Οικονομία

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6 εκατ ιδιοκτήτες – Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν λάθη

 

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή αλλά δεν την είδαν.

Αναρτήθηκαν χθες τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για περίπου 6 εκατ φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ ήδη περασμένες σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων είναι περασμένες και οι εκπτώσεις αλλά και οι απαλλαγές σε όσους τις δικαιούνται εφόσον πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος.

Περίπου το 20% των υπόχρεων του ΕΝΦΙΑ θα δουν στο εκκαθαριστικό τους στο TAXIS ότι ο φόρος έχει μειωθεί είτε κατά 20% εφόσον διατηρούν ακίνητο κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο καθ όλη την διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε κατά 50% έως και 100% εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει ήδη εκπτώσεις και απαλλαγές από το φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η ΓΓΔΕ με εγκύκλιο της έχει καθορίσει τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη για την χορήγηση των ευεργετικών απαλλαγών και εκπτώσεων και αυτά είναι: Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους, και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Όποιος τώρα δει διαφορά και μπορεί να το αποδείξει θα πρέπει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα αποδεικτικά και να απευθυνθεί στην ΔΟΥ του ώστε ο έφορος να αποφανθεί εάν εμπίπτει ή όχι.

dikaiologitika.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας