Κόσμος

Συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ellada-en-exelixi-Eurogroup-kyriakis-12-07-15

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο διέκοψε χθες Σάββατο, έπειτα από οκτώ ώρες συνεδρίαση, χωρίς αποτέλεσμα. Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επεσήμαναν ότι κυριότερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και ζήτησαν από την Αθήνα συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αποκατασταθεί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης για το απόγευμα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας. Κανονικά θα διεξαχθεί η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και να διαρκέσει «μέχρι να καταλήξουν οι συνομιλίες».

«Το κύριο εμπόδιο για να συνεχίσουμε είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ξεκινώντας από αύριο στο Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται για την Ελλάδα και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε. Εχουμε χάσει τόσο χρόνο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να χάσουμε κι άλλο», τόνισε ο Πάντοαν πριν από το Eurogroup.

«Κανένας δεν μπλοκάρει τη συμφωνία», επεσήμανε από την πλευρά του ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. «Προσπαθούμε όλοι εποικοδομητικά να βρούμε λύση σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που λέμε είναι ότι τα μέτρα τα οποία παρουσίασαν οι Ελληνες απλώς δεν είναι αρκετά σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε και τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε καθαρές δεσμεύσεις, καθαρά μέτρα και απτές αποδείξεις ότι οι όροι αυτοί θα εφαρμοστούν στο τέλος της ημέρας». «Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον τύπο των μέτρων που χρειαζόμαστε», κατέληξε ο Στουμπ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις πάλι άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο των ηγετών. «Οι συζητήσεις ήταν αρκετά περίπλοκες. Ελπίζουμε λοιπόν σε μεγαλύτερη πρόοδο σήμερα. Νομίζω ότι είναι εντελώς απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάρει εντολή, προκειμένου να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις όσον αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα ή το πρόγραμμα ESM σήμερα. Νομίζω όμως ότι το Eurogroup μπορεί να κάνει την προετοιμασία και να θέσει τις βάσεις για τις συζητήσεις των ηγετών αργότερα σήμερα», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις πριν από τη συνεδρίαση.

«Δεν μιλήσαμε για Grexit. Όπως είπα και χθες, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις, έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά, όχι όμως και με τις εγγυήσεις», υπογράμμισε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες έχουμε υποβάλει στους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Παραμένω πάντα αισιόδοξος. Είναι όμως πολύ πολύ δύσκολο, διότι υπάρχουν πολλά σημαία τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί στο Eurogoup και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Σέλινγκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργίου δήλωσε ότι το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός Μνημονίου που δημιουργεί προοπτική για την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι έξι μήνες πήγαν χαμένοι.

Την ανάγκη να υπάρξει δουλειά πάνω στον κατάλογο των προαπαιτουμένων δράσεων της Αθήνα επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου προσερχόμενος στο Eurogroup. «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνεται μέρα με τη μέρα, υπέβαλαν οι Έλληνες πρόταση προαπαιτουμένων που ήταν αδήριτης ανάγκης, πρέπει να δουλέψουμε πάνω στον κατάλογο και να δούμε πόσο μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να παραχθεί ένας συμβιβασμός», σημείωσε. Σε ερώτηση για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ είπε ότι δεν μπορεί να το σχολιάσει.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευτεί να υιοθετήσει και να ψηφίσει τώρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτό θα αποτελέσει τη βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία που θα επιτρέψει σε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Τη θέση ότι το μόνο που μπορεί σήμερα να κάνει το Eurogroup είναι να υποβάλλει συστάσεις προς τη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup. «Τίποτα. Ειλικρινά δεν είναι δυνατό να βρεθεί συμφωνία σήμερα. Μπορούμε να υποβάλλουμε συστάσεις για τη σύνοδο κορυφής. Η γέφυρα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισήμανε.

Και αναφερόμενος στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είπε ότι πρέπει να γίνει «από τα θεμέλια» προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες μονομερώς έκανε τόσα λανθασμένα βήματα, έκανε ο,τι τους κατέβαινε, δεν μας άκουγαν». «Η συζήτηση είναι περί της οικονομικής κατάστασης που είναι όλο και πιο δύσκολη. Το σημαντικό για τους Έλληνες είναι να ακούσουν προσεκτικά και να είναι ανοιχτοί», υπογράμμισε.

Δεν έκαναν δηλώσεις οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων