Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Ενθουσίασε «η Μπάντα του Κρουστόφωνου» και τα μικρά και τα… «μεγάλα παιδιά», χθες στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Γνωστή κι από άλλες εμφανίσεις της στη Βέροια, στους δρόμους τότε, η «Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου» αυτήν τη φορά έπαιξε σε κλειστό χώρο, στο Χώρο Τεχνών, μεταφέροντας στα παιδιά τη λάμψη και τη χαρά των Χριστουγέννων και κάνοντας τους μεγάλους να ξανανιώσουν παιδιά, ξεχνώντας τα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν.

Η 18μελής Μπάντα, με 12 κρουστά, 5 πνευστά κι ένα ακορντεόν, ντυμένη με μεσαιωνικές φορεσιές που παρέπεμπαν σ’ ένα γοητευτικό παρελθόν, τραγούδησε κάλαντα και γιορτινά τραγούδια. Ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο!

Ικαρία, Έβρος, Κρήτη ,Κεφαλονιά, αλλά και Κάτω Ιταλία, Πορτογαλία ήταν κάποιοι από τους μουσικούς σταθμούς, που η Μπάντα χάρισε στο κοινό της, ενθουσιάζοντάς το κυριολεκτικά.

Αντρικές και γυναικείες φωνές, δεμένες σ’ένα σύνολο αρμονικής συνύπαρξης με τα όργανα, θέαμα μαζί και ακρόαμα, εντυπωσίασαν.

Με σοβαρότητα και ευθύνη στη μελέτη του αντικειμένου της, με φαντασία και δραματουργική προσέγγιση των στίχων των τραγουδιών, με κέφι και διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας, που ξεσήκωσε ακόμη και μικρούς θεατές να τραγουδήσουν μαζί της, καλώντας τους στη σκηνή, η Μπάντα γέμισε με ήχους και εικόνες το χώρο, όπου το κοινό κυριολεκτικά πάλλονταν στο ρυθμό των οργάνων.

Τα τύμπανα, προκαλώντας διονυσιακή μέθη, τα πνευστά, ξυπνώντας μνήμες βαλκάνιες, αλλά και η κιθάρα, κάποια φορά, στα χέρια του αρχιμουσικού –που διέθετε, όπως και όλα τα μέλη της Μπάντας, μια ιδιαίτερη σκηνική παρουσία- και το ακορντεόν, οδήγησαν το κοινό σε μια αίσθηση πως ακούει πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί, και ταυτόχρονα μόνο ένα και μοναδικό.

Η μουσική γέφυρα που ενώνει τους λαούς είναι πραγματικά μαγική!

Η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, χθες, έγινε με τους καλύτερους οιωνούς και για όσα άλλα θα ακολουθήσουν.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας