύτερη περιοχής, ξεκινώντας από την παρουσίαση του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας που αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε πρόσφατα.

Η καλύτερη γνωριμία των ίδιων των δημοτών με τα μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανάδειξη αλλά και την προστασία των μνημείων αφού κάθε δημότης μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός «πρεσβευτής» και «θεματοφύλακας» της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Βασίλης Λυκοστράτης

www.discoververia.gr @discoververia #discoververia

 Παλιά Μητρόπολη5

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας

«Το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας»

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, χτισμένος τη δεκαετία 1070-1080 από τον επίσκοπο της πόλης Νικήτα, που αποτυπώνει την ακμή της πόλης κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδίδουν στην Παλαιά Μητρόπολη μοναδικότητα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία είναι η ενσωμάτωση παλαιοχριστιανικών προτύπων, δίνοντας την εντύπωση ενός αρχαιότερου ναού σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μνημεία της ίδιας περιόδου καθώς και ο εντυπωσιακός τοιχογραφικός διάκοσμος ο οποίος φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα έργα βυζαντινής ζωγραφικής του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα. Έτσι, δίκαια χαρακτηρίζεται το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας. Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας κατά την οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος με την επωνυμία Χουνκιάρ Τζαμί όπου σήμερα ο μιναρές είναι ορατός. Με την πρόσφατη ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας τον Μάιο του 2016, το μνημείο είναι πλέον επισκέψιμο, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό ζωντανό ταξίδι στη Βυζαντινή ιστορία της πόλης.

Η Παλαιά Μητρόπολη βρίσκεται στην οδό Κεντρικής και είναι επισκέψιμη καθημερινά και σαββατοκύριακα, από τις 10:00 έως τις 18:00.

Παλιά Μητρόπολη4Παλιά Μητρόπολη8Παλιά Μητρόπολη7Παλιά Μητρόπολη3

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 39294 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

2 Σχόλια

  1. Τὸ ἔργον τῆς Ἀρχαιολογικῆς Ὑπηρεσίας, ἔστω καὶ μὲ καθυστέρησιν πέραν τοῦ ἑνὸς αἰῶνος, ὡλοκληρώθηκε σὺν Θεῷ ἐπιτυχῶς. Κανονικά, ὁ Ναὸς πρέπει νὰ ἐπιστραφῇ πάραυτα εἰς τὴν Μητρόπολι Βεῤῥοίας κατὰ πλήρη νομὴν καὶ κυριότητα, καὶ νὰ λειτουργῇ ὡς ἐνοριακός. Υ/Γ: Ἡ ἀναφορὰ στὴν μυσαρὰ Τουρκοκρατία ὡς εἰς «ὀθωμανικὴν περίοδον» εἶναι ἱστορικῶς ἀνακριβής, προσβλητικὴ καὶ ἀπρεπής. Τὰ μέλανα χρόνια τῆς τουρκικῆς, ἰσλαμικῆς σκλαβιᾶς δὲν πρέπει νὰ ὡραιοποιοῦνται οὔτε εἶναι δυνατὸν ν' ἀπενοχοποιοῦνται οἱ βάρβαροι μωαμεθανοὶ κατακτηταί._
  2. Σαλιαρα Ελένη
    Νοέμβριος 18, 15:49 Reply
    Θα μπορούσε να καθιερωθεί και μία περιοδική ξενάγηση στους χώρους αυτούς από έναν γνώστη ή καλά καταρτισμένο άτομο και να πηγαίνουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια