Βέροια Ρεπορτάζ

Δήμαρχος Βέροιας για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό: “Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας”

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά την εσπευσμένη ψήφιση του Ασφαλιστικού και Φορολογικού από τη Βουλή, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης εξέφρασε την αγανάκτηση αλλά και την πικρία του στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και τα οικονομικά αδιέξοδα του λαού απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, λέγοντας:

«Όπως θυμάστε, κάναμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου ενάντια στα μέτρα, τα οποία κυοφορούνταν τότε και τα οποία ψηφίστηκαν τελικά χθες. Θεωρώ ότι διανύουμε έξι χρόνια αποτυχημένης φοροεισπρακτικής πολιτικής και το λέω αυτό,  γιατί αυτό αποδεικνύεται από τα ίδια τα πράγματα. Απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το ’10 και μετά υπάρχει μία επιμονή στην αύξηση των φόρων, η οποία δε φέρνει αποτέλεσμα. Και δε φέρνει αποτέλεσμα, γιατί λείπει η ανάπτυξη, λείπει ο κινητήριος μοχλός, ο οποίος θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Τι γίνεται, λοιπόν, με τα ψηφισμένα μέτρα; Το ξέρουμε καλά πως υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες βοηθιούνται από τις συντάξεις των παππούδων. Αυτές οι συντάξεις μειώνονται. Στους ελεύθερους επαγγελματίες πάλι συσσωρεύεται ένα δυσβάστακτο βάρος. Η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών συν των υπολοίπων εισφορών μάς κάνει ένα πολύ μεγάλο νούμερο επί τοις εκατό, το οποίο  θα οδηγήσει όλους τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών στο να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να κλέψουν το κράτος, προκειμένου να επιβιώσουν.

Βέβαια, μπαίνει πάντα και το δίλημμα, αν δε συμφωνήσουμε, βγαίνουμε εκτός ευρώ λένε. Μήπως όμως κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και τα όρια; Δηλαδή, το βαρέλι δεν πρέπει να έχει πάτο; Συζητάμε από το ’13 για τον πάτο του βαρελιού. Νομίζαμε ότι τον πιάσαμε αλλά δυστυχώς δεν τον πιάσαμε ακόμα και δεν ξέρω πότε θα τον πιάσουμε.

Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποιος κυβερνάει. Θεωρώ ότι αυτά τα έξι χρόνια τα αποτελέσματα ήταν ίδια ακριβώς, όποιος κι αν κυβερνούσε. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμη, υπάρχει αδυναμία εθνικής συνεννόησης σε τόσο σοβαρά θέματα.

Θυμάμαι, εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια, αυτές τις «κοκορομαχίες» μεταξύ των δύο μεγάλων παρατάξεων που επικρατούν, να κατηγορεί η μία την άλλη, κι όταν γίνει κυβέρνηση να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα με την προηγούμενη.

Επανάληψη αυτού του γεγονότος είχαμε και τώρα. Κατηγορεί και πάλι ο ένας τον άλλο, κατηγορεί ο Μητσοτάκης τον Τσίπρα ότι είναι ψεύτης απέναντι στον ελληνικό λαό και ξεχνάει τα όσα έχει κάνει. Άρα η ιστορία επαναλαμβάνεται, απλά αλλάζουν τα πρόσωπα. Συνεχίζουν όλοι αυτοί, δυστυχώς, να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας».

 

banner-article

Ροη ειδήσεων