Αγροτικά Τοπικά

Ερώτηση στη Βουλή από τον, Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την καθυστέρηση της επιστροφής φόρου στους αγρότες, για το πετρέλαιο

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Ημαθίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, μας στάλθηκε το Δελτίο Τύπου:

Την πρωτοφανή καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στους αγρότες, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με άλλους Βουλευτές.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, επισημαίνει την ανάγκη να καταβληθεί στους δικαιούχους άμεσα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών περιμένει να εισπράξει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.

Στην ερώτηση τους, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Βουλευτές σημειώνουν χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών στους αγρότες, τη στιγμή που τριπλασιάζει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο για την περίοδο από 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, θα το καταργήσει πλήρως. Ακόμη, ζητούν από τους Υπουργούς, να δεσμευτούν για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:BESYR-6-5001

«Το ότι η Κυβέρνηση έχει κηρύξει άτυπα στάση πληρωμών προς επαγγελματίες και αγρότες είναι πασιφανές. Το γεγονός όμως, ότι έχει επιλέξει να αφήσει τους αγρότες σε δεύτερη μοίρα, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς, μαζί με το γεγονός ότι τους στοχοποιεί πλέον απροκάλυπτα ως φοροφυγάδες και βασική πηγή φοροδιαφυγής, προκειμένου να δικαιολογήσει την υπέρμετρη φορολόγηση που ετοιμάζει για τον Έλληνα αγρότη.

Οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, δεν έχουν πληρωθεί περυσινές αποζημιώσεις και δεν τους έχει καταβληθεί ούτε η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης που πάντοτε καταβάλλονταν στα μέσα Οκτωβρίου. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες, αποτελεί επιβεβλημένη κίνηση. Είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα υψηλά καλλιεργητικά κόστη και να έχουν τη δική τους παραγωγή. Περιμένουμε από το Υπουργείο αναλάβει τις ευθύνες του και να καταβάλλει τα οφειλόμενα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πληρωμής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους Έλληνες παραγωγούς»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο…….και άλλες διατάξεις», το οποίο φέρατε στη Βουλή προς ψήφιση ως προαπαιτούμενο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, τριπλασιάζεται, από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, για την περίοδο 1.10.2015 έως 30.9.2016, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2016, καταργείται πλήρως και εξισώνεται µε εκείνον του πετρελαίου, που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες κι επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, μία μεγάλη μερίδα αγροτών περιμένει επί μακρόν να πληρωθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, αφού εκκρεμούν, σύμφωνα με πληροφορίες των αγροτικών συλλόγων, περίπου 30 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του 2013, άλλα 108 εκατ. ευρώ για το 2014 και ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για το 2015.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία, που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Ποιος είναι ο αριθμός των δικαιούχων αγροτών κατ’ έτος, που παραμένουν απλήρωτοι την τριετία 2013 – 2015;

2. Πόσο είναι το ποσό που τους οφείλεται;

3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν επιτέλους;

Βέροια, 09 Νοεμβρίου 2015
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων