Γράμματα & Τέχνες

Όταν η εικόνα …ερωτεύεται τη μουσική

texnes-smyrni-otan-i-eikona-erotevetai3

Αυλαία, χθες, του Φεστιβάλ “Βέροια – Εύχη Πόλη” 2015, με τους εξαιρετικούς Transcription Ensemble

Δήμητρα Σμυρνή

Μια σπάνια αισθητική απόλαυση δοκίμασαν χθες οι φίλοι της κλασικής μουσικής, στην αυλή του Βυζαντινού Mουσείου της Βέροιας – σωστή η επιλογή της ΚΕΠΑ να συνδυάζει ανάλογες εκδηλώσεις με χώρους, που από τη φύση τους αποπνέουν μια ιδιαίτερη αύρα – όπου οι Transcription Ensemble έδωσαν κομμάτια για τρίο, που ξεκινούσαν από τον 17ο αιώνα, για να καταλήξουν στον Tchaikovsky και τον Astor Piazzola του 20ου αιώνα.

Οι Γιώργος Κανδυλίδης – βιολί, Χρήστος Γρίμπας – βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς – πιάνο γοήτευσαν το κοινό, όχι μόνο με το παίξιμό τους, αλλά και με τη διάθεσή τους να προσθέσουν στο εξαιρετικό παίξιμό τους πληροφορίες για τα έργα που επέλεξαν. Ο πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς, που ανέλαβε αυτόν το ρόλο, κατάφερε να το κάνει με μια μοναδική ζεστασιά.

texnes-smyrni-otan-i-eikona-erotevetai2Η έκπληξη, όμως, ήταν η συμμετοχή στη βραδιά της Video Artist Χρύσας Τσοβίλη, που πάντρεψε τη μουσική των Tchaikovsky και Piazzola με τα εκπληκτικά video της.

Η λέξη “εκπληκτικά” δεν είναι υπερβολική, γιατί η χρήση οποιασδήποτε εικόνας, ταυτόχρονα με τη μουσική, αν η επιλογή της δεν είναι σωστή, όχι μόνο μειώνει, αλλά μπορεί και να μηδενίσει το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιος κίνδυνος, αλλά η εικόνα, κυριολεκτικά …ερωτευμένη με τη μουσική, την υπογράμμισε στην αρχή διακριτικά (Tchaikovsky), για να καταλήξει σε μία εκρηκτική συνύπαρξη με τους αργεντίνικους ήχους του Piazzola.

Η “Εύηχη Πόλη” ξεκίνησε με την πληθωρική Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να ρίξει την αυλαία της με τους Transcription Ensemble, που, αθόρυβοι αλλά ουσιαστικοί, πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα, να δώσουν μια γεύση κλασικής μουσικής σ’ ένα κοινό, που ικανοποιήθηκε απόλυτα και από τις δύο εκδηλώσεις.

texnes-smyrni-otan-i-eikona-erotevetai

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας