Αγροτικά

“Ψηφοθηρικές, προεκλογικές υποσχέσεις τα 185 ευρώ ανά στρέμμα”

2014 07 28 Agrotika rodakino cogeca

Ο Αγροτικός σύλλογος Μαρίνος Αντύπας καταγγέλλει

τις ψηφοθηρικές πράξεις των υπουργών οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης που ανακοίνωσαν παραμονή των εκλογών την στρεμματική αποζημίωση 185 ευρώ ανά στρέμμα προκειμένου να<τσιμπήσουν> οι αγρότες και να υφαρπάξουν την ψήφο τους .

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία, αφού οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται 185 ευρώ ανά στρέμμα για Ημαθία .

Τα ποσά αυτά δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς, που προέκυψε εξαιτίας του εμπάργκο και των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών που εισέπραξαν για την παραγωγή τους οι αγρότες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, ακόμη και με βάση τον απαράδεκτο κανονισμό του, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τη ροδακινοπαραγωγή υπολογίζοντας την ασφαλιζόμενη αξία σε 1.075 ευρώ/στρέμμα.

Επιπλέον, δεν αποζημιώνονται οι αγρότες για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του εμπάργκο στις άλλες καλλιέργειες, όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν είναι άδικες και προβληματικές, με δεδομένο μάλιστα ότι το εμπάργκο στη Ρωσία είναι σε ισχύ μέχρι και τις 5 Αυγούστου 2015 και δεν αποκλείεται να παραταθεί, οπότε θα προκύψει ζημιά και στις νέες παραγωγές κερασιών, ροδακίνων, κ.λπ.

Σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η επιβίωση των οικογενειών μας .

Καλούμε τους αγρότες σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα .
Δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα

banner-article

Ροη ειδήσεων