Κοινωνία

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Αντί για κατάργηση, αύξηση του ΕΝΦΙΑ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Ο Υπεύθυνος του Τομέα  Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, για τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που επέρχονται στον ΕΝΦΙΑ του 2016, για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Πολίτες θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, νέες και μεγάλες επιβαρύνσεις.

Η Κυβέρνηση, που για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών, υπόσχονταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τώρα τον αυξάνει με στόχο να εισπράττει περισσότερα από τη φορολογία των ακινήτων. Είναι η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ».

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προχωρεί αισίως στην αύξηση του. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι μόλις ο ένας στους οχτώ πολίτες, θα δει αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δεν ισχύουν και δεν πείθουν κανένα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, θα καταρρεύσουν μόλις σταλούν τα εκκαθαριστικά στους πολίτες. Είναι βέβαιο, ότι θα υπάρξουν νέες και πρόσθετες επιβαρύνσειςd6840ecde04fc0428174323e43653141

Στη διαπίστωση αυτή, συντείνουν τα ακόλουθα:

Υπάρχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατά 25%.

Λόγω της αύξησης των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο, από τις 300.000 ευρώ, στις 200.000 ευρώ, θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά θα συμπεριληφθούν στο συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αύξηση φόρου ακόμα και σε ποσοστό 300%.

Θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα ιδιοχρησιμοποποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, με συντελεστή ένα (1) τοις χιλίοις.

Αυξάνεται από 2,5 σε 3,5 τους χιλίοις, ο συντελεστής φορολόγησης για τις εταιρείες επενδύσεων, όπως στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους.

Θα αυξηθεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφού στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον η μείωση του 20%, που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Κατόπιν αυτών, είναι βέβαιο, ότι τα ποσά που θα βεβαιωθούν για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, θα είναι πολύ υψηλοτέρα από πέρυσι.

Κατόπιν των ανωτέρωκατάλογοςψ

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Γιατί δεν υπήρχε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το πολυνομοσχέδιο, η σχετική ποσοτικοποίηση για τα επιπλέον έσοδα του ΕΝΦΙΑ 2016.

  1. Πόσο ήταν το ποσό που βεβαιώθηκε και ποιο το ποσό που εισπράχθηκε από τον ΕΝΦΙΑ 2015.
  2. Ποιος είναι ο ακριβής ποσοτικός στόχος που τίθεται για την βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ 2016, μετά τις αλλαγές και τις νέες επιβαρύνσεις και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σχετική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.