"Σε ξέρω από παλιά, φασιστάκο..." γράφει ο Γιάννης Τσεχελίδης

SMIRNA2

Σε θυμάμαι το 1922 ν΄ αποκαλείς "τουρκόσπορους" τους πρόσφυγες της Μικρασίας , του Πόντου , της Θράκης , της Καππαδοκίας.

Σε θυμάμαι την περίοδο της Κατοχής να χαίρεσαι, όταν οι ναζί εξολόθρευαν τον Εβραίο γείτονά σου και την οικογένεια του. Βλέπεις, ήταν ευκαιρία να βάλεις στο χέρι το μαγαζάκι του.

Σε θυμάμαι και λίγο αργότερα, τότε που κυνηγούσες τη γυναίκα και τα παιδιά του αντάρτη συγχωριανού σου , για ν’ αρπάξεις τ΄ αμπέλι  ή το λιοχώραφο του.

Σε θυμάμαι να φουσκώνεις σα γάλος, την περίοδο της Χούντας ,δίπλα στον ενωμοτάρχη, στις επετείους της "επαναστάσεως".

Έπειτα σε θυμάμαι να τρέχεις σε βουλευτικά γραφεία , πότε μπλε , πότε πράσινου χρώματος,  να φιλάς κατουρημένες ποδιές, για να κάνεις τη "δουλειά" σου.

Τώρα, σε βλέπω να ξιφουλκείς πάλι εναντίον ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, για να σωθούν απ΄ τη φωτιά του πολέμου.

Ουρλιάζεις , βρίζεις , απειλείς και λες , λες και τι δε λες... Κοιτάς το ντορό και δε βλέπεις το λύκο που στέκεται δίπλα σου, έτοιμος να σε κατασπαράξει. Φοβάσαι μην τυχόν και γίνεις μουσουλμάνος. Πόσο γελοίο επιχείρημα !

2454

Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να γίνεις Άνθρωπος!

Και μέσα σ' όλα αυτά, θυμάμαι μια από τις γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή μου .Την κυρα-Λένη , τη γιαγιά μου.

Μέσα στο μικροκαμωμένο της κορμί έκρυβε δύναμη που θα ζήλευαν εκατό άντρες. Με το μυαλό της " έβλεπε" από μίλια μακριά πράγματα που άλλοι δεν μπορούσαν να δουν ούτε στο ένα μέτρο. Και ο λόγος της, λιτός και κοφτός, έκοβε σα σπαθί.

Αντί για παραμύθια μού μιλούσε για την πατρίδα της,  την Γκιόλε  του Καυκάσου.

Καύκασος, το μυθικό  βουνό. Εκεί  που ο  Ήφαιστος  αλυσόδεσε τον  Προμηθέα,  γιατί  παρά  τις διαταγές του Δία, γνωρίζοντας  τι τον περίμενε, έκλεψε  τη  φωτιά από   τους θεούς και  την έδωσε στους ανθρώπους.

Κορυφαία  πράξη  αλληλεγγύης  και  αλτρουισμού, που την  πλήρωσε  με  το φοβερό μαρτύριο,  στο οποίο καταδικάστηκε.

Κοριτσόπουλο  η κυρα – Λένη  με τους δικούς της άφησαν πίσω τη γη τους, διέσχισαν τον Καύκασο με τα πόδια και τους αραμπάδες, για να φτάσουν μετά από εβδομάδες στο Βατούμι της Γεωργίας.

Μου μίλησε για κείνους που χάθηκαν στο δρόμο, για το καράβι που τους έφερε από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου στη Θεσσαλονίκη,  στο Καραμπουρνάκι.

Μου μίλησε για τις πρώτες της μέρες στην Ελλάδα, στο Λοιμοκαθαρκτήριο.  Κάθε μέρα έβλεπε γύρω της να πεθαίνουν βρέφη, παιδιά, νέοι, γέροι. Ο θάνατος ήταν παντού. Και πάντα έκλεινε την αφήγηση της λέγοντας:  «τρανόν κακόν ο πόλεμος,  πουλόπο  μ’» .

Ποτέ δε σε ξέχασα κυρα -Λένη , αλλά βλέποντας τις εικόνες με τους πρόσφυγες, μού έρχεσαι συνέχεια στη σκέψη...

Υ.Γ Αν σιχαίνομαι μια φορά το φασιστάκο,  σιχαίνομαι εκατό φορές το φασιστάκο που έλκει την καταγωγή του από προσφυγική γενιά.

Συντάκτης

4 Σχόλια

 1. Χρήστος
  Ιούλιος 09, 03:22 Reply
  1 ον οι Εβραίοι το 21' δεν άφησαν Έλληνα σε χλωρό κλαρί, αλλά περί φασισμού ουδέν σχόλιο!2ον όταν οι πρόσφυγες από την μικρά Ασία ήρθαν στην Ελλάδα η Ελλάδα είχε γίνει ένα ιμπεριαλιστικο δυτικο κράτος με φιλοδοξίες ανατολικά όπου είχε το δικαίωμα των αλυτρωτων παρτίδων, οι Έλληνες το 21' δεν χωρίζονταν και αντιλαμβανοναν την έννοια της Ελλάδος με σύνορα, για εκείνους Ελλάδα είναι η Οθωμανική αυτοκρατορία χωρίς ισλαμιδες μοναρχες και όλοι οι ελληνορθοδοξοι χριστιανοί ήταν ένα ενιαίο κομμάτι(έθνος)!Αλλά μιας και είσαι μικρασιατης ατενισε στην ανατολή που κάποτε είχε τις μεγαλύτερες πόλεις του ελληνισμού, πως είναι τωρα? ξένος τόπος νεκρο το ελληνικό στοιχείο με 2-3 φαντάσματα ενός πονεμένου και αιματηρου παρελθόντος!Οι πρόσφυγες από μας ας πάρουν άμα βρούνε αλλά να κάτσουν να κάνουν τι την Ελλάδα Συρία? Εκεί ήταν η Ελλάδα κάποτε...αμαρτίες γονέων παιδευουσι τέκνα!Εμείς δεν είμαστε κτήνοι θα βοηθήσουμε...αλλά επειδή δεν είμαστε και μαλάκες, η μούρη η τουρκική από το τατζικισταν και το κιργισταν κάνει μπαμ, πέρασαν τόσο δρόμο και συνάντησαν παντού πόλεμο πλην της Ελλάδας? Λοιπόν γ να τελειώσει το παραμύθι, αυτό είναι τακτική επεκτατισμου, χτυπάτε στο συναίσθημα τον Έλληνα αλλά για τους βιασμούς στην Γερμανία κουβέντα ε? Θα έριχνα κανένα καντήλι τώρα, αλλά όταν βλέπεις τον Έλληνα να απαιτεί τζαμιά στην Ελλάδα για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων τι να πεις, δεν σκέφτονται οι ίδιοι οι Έλληνες τα τζάμια που ήταν ήδη στην Ελλάδα πριν γίνει η Ελλάδα κράτος τι απεγιναν? Η Ελλάδα έχασε τπτ από την καταστροφή αυτών των κτιριων? Είχε πει κάποτε ο Καποδίστριας "....αν πλανευτεί ο ελληνισμός και μπλεχτεί με συμφέροντα ξένων δυνάμεων, επειδή ο κάθε τόπος εχει ξεχωριστά το μυστήριο της ζωής του το νόμο της ευτυχίας του..."Όσοι είναι πρόσφυγες και έχουν ανάγκη θα την λάβουν όσοι και να κάνουν τσαμπουκά για το αντίθετο, αλλά ο καλός Έλληνας χριστιανός πρέπει να μείνει πίσω στη λήθη καιρός να δούμε μήπως οι ανατολιτες Ρωμηοί πρόγονοι μας και αδελφοί μας (όσοι εμειναν) έκριναν από καλύτερη σκοπιά τα πράγματα!
  • Πανα Γιώτης
   Ιούλιος 11, 00:56 Reply
   Αν μπορούσες, θα τα έγραφες συγκεκριμένα!!! Με το αλαλούμ σου δεν βγάζει κανένας άκρη.
   • Χρήστος
    Ιούλιος 11, 03:29 Reply
    Κοίτα πόσο εύκολα θα συνεννοηθουμε!Πώς βρίσκεις την ταμπέλα φασιστακο σε έναν άνθρωπο που απλά δεν θέλει λαθρομετανάστες και ισλαμιδες στον τόπο του?

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια